REWIND

In de rubriek REWIND brengen we opvallende films uit dit millennium opnieuw onder de aandacht. Waarom zijn deze films de moeite waard om ze voor het eerst of nogmaals te kijken?

REWIND

 • Stranger than Fiction (2006)
  In de Amerikaanse fantasiefilm Stranger than Fiction (2006) is een kleurloze medewerker van de belastingdienst niet langer in staat om invloed op zijn eigen levenslot uit te oefenen.
  Lees verder
 • Atanarjuat (2001)
  Voor zijn eigen leven, het heil van zijn familie en dat van de hele stam moet de titelheld in Atanarjuat: The Fast Runner in zijn blootje vele kilometers over het ijs rennen.
  Lees verder
 • Ip Man (2008)
  In Ip Man (2008) maken we voor het eerst kennis met de latere leermeester van martial arts-legende Bruce Lee en opereert acteur Donnie Yen als de perfecte titelheld.
  Lees verder
 • Ghost World (2001)
  In de zwaarmoedige komedie Ghost World doet de eerlijkheid pijn. Sarcastisch commentaar begeleidt alle overdreven typetjes maar de daarmee gepaard gaande droefheid biedt desalniettemin een ladder om uit de put van doemdenken te komen.
  Lees verder
 • Twilight Samurai, The (2002)
  The Twilight Samurai (2002) begint als een historisch familiedrama over een samoerai tegen wil en dank en eindigt als een onvervalst melodrama. Er gaat er niets boven een authentieke Japanse samoeraifilm.
  Lees verder
 • Blue Strait (2015)
  Blue Strait overpeinst de tragiek van een padafhankelijk leven in een Amerikaanse suburb. Een falende relatie vervlecht zich losjes met een stroom indrukken van een doodse omgeving, aanschouwd met verontrustend cynisme.
  Lees verder
 • Straight Up (2019)
  In het overweldigende streaming aanbod van 2020 raakte het regiedebuut van James Sweeney onterecht ondergesneeuwd. Straight Up confronteert hedendaagse onzekerheden rondom romantiek, vriendschap en identiteit.
  Lees verder
 • Bothersome Man, The (2006)
  Er zijn van die films die je tot je eigen verbazing steeds opnieuw van je plankje grist. Het Noorse The Bothersome Man van Jens Lien uit 2006 is er zo eentje. Misschien omdat je je blijft afvragen wat het eigenlijk voor film is.
  Lees verder
 • Turtles Can Fly (2004)
  Het drama speelt zich af in een Koerdisch vluchtelingenkamp tijdens de Amerikaanse invasie van Irak en focust op jonge kinderen tijdens het opruimen van Sadam Hoesseins mijnenvelden bij de grens met Turkije.
  Lees verder
 • Mientras duermes (2011)
  César is nooit gelukkig geweest. Zoals andere mensen blind of doof zijn geboren, zo is hij ongelukkig ter wereld gekomen. Zijn leven wordt pas draaglijker als andere mensen nóg ongelukkiger zijn.
  Lees verder
 • In the Mood for Love (2000)
  ´De beste film van deze eeuw´ is afkomstig uit Hong Kong, van de hand en visioenen van regisseur Wong Kar-Wai. Een verhouding tussen vier personen: de twee daadwerkelijke mensen én hun fantasieën.
  Lees verder
 • Open Five 2 (2012)
  Ogenschijnlijk draaien de hoofdpersonages om de hete brij van hun levens heen. De gelijkgestemde nonchalance van de film prikkelt dankzij een resolute benadering om kritischer naar de levens te kijken.
  Lees verder
 • Idiocracy (2006)
  In de Amerikaanse cultkomedie Idiocracy (2006) slingert een curieus militair experiment een modelburger vijfhonderd jaar de toekomst in. Anno 2505 is domheid het ‘nieuwe normaal’.
  Lees verder
 • Dance Party, USA (2006)
  Meesterwerk van de mumblecore, een onvolprezen beweging in de onafhankelijke Amerikaanse cinema. Het is een integer portret waar kwetsbaarheid juist krachtig blijkt.
  Lees verder
 • Malèna (2000)
  Renato weet het zeker: Malèna is de mooiste vrouw op aarde. In ieder geval heeft ze de lekkerste kont. Hij begluurt haar, steekt kaarsjes op en bidt tot een heilige dat zij op hem wacht totdat hij ouder is.
  Lees verder