Thuis IDFA 2016

Thuis IDFA 2016

door Bob van der Sterre

Op Indebioscoop.com vertonen wij een film voor iedere twee dagen IDFA. Voor twaalf dagen IDFA hebben wij zes films geselecteerd. Ons eigen thema is: knettergekke projecten. Klik op de titel voor de hele documentaire.

1 – Hypernormalisation

Niet op het festival maar wel een aanrader voor de Thuis IDFA: de nieuwe film (een maand oud) van Adam Curtis, ontrafelaar van geschiedenisfeiten. Als er iemand is die geloofwaardige historische lijnen kan trekken is hij het wel. Hier gaat het van Donald Trump in de jaren zeventig, naar bankiers, Assad, Reagan en Khadaffi, weer naar Donald Trump in het heden. Veel interessante archiefbeelden. Een knettergek project waar je Adam Curtis voor moet heten om er aan te beginnen. Tweeënhalf uur durend maar inzicht gevend in de tijd waarin we leven. Absolute aanrader.

 

2- Who Needs Sleep?

Heskell Wexler, cinematograaf van onder andere One Flew Over the Cuckoo’s Nest en Who’s Afraid of Virginia Woolf?, overleed vorig jaar. Hij regisseerde ook een aantal documentaires, waaronder deze, uit 2006. Een film over de 24-uurseconomie. Wie heeft er nog tijd om te slapen? Iedereen accepteert het maar we zijn eigenlijk bezig met een knettergek project. Het is slecht voor prestatie, kwaliteit, jezelf; gewoon het leven an sich. Wexler onderzoekt ook zijn eigen ervaringen en dan blijkt dat de filmdagen allemaal langer zijn geworden in de loop der jaren. Op momenten een geestige film en het zet je aan het denken over een niet vaak langs komend onderwerp.

 

3 – 1971

Een ander knettergek project van een paar gewone burgers in 1971: laten we een inbraak plegen op een FBI-kantoor om te onthullen dat de FBI spioneert bij zijn eigen burgers. Een soort Wikileaks van hun tijd (1971 dus). Ze komen nu naar buiten met hun verhaal. Schokkende onthullingen volgden en tot deze docu wist men niet wie het gedaan zou kunnen hebben. De documentaire uit 2014 maakt speels gebruik van nagespeelde scènes.

 

4 – The Devil at Your Heels

Men kent over het algemeen alleen nog durfal Evil Knievel als stuntrijder. Maar er waren er veel meer in de jaren zeventig. Zoals Ken Carter. Zijn grote droom was altijd om over de een mijl brede St. Lawrence-rivier te springen met een auto. Een project dat jarenlang zou duren, veel geld zou kosten en Ken Carters eeuwige optimisme flink op de proef zou stellen. Deze geestige Canadese documentaire was er vanaf het begin bij, stamt uit 1981, en geeft een inkijkje in het hoofd van iemand met een knettergek project. Verrassend onderhoudend.

 

5 – Lovecraft: Fear of the Unknown

Als je een bescheiden gentleman bent, zoals H.P. Lovecraft, is het dan niet een knettergek project om ineens Call of Cthulhu te schrijven, wat jaren later allerlei horror- en sciencefictionschrijvers zou inspireren? Hij was de Van Gogh van de sciencefiction: verdiende geen cent met zijn werk en stierf berooid op zijn zesenveertigste. Nu gelauwerd door zowat iedereen van betekenis. Een onderhoudende documentaire uit 2008 over de mysterieuze schrijver.

 

6 – Jonestown: The Life and Death of Peoples Temple

Een van de allerknettergekste projecten ooit, in letterlijke zin van het woord, is het opzetten van een sekte die eindigt met een massale zelfmoord. Sekteleider Jim Jones kon mensen in zijn macht krijgen en maakte er op walgelijke manier misbruik van. Dit is een goede docu uit 2006 die iedereen die misschien twijfelt over sektes zou moeten zien.

16 november 2016


MEER IDFA

 

Hypernormalisation