Recensie: Gifted

***

recensie Gifted

Kind zijn, of wetenschapper worden?

door Nanda Aris

Feelgoodfilm waarin Frank (Chris Evans) zijn zevenjarig nichtje Mary (McKenna Grace) opvoedt nadat haar moeder overleden is. Wanneer blijkt dat zij de intelligentie van haar moeder heeft geërfd, is daar ook opeens oma, die wil dat het meisje het zal gaan maken in de wiskunde. 

Marc Webb kennen we als regisseur van The Amazing Spider-Man (uit 2012 en 2014) en 500 Days of Summer (2009). Chris Evans kennen we vooral als Captain America. Beiden maken nu een uitstapje naar een ander genre, en alhoewel het verhaal voorspelbaar en tranen trekkend is, doen ze dat niet geheel slecht. De film wordt naar een acceptabel niveau getild door het acteerwerk van de jonge Grace, die geloofwaardig is, bijvoorbeeld wanneer ze een moeilijke wiskundige som oplost.

Gifted

Slim
Mary woont bij haar oom, en hij vindt dat het tijd wordt dat Mary naar school toe gaat. Buurvrouw Roberta (een fijne rol van Octavia Spencer), niet alleen vriendin van Frank en Mary, maar ook wekelijkse oppas, houdt haar hart vast wanneer het zover is. Ze is bang dat ontdekt zal worden dat het meisje slim is, en de voogdij van Frank – en dus ook van haar – afgepakt wordt.

Op school ontdekt juf Bonnie (Jenny Slate) inderdaad dat Mary onwaarschijnlijk goed is in het oplossen van wiskundesommen, en het duurt niet lang voordat Frank door het hoofd van de school een beurs voor Mary aangeboden krijgt. Frank heeft echter beloofd aan zijn zus dat hij Mary normaal zou opvoeden, en hij wijst de beurs dan ook af.

Een aantal clichématige gebeurtenissen en verschijningen passeren de revue, zoals de onvermijdelijke affaire tussen Frank en juf Bonnie, eenogige kat Fred als beste vriend van Mary en het opdoemen van ijskonijn oma Evelyn (Lindsay Duncan).

Voogdij
Evelyn, een koude vrouw met Brits accent, heeft een vermoeden dat niet alleen haar dochter haar wiskundeknobbel heeft geërfd, maar ook haar kleindochter. Haar dochter heeft haar onderzoek nooit afgemaakt – ze heeft zichzelf vroegtijdig van het leven beroofd – en dus ook nooit de roem gekregen die daarbij had gehoord. Zelf heeft Evelyn haar carrière in de wilgen gehangen om een familie te starten, dus de druk die ze heeft uitgeoefend op haar dochter en van plan is uit te oefenen op haar kleindochter, is groot.

Gifted

Ze spant een rechtszaak aan om de voogdij over haar kleindochter te krijgen, waarover ze zich in de voorbijgaande jaren nooit heeft bekommerd. De rechtszaak is niet geheel geloofwaardig, zoals wanneer Mary’s echte vader verschijnt, maar dit van weinig toegevoegde waarde is voor de film. Frank wil dat Mary een zo normaal mogelijk leven leidt, en niet zoals zijn zus eindigt. Hij ziet ook in dat hij, als freelancende botenmaker, daar wellicht niet geheel in kan voorzien. En dus stemt hij in met de verhuizing van Mary naar een pleeggezin. Mary is het daar niet mee eens, en wil bij Frank blijven wonen; ‘…he wanted me before I was smart’.

Het is jammer dat de film blijft hangen in clichématige rolverdelingen – Frank als alleenstaande hunk, Evelyn als ijzige oma, Bonnie als lieve juf die valt voor Frank – waardoor de film niet de diepgang vindt die hij had willen hebben. Gifted is een vermakelijke film voor op de bank, met als hoogtepunt het acteren van Grace, die we in de toekomst zeker in meer films gaan zien.
 

12 september 2017

 
MEER RECENSIES