Preview IDFA 2017 Deel 3

Preview IDFA 2017 – Deel 3

door Bob van der Sterre

InDeBioscoop heeft het hele programma van het IDFA 2017 (van 15 tot 26 november) doorgespit. Deel 3: Misdaad, muziek, oorlogsellende en religie en spiritualiteit.

Hibridos, The Spirits of Brazil

 

Misdaad
Spannend, mysterieus en smeuïg. Waargebeurde misdaadverhalen zorgen vaak voor intense documentaires waarvan je niet merkt dat de tijd voorbij vliegt.

The Stranger (104 min.)
Amanda zag het niet aankomen. Casper was zo’n aardige vent. Toch is er wat schimmigs aan de hand met die Casper. Hoezo bezit hij half Kopenhagen? En heeft hij een bedrijf in Cyprus? Deze nagespeelde documentaire (dus dan toch feitelijk fictie?) uit Denemarken belooft een boeiend portret van een wereld van oplichterij.

Devil’s Freedom (74 min.)
Mexico en misdaad zijn bijna een onlosmakelijk duo. Niet alleen in de maatschappij, ook op het scherm (denk aan de film Miss Bala of de serie El Chapo). In documentaires is dat niet anders. Na documentaires bijvoorbeeld als El Sicario en Reportero blijven er documentaires komen over het onderwerp, zoals deze, waarin moordenaars met anonieme maskers op hun verhaal doen. Sterke maag geadviseerd.

Caniba (96 min.)
Deze film is ook niet voor de zachtzinnigen. Twee antropologen bezoeken Issei Sagawa, die ruim dertig jaar geleden iemand vermoordde en (deels) opat. De man is nu verlamd en wordt verzorgd door zijn broer. Vermoedelijk dé horrordocu van dit festival.

Piet is Gone (72 min.)
Joep van Hoewijk maakt altijd sterke films over misdaadzaken. Kill Your Darling en Killing Time zijn sterke films in dat genre. Nu over een man die sinds 1987 nooit meer is gesignaleerd: Piet. De zus van Piet wil niet opgeven.

Cold Blooded: The Clutter Family Murders (168 min.)
Wie wat heeft met het boek In Cold Blood van Truman Capote kan niet om deze film heen. De film bekijkt minutieus het onderwerp van een van de beroemdste non-fictieboeken ter wereld. Er is veel gezegd en geschreven over het boek maar zo minutieus (bijna drie uur) als dit vermoedelijk niet. Dat betekent dat het onderzoek vermoedelijk tegen het obsessieve aan zal zitten, maar ook dat je eens echt de diepte in kunt gaan.

 

Muziek
Muziek is altijd een van de meest spraakmakende thema’s op IDFA. Keuze genoeg! Zie deze selectie voor álle muziekdocu’s.

Imposed Piece (74 min.)
De Koningin Elisabethwedstrijd is een wedstrijd in België voor jonge muzikanten. Ze moeten een speciaal voor het concours geschreven stuk spelen. We leven mee met hun stress als ze gaan oefenen. Verwacht een hoop subliem spel van een paar onwaarschijnlijke muziektalenten.

Ethiopiques: Revolt of the Soul (70 min.)
De bijzondere Ethiopische popmuziek van de jaren zestig en zeventig (tot 1974) is ongeveer twee decennia geleden ook door het westen ontdekt. Een terugblik van de makers van de reeks. Overigens was Ethiopiques niet de eerste verzamelaar over Ethiopische muziek. Ethiopian Groove: The Golden 70’s verscheen al drie jaar eerder.

When God Sleeps (88 min.)
In Iran kritisch popzanger zijn is niet zo makkelijk als het zijn van een kritisch popzanger in pak hem beet Denver. Je maakt het verkeerde liedje in de ogen van anderen en er wordt een fatwa over je uitgesproken. Je maakt een ander liedje en de fatwa wordt verdubbeld. De man, Shahin Najafi, vlucht vervolgens naar Duitsland en hier zien we hoe hij met de fatwa’s omgaat.

Silvana (95 min.)
Een vrouwelijke rapper die zich ‘power pussy’ noemt kun je volgens mij evenmin serieus nemen als een mannelijke rapper die zich ‘mighty dick’ zou noemen. Enfin, wie zich door dit soort lompe rebelsheid aangesproken voelt (portret van een Zweedse rapster genaamd Silvana, met Syrische en Litouwse roots) kan deze film gaan zien.

Betty – They Say I Am Different (52 min.)
Veel beter is het denk ik om deze film over de eigenzinnige soulzangeres Betty Davis te bezoeken. Provocerend en haar tijd ver vooruit. Niet te missen materiaal voor de liefhebber van échte soulmuziek.

 

Oorlogsellende
Altijd, elke IDFA, zijn er talloze films over oorlogsgebieden te zien. Vaak moeilijke films die toch ook verwondering oproepen, omdat het echt is, er geen special effect bij komt kijken. Vrijwel geen enkele andere vorm van documentaire kan je zo hard treffen.

Aleppo’s Fall (85 min.)
Wie vier jaar geleden nog niet genoeg had gekregen van Return to Homs, kan nu zijn hart weer ophalen aan het soortgelijke Aleppo’s Fall. Wederom volgen we de rebellen, wederom een uitzichtloze situatie, wederom Syrië, wederom conflicten onderling. Dat belooft weer rauwe, ongemakkelijke actie en weer héél weinig om vrolijk van te worden. Talal Derki, maker van Return to Homs, is hier trouwens ook met een nieuwe film over Syrië: Of Fathers and Sons. Over Aleppo gaan ook Watani My Homeland, One day in Aleppo en A Stranger Came to Town en over Homs Black Stones. Ten slotte vertelt Sand and Blood op een heel andere manier over de oorlogen in Syrië en Irak.

The Distant Barking of Dogs (90 min.)
Ook hier vallen we in herhaling. Over de oorlog in de Oekraïne zijn al diverse films gemaakt. Het verschil is het perspectief van Oleg, een jongen die een jaar lang wordt geobserveerd in zijn doen en laten. De oorlog is hier achtergrond in een jongensleven. Dat belooft een rustige, integere film te worden. In Oost-Oekraïne opgroeien is natuurlijk wel iets anders dan in Amsterdam-Zuid.

This is Congo (91 min.)
Een rauwe film over het door iedereen compleet vergeten conflict in Democratisch Congo. Het hebben van mineralen maakt niet iedereen gelukkig. We volgen twee burgers en een militair in hun strijd om te overleven. Ik verwacht meer van deze film dan van het soortgelijke Mama Colonel, dat zich focust op een personage in Congo.

Stronger Than a Bullet (75 min.)
Een Iraanse persfotograaf maakte tijdens de Irak-Iran-oorlog (die bijna de hele jaren tachtig duurde, veel mensen zijn dat vergeten) oorlogspropaganda. Hij heeft er nu enorm veel spijt van en gaat op zoek naar overlevenden. Vermoedelijk een intens en ontroerend verhaal.

Demons in Paradise (94 min.)
Tijdens de burgeroorlog in Sri Lanka vluchtte de documentairemaker Jude Ratnam naar het noorden, Colombo. Hij neemt nu de trein terug om de littekens van de oorlog te aanschouwen. Vermoedelijk mooie, indrukwekkende cinema.

 

Religie en spiritualiteit
Documentaires over religieuze zaken hebben een zachtheid en sereniteit die je in andere films vaak mist. Niet alles is even vriendelijk, dat weet intussen iedereen.

Hibridos, The Spirits of Brazil (88 min.)
Belooft een interessant onderzoek naar een wereld van sjamanen, muziek, spiritualiteit, religie en indianenculturen. Wie van Brazilië houdt, en wie houdt er niet van, kan hier terecht.

Into Great Silence (162 min.)
Philip Gröning maakte in 2005 dit zeldzame (en eerste) portret van het moederklooster voor kartuizers. Er werd ruim een decennium gewacht voor er toestemming werd gegeven. Enigszins vergelijkbaar is het portret van zeventien nonnen in See You Tomorrow, God Willing!.

Recruiting for Jihad (76 min.)
Deze film bekijkt het onderwerp jihad op een andere manier: de regisseur volgt een poos een jihadronselaar in Noorwegen. Het verhaal loopt zoals je mag verwachten met deze opzet flink uit de hand als de politie en zelfs het gerechtshof zich ermee gaat bemoeien.

The Venerable W. (100 min.)
Een boeddhist als haatprediker? Ze bestaan, zoals deze monnik in Myanmar. Film van Barbet Schroeder, een naam die vermoedelijk alleen bij echte filmliefhebbers een belletje zal rinkelen, maar toch ook bijvoorbeeld Barfly en Single White Female maakte. Zijn General Idi Amin Dada, een portret van de Oegandese leider uit 1974, is ook te zien tijdens deze IDFA.

 

13 november 2017

 

Preview IDFA 2017 Deel 1
Preview IDFA 2017 Deel 2
Preview IDFA 2017 Deel 4

 

 
MEER FILMFESTIVAL