Bioscoop Leeuwarden

Bioscoop Leeuwarden


Cinema

Films Bioscoop Leeuwarden - Cinema

(klik op de foto voor de website van Cinema)


Slieker Film

Bioscoop Leeuwarden - Slieker Film

(klik op de foto voor de website van Slieker Film)


Tivoli

Bioscoop Leeuwarden - Tivoli 

(klik op de foto voor de website van Tivoli)

 

 

Bioscoop Leeuwarden

De oudste bioscoop van Leeuwarden is de Friso, oorspronkelijk een RK kerk. In 1910 was de verbouwing en werden de kerkbankjes ingeruild voor bioscoopstoelen. Het vertonen van films was toen nog bijzaak, het theater bracht in de begindagen vooral variété.

In 1929 werd Friso opnieuw verbouwd en kreeg de naam Tivoli Theater, dat geluidsfilms kon draaien omdat die zojuist waren geïntroduceerd. Na tal van renovaties kreeg Tivoli in 1994 de uiteindelijke moderne uitstraling. Er kwamen vier zalen met ruim 900 stoelen.

Leeuwarden kende tot die tijd nog andere bioscopen. In de jaren twintig openden de Leeuwarder Bioscoop en Palace, dat verdween na de verbouwing van Tivoli.

De Leeuwarder Bioscoop werd een halve eeuw later na een verbouwing Club en heet op dit moment Cinema. De bioscoop is gevestigd aan de Nieuwestad in Leeuwarden heeft vijf zalen van klein naar groot, een geheel nieuwe ingerichte foyer en het allernieuwste geluidsysteem.

Ook Filmhuis Leeuwarden kent een bewogen geschiedenis. Begonnen als onderdeel van het Fries Filmcircuit in jongerencentrum Hippo vestigde het zich in 1994 in de kelders van Stadsschouwburg De Harmonie aan het Ruiterskwartier. Met de komst van een nieuw pand voor het Fries Museum verhuisde het filmhuis in 2013 naar het Wilhelminaplein en heet nu Slieker Film.

George Christiaan Slieker vertoonde volgens de website van het voormalige Filmhuis als eerste Nederlander in 1896 op het zelfde plein voor het eerst een film in zijn Grand Théatre Edison op de kermis en trok met zijn reizende bioscoop door de provincie en door het land. Hij is de boeken ingegaan als ’s lands eerste bioscoopondernemer.

 

Bronnen: bioscoopgeschiedenis.com / Wikipedia / Leeuwarder Bioscopen / Slieker Film