Essays

Essays

Kertu

 • Het leven zonder opsmuk – 17 januari 2017
  De Japanse regisseur Mikio Naruse (1905-1969) is een onbekende grootheid. Het EYE filmmuseum in Amsterdam vertoont tot en met zondag 29 januari veertien van diens films. Een buitenkans voor de liefhebber van Japanse cinema.

 

 • Once Upon a Time in the West: de western als zen-opera – 30 oktober 2016
  Ook digitaal opgelapt is de eerste rol van Henry Fonda als schurk, 48 jaar na de eerste vertoning van Sergio Leone’s monumentale spaghettiwestern, nog steeds gedenkwaardig. Betere westerns zijn er niet gemaakt.
 • De kleurrijke werkelijkheid van Errol Morris – 18 november 2015
  Errol Morris begon zijn loopbaan in 1978 met een portret van dierenbegraafplaatsen, getiteld Gates of Heaven. De IDFA-gast van dit jaar heeft altijd een voorkeur gehad voor aparte onderwerpen en kleurrijke karakters.
 • Een perfecte Franse eenzaamheid – 28 oktober 2014
  Nu de dagen weer korter worden is het tijd voor drie mooie boekverfilmingen over eenzaamheid en depressie in Parijs. Want naast het epicentrum van romantiek kent de lichtstad ook antihelden die worstelen met hun bestaan.
 • Slik kunstliefde via oorlogsgenre – 3 april 2014
  Al op het filmfestival van Berlijn reageerde de pers zuinigjes op The Monuments Men. In Nederland deden de filmcritici dat nog eens gereserveerd over. Gelukkig ziet het publiek er wel de waarde van in.