Filmrecensies

A  C  D  E  H  M  Q  T  U  X  Z  0-9

Op deze pagina een chronologisch overzicht van filmrecensies, van zowel de nieuwste films als oude(re) films. Je kunt ook zoeken naar recensies op alfabetische volgorde. Klik boven of onder voor filmrecensies per letter.

Filmrecensies

 • Lamentations of Judas
  Indringend beeld van aan hun lot overgelaten Angolese oud-soldaten. Het Zuid-Afrika van de Apartheid rekruteerde hen ooit. Die tegenstrijdigheid tekent de eenzame gezichten tijdens indringende interviews.
  Lees verder
 • Berlin Alexanderplatz
  Het is misschien niet eerlijk om de jongste boekverfilming van Berlin Alexanderplatz te vergelijken met de geniale filmadaptatie van Rainer Werner Fassbinder. Toch verveel je je geen moment.
  Lees verder
 • Blanco en blanco
  Blanco en blanco houdt het leed op afstand. Met treffend lichtspel ontleedt de film systemisch onrecht, maar daarmee blijft verdere reflectie op de cynische conclusie over medeplichtigheid achterwege.
  Lees verder
 • Gli anni più belli
  Menig kijker zal in minstens één van de protagonisten iets van zichzelf herkennen. Maar de pretentie dat de ontwikkeling van de tijdgeest van 1982 tot aan 2020 wordt geschetst, maakt deze clichématige Italiaanse film niet waar.
  Lees verder
 • Sing me a Song
  In de documentaire Sing me a Song is de jonge boeddhistische monnik Peyangki non-stop in de weer met zijn smartphone en droomt hij van de meisjes in het hoofdstadje Thimphu.
  Lees verder
 • Fahim
  Biografie over een vader in Bangladesh die zijn zoon meeneemt naar Frankrijk om daar diens schaaktalent verder te kunnen ontwikkelen. Hartverwarmend verhaal over een jochie dat wereldkampioen wil worden.
  Lees verder
 • Yellowstone
  De oude berenmoeder Qoad Mom en de eenzame wolf Blacktail zijn de helden in de natuurdocumentaire Yellowstone. Met hun soortgenoten herstellen zij het natuurlijk evenwicht in het oudste natuurreservaat ter wereld.
  Lees verder
 • God Exists, Her Name is Petrunya
  In een opwelling verslaat Petrunya alle mannen in het dorp tijdens een religieus ritueel. God Exists, Her Name is Petrunya is bijtende, feministische satire over de rol van religie en het patriarchaat in Noord-Macedonië.
  Lees verder
 • Adam
  Adam verrast nimmer wanneer een weduwe met tegenzin een zwangere dakloze in huis neemt. Toch sympathiseert de film als ze steeds meer steun bij elkaar vinden in treffende momenten.
  Lees verder
 • Pinocchio
  Het dramatische fantasieverhaal Pinocchio kent vele lagen en ziet er bovendien oogstrelend en verzorgd uit. Toch mist deze met liefde gemaakte film een ziel, net als de houten pop zelf.
  Lees verder
 • Picciridda
  Gemaakt in de beste Italiaanse filmtraditie en weet thema's als het gemis van dierbaren en het onderdrukken van vrouwen te verweven in een nostalgische familiegeschiedenis met een schokkend geheim.
  Lees verder
 • Duelles
  Het plotselinge verlies van een kind wekt bij alle betrokkenen hevige, maar begrijpelijke emoties op. De Belgische psychologische thriller Duelles doet daar nog een flinke schep bovenop.
  Lees verder
 • Mientras duermes (2011)
  César is nooit gelukkig geweest. Zoals andere mensen blind of doof zijn geboren, zo is hij ongelukkig ter wereld gekomen. Zijn leven wordt pas draaglijker als andere mensen nóg ongelukkiger zijn.
  Lees verder
 • Fall Collini, Der
  Intrigerend rechtbankdrama over een juridisch schandaal in Duitsland dat zou leiden tot de moord op een grootindustrieel. Ondanks enkele onwaarschijnlijkheden stuurt Der Fall Collini aan op een afgrijselijke, emotionele afloop.
  Lees verder
 • Vitalina Varela
  De vrouw die achterbleef. Zo beschrijft regisseur Pedro Costa zijn nieuwe film Vitalina Varela. Een persoonlijk verhaal dat zich afspeelt in duisternis en stilte. Stilleven zonder concessies maar daardoor ontoegankelijk.
  Lees verder
 • Odisea, La
  Onderhoudende zwarte komedie die speelt tegen de achtergrond van de economische crisis van begin deze eeuw in Argentinië over gewone dorpelingen die worden gedupeerd door een criminele bankmedewerker.
  Lees verder

A  C  D  E  H  M  Q  T  U  X  Z  0-9