Preview: IFFR 2017

Preview International Film Festival Rotterdam 2017
De grote namen en films voor de sterke maag

door Suzan Groothuis

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) 2017 trapt woensdag 26 januari af met de openingsfilm Lemon. Deze debuutfilm van Janicza Bravo kan niet anders dan leuk zijn: de acteercarrière van een veertiger zit in het slop, maar hij wil de realiteit niet onder ogen zien. 

Het IFFR biedt en belooft veel meer: een tiendaags programma boordevol films, vertoond op diverse locaties in de stad. Nieuw is KINO in de Gouvernestraat, waar jaren geleden nog Lantaren Venster zat. En natuurlijk de vaste, vertrouwde locaties: Pathé (volledig ingericht voor het IFFR!), Cinerama, Schouwburg, Oude Luxor Theater en Lantaren Venster.

Jackie

Grote namen
Het programma doorspitten is een hele klus. Divers aanbod, van sociaal geëngageerde films tot horror (ook aan de genrefilm ontkomt het IFFR niet!). En dan zijn er natuurlijk de grote namen, zoals Paterson van Jim Jarmusch, Jackie van Pablo Larraín en Loving van Jeff Nichols.

Te beginnen dan met Paterson, de nieuwste Jim Jarmusch, die bekend staat om zijn droogkomische stijl. Voor Paterson, dat draait om een buschauffeur met poëtische aspiraties, heeft Jarmusch Adam Driver gestrikt. Driver is hot: maakte naam met zijn gelijknamige personage in Lena Dunhams Girls en heeft inmiddels Inside Llewyn Davis, Star Wars: The Force Awakens en Midnight Special op zijn naam staan. En dat is een kleine greep. Zijn verschijning in Paterson is ongetwijfeld een trekker.

Daarbij maakt nieuwsgierig met wat voor nieuws Jarmusch, toch een van de groten van de onafhankelijke cinema, ditmaal op de proppen komt. Voor wie nog meer Jarmusch op het menu wil is er goed nieuws: ook Gimme Danger, over de roerige jaren van The Stooges, is te zien. Een immer energieke Iggy Pop en zijn collega’s blikken samen met vriend en fanboy Jarmusch terug op die wilde tijd.

En dan Jackie, de nieuwste van de Chileense regisseur Pablo Larraín. Zijn eerste film die ik zag was Tony Manero, over een man geobsedeerd door John Travolta als discodanser in Saturday Night Fever. Die film speelt tegen de achtergrond van het regime van Pinochet. Een mengeling van droog, grimmig en bizar. Opvolgers Post Mortem en No borduren voort op de Pinochet dictatuur: in Post Mortem stapelden de lijken zich letterlijk op en No, met acteur Gael García Bernal in de hoofdrol, gaat de tegenaanval in met campagnevoering om de dictator van zijn troon te stoten.

Jackie is Larraíns eerste Engelstalige film. Over First Lady Jackie Kennedy, na de moord op JFK. De kijker is deelgenoot van haar dagen na de moord. Met een bejubelde Natalie Portman als Jackie, bijna voortdurend in beeld. De film belooft een intiem, complex beeld van dit mode-icoon.

Jeff Nichols timmert ook aardig aan de weg. Shotgun Stories, Take Shelter, Mud en Midnight Special scoorden hoog bij critici en publiek. Films die zich afspelen in het zuiden van de VS en die een zekere spanningsboog hanteren. Een broeierige sfeer tegen de achtergrond van het Texaanse landschap. Nu is er Loving, dat zich afspeelt in de VS van de jaren 50. Gebaseerd op een waargebeurd verhaal: een hecht paar kan niet openlijk liefhebben vanwege de rassenscheidingswet die rassenvermenging verbiedt. Met de Australische acteur Joel Edgerton (ook te zien in Midnight Special en het harde Animal Kingdom) en Ruth Negga, die we kennen als de stoere Tulip uit de serie Preacher. Een film over verzet, onderkoeld maar met veel warmte in beeld gebracht.

RAW

Horror
Het avondprogramma biedt veel moois voor de horrorliefhebber. Late tijdstippen beloven duistere films, moet het IFFR gedacht hebben.

RAW bijvoorbeeld, waarin een studente met lichte angst aan haar studie diergeneeskunde begint. Er wacht haar een ontgroening met rauwe konijnenniertjes op het menu, leidend tot een onbedwingbare honger naar vlees. De bloederige en beestachtige gruwelen die volgen zijn wonderwel beeldschoon in beeld gebracht. Desalniettemin: voor mensen met een sterke maag!

Het Vietnamese KFC doet het horrorhart ook sneller kloppen. Hoe bizar wil je het hebben? Een necrofiele dokter en een stel kannibalen zijn enkele figuren uit deze naargeestige body horror. De film moet een op hol geslagen wraakorgie zijn, waarin pijniging de dienst uitmaakt. Een film die de maag waarschijnlijk doet omdraaien en niet voor niets geselecteerd is als late vertoning.

En tot slot Girl with All the Gifts, dat zich afspeelt in een dystopische toekomst. Ook kannibalisme in deze film, waarin een mysterieuze ziekte mensen in hongerige menseneters verandert. Een groep hybride kinderen wordt gebruikt als proefkonijn voor de ontwikkeling van een vaccin. Hoe dat afloopt zien we in een film die zich ontpopt tot coming-of-age verhaal, waarin een van die hybride kinderen laat zien dat het over speciale gaven beschikt.

Kortom: IFFR heeft een breed aanbod van publieksfilms tot horror. Wie zich wil laten inspireren of wie maar niet uit dat eindeloze aanbod een selectie kan maken, klikt hier.
 

23 januari 2017

 

MEER FILMFESTIVALS