Imagine 2014 – Preview

Preview Imagine Film Festival 2014

door George Vermij

Opgaan in de wereld van de fantastische film kan je weer volop doen op het Imagine Film Festival in Amsterdam. Voor de dertigste editie heeft het festival weer een gevarieerd programma. Griezelen kan bij een selectie van huiveringwekkende horrorfilms, maar er is ook ruimte voor komisch getinte genrecinema en natuurlijk grensverleggende fantasiefilms. Indebioscoop neemt alvast een kijkje in de aanlokkelijke toverdoos van het festival. 

Een film die vooral de aandacht van het publiek zal trekken is The Zero Theorem van de eigenzinnige en geliefde cultregisseur Terry Gilliam. In de film zoekt een wiskundige, gespeeld door Christoph Waltz (bekend van zijn rol in Inglourious Basterds), naar de zin van het leven terwijl hij schippert tussen verschillende (schijn)werkelijkheden. Zoals zo vaak bij Gilliam is de film een visuele krachttoer met een overvloed aan absurde en surrealistische details.

Imagine 2014 The Zero Theorem

Schunnige Schot
Een andere grote festivalfilm is Filth, gebaseerd op het gelijknamige boek van cultschrijver Irvine Welsh die bekend werd met Trainspotting. James McAvoy speelt een groteske Schotse politierechercheur die er niet voor terugdeinst om vieze spelletjes te spelen in zijn strijd naar de top. Ondertussen speelt zijn drugsverslaving op en zorgen hallucinaties ervoor dat hij zijn grip op de werkelijkheid verliest.

Humor wordt op het festival geboden door films die komische portretten geven van nerds, geeks en outsiders. Zo is het Britse Zero Charisma een portret van een wereldvreemde dertiger die niets liever doet dan zich verliezen in zijn zelfgemaakte Fantasy-bordspelletje. De werkelijkheid kan hij echter niet ontvluchten en door zijn zelfingenomen onhandigheid belandt hij in absurde en komische situaties. Cheap Thrills is een slimme combinatie van horror en komedie en stelt de vraag: Hoe ver zou jij gaan voor geld? De film laat een aan lager wal geraakte werkloze man een rijk koppel ontmoeten dat hem uitdaagt om toenemend extremere dingen te ondernemen voor betaling.

Verantwoorde bloeddorst
En dan zijn er natuurlijk nog de horrorfilms waarop de reputatie van Imagine gebouwd is. Zoals de legendarische Night of Terror waar je tot diep in de nacht met enthousiaste gorefans kan genieten van de over-the-top slasherfilm Dead Snow 2 en het suspensevolle Oculus. Tijdens die beruchte avond zal ook Zombeavers te zien zijn. De titel van de film klinkt al net zo absurd als Sharknado en Robocroc.

Imagine 2014: Zombeavers

In een hutje aan een meer trekt een groep irritante studenten zich terug voor een vakantie vol met seks en drank. Je voelt natuurlijk al aankomen dat ze ten prooi zullen vallen aan een bloeddorstig monster. De verrassing is dat ze worden aangevallen door bloeddorstige knaagdieren. Hiermee is Zombeavers hilarische horror die zichzelf niet serieus neemt, maar je vooral laat lachen.

Imagine Film Festival is van 9 tot en met 18 april in Eye Amsterdam. Kijk voor het volledige programma op http://www.imaginefilmfestival.nl/ en houd Indebioscoop in de gaten voor een exclusief festivalverslag.

 

31 maart 2014

 

VERSLAG IMAGINE 2014 DEEL 1

VERSLAG IMAGINE 2014 DEEL 2