Filmrecensies

A  C  D  E  H  M  Q  T  U  X  Z  0-9

Op deze pagina een chronologisch overzicht van filmrecensies, van zowel de nieuwste films als oude(re) films. Je kunt ook zoeken naar recensies op alfabetische volgorde. Klik boven of onder voor filmrecensies per letter.

Filmrecensies

 • Film by the Sea 2021 – Fellinopolis
  De 23ste editie van Film by the Sea in Vlissingen brengt ons een greep uit het verleden met twee documentaires over Federico Fellini. In dit tweede deel Fellinopolis: een uniek kijkje achter de schermen.
  Lees verder
 • Film by the Sea 2021 – The Truth About La Dolce Vita
  In dit eerste deel The Truth About La Dolce Vita over de moeizame ontstaansgeschiedenis van deze beroemde klassieker van Federico Fellini. Centraal in het relaas staat producer Giuseppe “Peppino” Amato.
  Lees verder
 • Onoda – 10.000 Nights in the Jungle
  De Frans-Japanse speelfilm Onoda, 10.000 Nights in the Jungle vertelt het verhaal over de soldaat die, gedreven door plichtsbesef en wantrouwen, weigerde te geloven dat de oorlog voorbij was.
  Lees verder
 • Veroordeling, De
  Aan publicitair rumoer zal het niet ontbreken rond De Veroordeling, de verfilming van het gelijknamige boek van journalist Bas Haan over de geruchtmakende Deventer moordzaak die al meer dan 20 jaar de gemoederen bezighoudt.
  Lees verder
 • Druk
  Druk houdt het wonderlijk optimistisch voor het documenteren hoe een lerarengroep langzaam afglijdt richting alcoholisme. De omarming van levensvreugde werkt bemoedigend dankzij Mads Mikkelsen, maar schiet daarmee de personages tekort.
  Lees verder
 • Sweat
  Sweat krabt achter de laag foundation van de succesrijke online fitnessfenomenen. Hier overtuigend vertolkt door Magdalena Koleśnik als Sylwia Zając, waarbij de nadruk gaandeweg meer op de schaduwkanten van haar bestaan komt te liggen.
  Lees verder
 • Haine, La
  Bij de wereldpremière tijdens het filmfestival in Cannes in 1995 sloeg de film in als een bom. Voor het eerst zag het Franse publiek de rauwe realiteit van het leven in de banlieues, de achtergestelde Parijse voorsteden.
  Lees verder
 • I Never Cry
  Er staat veel op het spel wanneer Ola voor de zoveelste keer haar rijexamen heeft. De spanning is te snijden en raakt oververhit in een grauw bewolkt Polen. Een subtiele hint naar het rauwe bestaan wanneer het leven een paar keer tegenzit.
  Lees verder
 • Minari
  Minari is het persoonlijke verhaal van regisseur Lee Isaac Chung. Als immigrant kwam hij op jonge leeftijd naar de Verenigde Staten en ondervond hij dezelfde weerstand als de familie Yi.
  Lees verder
 • Meilleur reste à venir, Le
  Le meilleur reste à venir is een oubollige komische film over een levenslange vriendschap. Enkel het samenspel van de twee hoofdrolspelers maakt het vrijwel fantasieloze scenario nog enigszins behaphaar.
  Lees verder
 • Painter and the Thief, The
  In 2015 stalen inbrekers twee schilderijen van de Tsjechische kunstenares Barbora Kysilkova. De dieven pikten er de duurste doeken uit waardoor het in eerste instantie leek te gaan om een professionele kunstroof.
  Lees verder
 • Saturday Night Fever (1977)
  Alleen het uiterlijk vertoon, de egomanie en de oppervlakkigheid van een 'disco' bood een uitweg aan het einde van die afschuwelijke, politiek correcte jaren zeventig. Saturday Night Fever (1977) was niet te missen voor Paul Rübsaam.
  Lees verder
 • Fahrenheit 451 van Ramin Bahradi
  In het eerste deel van dit essay het boek Fahrenheit 451 van Ray Bradbury waarop de film van François Truffaut (deel 2) is gebaseerd. In dit derde en laatste deel een bespreking van de gelijknamige film van Ramin Bahradi uit 2018.
  Lees verder
 • Fahrenheit 451 van François Truffaut
  In het eerste deel van zijn essay besprak Paul Rübsaam het boek waarop de film van François Truffaut is gebaseerd. In dit tweede deel een bespreking van de film van deze Franse cineast.
  Lees verder
 • Twilight Samurai, The (2002)
  The Twilight Samurai (2002) begint als een historisch familiedrama over een samoerai tegen wil en dank en eindigt als een onvervalst melodrama. Er gaat er niets boven een authentieke Japanse samoeraifilm.
  Lees verder
 • Tina
  Maar nu is het echt klaar, met de documentaire Tina verdwijnt Tina Turner voorgoed uit het publieke leven. Nog één keer het verhaal, nog één keer de confrontatie met een leven zonder liefde. Daarna rust, geen vragen meer.
  Lees verder

A  C  D  E  H  M  Q  T  U  X  Z  0-9