Top 5 2015

Top 5 films + Miskleun van 2015

Still Alice

Negen recensenten van Indebioscoop bespreken hun vijf favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Traditioneel kiest iedereen ook de Miskleun van het Jaar én een film die zij helaas misten in de bioscoop. Tot en met Oudejaarsdag lees je hier elke dag een persoonlijke terugblik op het filmjaar 2015.

nanda DEEL 7: Nanda Aris

5. – STILL ALICE

Iedereen die ooit te maken heeft gehad met een ziek familielid of zieke vriend, zal de machteloosheid in Still Alice  herkennen. Doordat het verhaal verteld wordt door de ogen van de patiënt, komt het verhaal binnen en weet flink te raken. Opeens kunnen we ons allemaal een voorstelling van aftakeling maken. En hoe ga je daarmee om als je nog niet zo oud bent, soms doorhebt dat je iets niet meer weet of kunt, en zelfs dat soms ook niet doorhebt? Julianne Moore is een prachtige vrouw, en ze speelt Alice fantastisch. Het leven glipt haar door de vingers, en haar imago van belangrijke taalkundige brokkelt langzaam af. Ze wenst dat ze kanker heeft, zodat ze niet belachelijk en komisch wordt. Terecht won Moore een Oscar voor haar rol in Still Alice.

4. – AMY

Een prachtige documentaire, waar de songteksten van Amy Winehouse als leidraad gelden. De film begint met beelden van een tienermeisje, dat Happy Birthday  zingt. De toon is gezet, haar stem is geweldig, en we weten: we hebben te maken met een rising star. Asif Kapadia heeft Amy begrepen, haar teksten gaan over háár, over wat ze voelt en meemaakt. Hij weet de beelden van optredens, naasten die spreken over Amy, de zelfgemaakte beelden van Amy en Blake (haar echtgenoot), de studio-opnames, en de foto’s prachtig te combineren in dit door drama doorspekte levensverhaal van een meisje dat met haar zelfdestructieve manier van leven nooit oud zou worden.

3. – THE IMITATION GAME

Michael Keaton verloor van Benedict Cumberbatch, die de Oscar voor beste acteur won voor zijn rol van Alan Turing in The Imitation Game. Wat mij betreft hadden er twee Oscars uitgedeeld mogen worden, maar Cumberbatch heeft ‘m zeker verdiend. De film vertelt het ongelooflijke levensverhaal van Alan Turing, de homofiele wiskundige die in de Tweede Wereldoorlog het Enigma, een Duits coderingssysteem, weet te ontcijferen. Mede daardoor weten de geallieerden de Tweede Wereldoorlog te winnen. Veel te weinig erkenning krijgt Turing voor zijn verdiensten na de oorlog, ook na zijn dood. Onbegrijpelijk dat zijn naam niet in de boeken op de middelbare school voorkomt, maar gelukkig zorgt The Imitation Game  voor de nodige aandacht, ook door de geweldige vertolking van Benedict Cumberbatch als Alan Turing.

2. – ICE AND THE SKY

Claude Lorius wijdde zijn leven als glacioloog aan onderzoek naar ijs, waarin hij antwoorden probeerde te vinden over de geschiedenis en de toekomst van het ijs, ons klimaat, en hoe de mens deze beïnvloedt. Lorius werd verliefd op Antarctica, waar hij vaak naar terugkeerde om verder onderzoek te doen. Prachtige shots van natuur, archiefbeelden, Lorius’ zijn verhaal, het begrijpelijk en inzichtelijk maken van zijn onderzoek, en het belang van zijn onderzoek, maakte dat deze film niet kan ontbreken in mijn top 5 van dit jaar.

1. – BIRDMAN or (The Unexpected Virtue of Ignorance)

De vraag rees: past Birdman  in de top 5 van 2015? Toen het antwoord ‘ja’ bleek te zijn (de Nederlandse release was in 2015), was het duidelijk dat deze film zeker in mijn top 5 voor zou komen. Realiteit en fantasie grenzen dicht aan elkaar in deze film van Alejandro González Iñárritu, zonder dat het ooit ongeloofwaardig wordt. Een acteur wiens carrière uit het slop getrokken wordt (Michael Keaton, die zelf ook zijn comeback maakt), bezit wonderlijke gaven, of denkt wonderlijke gaven te bezitten. Zolang de geest erin gelooft is alles mogelijk. Prachtige begeleidende muziek ook.

The Interview

Miskleun van 2015:

THE INTERVIEW

Schreeuwerige film, die voor veel ophef zorgde, maar alle heisa niet waard was. Tenenkrommende grappen, over the top acting, en een hoog gehalte ongeloofwaardigheid. James Franco speelt Dave Skylark, presentator van de populaire tv-talkshow Skylark Tonight. Zijn producer Aaron (Seth Rogen, die gelukkig in Steve Jobs  een fatsoenlijke rol speelt) wil dat de talkshow meer inhoud krijgt, dus daarom reizen ze af naar Noord-Korea, om leider (en groot fan van de show) Kim Jong-un te interviewen. De afschildering van de leider van Noord-Korea schoot in het verkeerde keelgat van Kim Jong-un en zette de relatie tussen Noord-Korea en de VS op scherp. Totaal ten onrechte, de film is het niet waard.

Sonita

Gemist in de bios in 2015:

SONITA

Sonita  van Rokhsareh Ghaem Maghami won op het IDFA de Audience Award. In de film volgen we de jonge tiener Sonita, die vanuit Afghanistan met haar familie naar Iran is gevlucht. Ze rapt, en wil graag bekend worden. Haar familie kijkt daar anders tegen aan; in Iran is het verboden voor vrouwen om te zingen. Bovendien hebben ze geld nodig voor de bruiloft van haar broer, dus willen ze Sonita het liefst voor veel geld uithuwelijken. Sonita ziet dit niet zitten, en ook de documentairemaakster kan niet toezien hoe dit gebeurt, en grijpt in. Ze weten een studio te vinden waar Sonita haar nummer Daughters for sale  kan opnemen. Inmiddels is deze video op YouTube meer dan 300.000 keer bekeken. Door de clip wordt Sonita opgemerkt door het bestuur van de Wasatch Academy in Utah en krijgt ze een beurs om daar te studeren. Rokhsareh weet de tweedeling tussen traditie en vooruitgang mooi weer te geven. Het is niet alleen maar kommer en kwel, de tranen vloeien ook van blijdschap.

29 december 2015

 

 

Alle terugblikken op 2015 (klik op de naam):
Suzan Groothuis
Alfred Bos
Ashar Medina
Bob van der Sterre
George Vermij
Wouter Spillebeen
Nanda Aris
Ralph Evers
Cor Oliemeulen