IDFA 2014 – Deel 4

Deel 4: De race om innovatie, getallen achter de crisis, obsessie voor Kennedy en passie voor Frankrijk

door George Vermij

Het IDFA biedt een breed venster op de wereld. Zo ook in ons nieuwe verslag met verschillende startende bedrijfjes die vechten voor een plek op de markt van 3D-printers. Wij luisteren naar een handelaar die de crisis heeft voorspeld en naar een man die geobsedeerd is door de moord op Kennedy. Wij sluiten mooi af in Normandië met een portret van meesterdocumentairemaker Ricky Leacock.

Print the Legend

Print the Legend – Luiz Lopez & Clay Tweel (USA, 2014)
De nieuwste internetrevolutie zal The Internet of Things worden voorspellen experts. 3D-printen vormt daarbij een essentieel onderdeel. Er bestaan al apparaten die dat kunnen doen, maar zoals de docu Print the Legend laat zien, is er een revolutie gaande om goedkope printers te maken voor een grotere markt. We volgen de beginnende bedrijven MakerBot en Formlabs die met elkaar concurreren. Daarnaast volgen we een groter en een ouder printbedrijf die een gevestigde plek hebben op de markt, maar door de nieuwe revolutie van hackers hun business-model moeten aanpassen.

De docu geeft een goed beeld van de passie die innovatie draaiende houdt. Zo is MakerBot ontstaan vanuit idealisme van hackers en ingenieurs die mensen in staat willen stellen om van alles te kunnen printen. Het meest extreme voorbeeld daarvan is de Texaanse cryptoanarchist Cody Wilson die ontwerpen maakt van wapenonderdelen en ook de bedenker is van een printbaar pistool. Hij geeft in de docu gevat commentaar op de kritiek die hij over zich heen heeft gekregen.

Het hart van de docu vormt echter de opkomst en ondergang van MakerBot-oprichter Bre Pettis die van een innemende en charismatische woordvoerder voor 3D-printen door het succes verandert in een harde zakenman. Een interview van een ex-medewerker is daarbij veelzeggend: na het lezen van de bio van Steve Jobs hebben veel mensen het idee dat ze het kunnen maken om een klootzak te zijn en dat geldt ook voor Bre. De underdog is de verlegen nerd Max Lobovsky die geen verkoper is en door zijn ouders liefkozend een mad scientist wordt genoemd. Hij heeft echter wel het betere product, maar dat is niet genoeg om op te vallen of de markt te veroveren. Print the Legend is een spannende en onthullende docu over hoe innovatie ontstaat, maar ook over de onvermijdelijke problemen die opduiken als er geld verdiend moet worden.

The Forecaster

The Forecaster – Marcus Vetter (Duitsland, 2014)
Martin Armstrong heeft met zijn model de pieken en dalen van de wereldeconomie weten te voorspellen. Niet dat iedereen blij is met zijn accurate predicties. In The Forecaster maakt Marcus Vetter een portret van Armstrong die na een succesvolle carrière op een gegeven moment de bak in moest voor fraude. De docu toont echter dat er vieze spelletjes werden gespeeld en dat de CIA het ook gemunt heeft op Armstrongs formule die hij nog steeds geheim houdt. Het levert een spannende docu op waarin je een inkijkje krijgt in de harde wereld van het geld. Daarnaast doet de bescheiden en innemende Armstrong ook nog wat schokkende voorspellingen zoals het instorten van de euro. De reden ligt volgens hem voor de hand. Regeringen lenen maar al te makkelijk zonder het idee dat ze het ooit terug moeten betalen. Voor Armstrong een gevaarlijke behoefte die alleen tot verdere economische malaise kan leiden. Je hoeft het natuurlijk niet eens te zijn met Armstrong, maar The Forecaster houdt je wel geboeid en levert genoeg stof op om over na te denken in een tijd waarin de crisis nog steeds aanwezig is.

Plaza Man

Plaza Man – Kasper Verkaik (Nederland, 2014)
Dealey Plaza, Dallas is de plek waar John F. Kennedy vermoord werd door Lee Harvey Oswald. Maar niet volgens Robert Groden die op die bewuste dag jarig was en 18 werd. Voor hem een reden om de moord nooit meer te vergeten en om te onderzoeken wat er echt gebeurd is. Nederlander Kasper Verkaik geeft een mooi portret van de prijs van een obsessie. Groden is sympathiek, maar op momenten ook verbitterd. Ook is zijn levenslange onderzoek ten koste gegaan van een stabiele gezinssituatie en de band met zijn kinderen die in de film worden geïnterviewd over de afwezigheid van hun vader. Verkaik is vooral geïnteresseerd in de persoon Groden en behandelt de moord op Kennedy summier. Wat wel duidelijk wordt, is de manier waarop de stad Dallas met moord omgaat zoals in het museum dat aan de aanslag is gewijd. Volgens Groden een samenzwering om de leugens over de moord in stand te houden. Iets dat voor hem extra pijnlijk is omdat een voormalige vriend verbonden is aan het museum. Op momenten bereikt Verkaik ook een tragikomische noot zoals een scène waarin Groden in slaap valt bij een vertoning van Oliver Stone’s JFK, waar hij als historisch adviseur aan heeft meegewerkt.

How to Smell a Rose: A Visit with Ricky Leacock in Normandy

How to Smell a Rose: A Visit with Ricky Leacock in Normandy – Gina Leibrecht & Les Blank (USA, 2014)
Regisseur Les Blank is een belangrijke documentairemaker die de prachtige ode aan de knoflook, Garlic Is As Good As Ten Mothers, heeft gemaakt. In How to Smell a Rose zoekt hij de oude meesterfilmer Ricky Leacock op in Normandië. Ondanks zijn leeftijd is Leacock nog steeds vol levensenergie en kookt en filmt hij met passie. Blank spreekt hem verder over zijn revolutionaire documentaires die de basis zouden vormen voor direct cinema, een Amerikaanse versie van cinema verité. De docu bevat ook veel beelden van films van Leacock zelf en films die hij met zijn jongere Franse vrouw maakt met kleine digitale camera’s. Als hoogbejaarde man laat Leacock zich echter niet beperken door de nieuwe techniek en we zien hem moderne digitale camera’s prijzen. Leacock was op het vorige IDFA al kort te zien in The Art of Observing Life en is voor Blanks camera weer even charmant en interessant als in die docu. De film is daarom een gepast eerbetoon aan twee invloedrijke en geliefde filmmakers die helaas zijn heengegaan.

 

28 november 2014

 

TIPS VOOR IDFA 2014

DEEL 1

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 5

DEEL 6

DEEL 7