Top 5 films 2014

Top 5 films + Miskleun van 2014

Die andere Heimat: Chronik einer Sehnsucht

Acht recensenten van Indebioscoop bespreken hun vijf favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Traditioneel kiest iedereen ook de grootste miskleun. Tot en met Oudejaarsdag lees je hier elke dag een persoonlijke terugblik op het filmjaar 2014.

CO DEEL 1: Cor Oliemeulen

Het was vooral een bijzonder SF-jaar. Tom Cruise wordt wel honderd keer geboren in Edge of Tomorrow. Verraad leidt tot een clash tussen aap en mens in Dawn of the Planet of the Apes. De naakte waarheid van Scarlett Johansson in Under the Skin. De vierde dimensie in het baanbrekende Interstellar  en het vermakelijke ruimtespektakel in Guardians of the Galaxy. Ook waren er in 2014 veel imponerende zoektochten. Bijvoorbeeld naar een pril leven in Locke  (ongekende onemanshow van Tom Hardy). Een prijs van een miljoen dollar in Nebraska  (levensechte Bruce Dern). Loyaliteit bij collega’s in het Belgische Deux Jours, Une Nuit  (aangrijpende rol Marion Cotillard). Jezus aan het kruis in het Duitse Kreuzweg. Hoop in het naturelle, maar deprimerende Guetamalaanse vluchtelingendrama La jaula de oro. En de zoektocht der zoektochten: levensbestemming in het Poolse Ida

 

5. – THE GRAND BUDAPEST HOTEL

De eigenzinnige filmmaker Wes Anderson laat veel ingrediënten van zijn handelsmerk samenkomen in zijn magnum opus: onorthodoxe familieverhoudingen, een lading maffe personages, absurdistische situaties, maar vooral een vormgeving die uitblinkt in kleurrijke, fantasievolle composities. De erfenis van een excentrieke dame en de ontvreemding van een schilderij leiden tot een doldwaze klucht.

 

4. – THE WOLF ON WALL STREET

Misschien zet Leonardo DiCaprio wel een te sympathieke versie van de steenrijke effectenmakelaar Jordan Belfort neer. De filmbiografie van Martin Scorsese is zeer onderhoudend, meeslepend en confronteert meedogenloos met de uitwassen in de financiële en persoonlijke wereld van witteboordencriminelen in de daverende jaren ’90.

 

3. – BOYHOOD

Uniek filmproject van Richard Linklater, ook al is de levenswandel van de personages niet heel erg opzienbarend. We volgen Mason (Ellar Coltrane), zusje (Lorelei Linklater), vader (Ethan Hawke) en moeder (Patricia Arquette) gedurende een periode van twaalf jaar. Linklater filmde elk jaar een paar weken en laat Mason volstrekt realistisch opgroeien in zijn instabiele, maar sympathieke gezin.

 

2. – WINTER SLEEP

Intrigerend drama van Nuri Bilge Ceylan legt door confrontaties tussen mensen hun diepste gevoelens bloot. In alle films van de Turkse meestercineast gebeurt ogenschijnlijk weinig, maar het acteren en de dialogen in Winter Sleep  zijn messcherp. De conflicten in en rondom een oud familiehotel in de bergen van Cappadocië borrelen langzaam en gedoseerd op tot een climax, waarna de bewoners lijken terug te vallen in hun winterslaap.

 

1. – DIE ANDERE HEIMAT – CHRONIK EINER SEHNSUCHT

Na zijn imponerende Heimat-trilogie maakte de Duitse regisseur Edgar Reitz zijn rentree met Die andere Heimat – Chronik einer Sehnsucht. Deze vier uur durende prequel begint in 1840 en beschrijft het leven in het fictieve plaatsje Schabbach (Hunsrück). Het zijn barre tijden, waarin inwoners hunkeren naar het beloofde land Brazilië. Opnieuw is de tijdsgeest knap neergezet, net als in de eerste serie in schitterende zwartwit fotografie (ditmaal nog mooier en scherper, met een enkel subtiel kleurdetail). Reitz maakt dankbaar gebruik van de komeet van 1843 die voor extra sfeer en bijgeloof zorgt.

 

Miskleun van 2014:

THE PRINCE

Contactarme man met een queeste (eeuwig B-acteur Jason Patric) baant zich schietend een weg om het maagdenvlies van zijn spijbelende dochter te redden en zoekt confrontatie met de ontvoerder (Bruce Willis). The Prince  is een belediging voor de kijker door het onvoorstelbaar afgezaagde script en de wanprestaties van de acteurs.

 

24 december 2014