leuke filmlijstjes

Een overzicht van leuke filmlijstjes met de beste, slechtste, ontroerende, meest tenenkrommende, magnifieke, enge, komische, klassieke, historische en andere opmerkelijke films. Voor ieder wat wils.

Leuke filmlijstjes

 • De 6 beste rechtbankdrama’s
  Rechtbankdrama’s draaien vaak om een enkele bijzondere afwijking in de procedure, of een verhaal dat een verrassende wending neemt bij elke procedurele stap. Yordan Coban bespreekt zijn zes favorieten.
  Lees verder
 • Logische weg naar perfecte film
  De vijf romantische drama’s, die Martin Scorsese maakte in de eerste helft van zijn carrière, zijn nagenoeg onderbelicht gebleven, maar blijken essentieel voor zijn ontwikkeling als filmmaker.
  Lees verder
 • De trieste, mooie wereld van Jim Jarmusch in 11 speelfilms
  Jim Jarmusch observeert al 35 jaar lang buitenbeentjes, die belanden in bizarre, droogkomische situaties en dialogen. Vaak minimale middelen, lange shots en aandacht voor de populaire cultuur.
  Lees verder
 • 5 films van ‘onbekende’ Marco Bellocchio
  In het cinematografische geweld op de golven van het Italiaanse Neorealisme is Marco Bellocchio tussen het geweld van Fellini, Antonioni, Bertolucci en Pasolini relatief onbekend gebleven.
  Lees verder
 • De 10 beste actrices?
  Natalie Portman - een actrice die als 12-jarige haar beste rol speelde (Léon) en wat mij betreft altijd redelijk eendimensionaal is gebleven - doet mij echt pijn aan de ogen in de lijst tot nu toe.
  Lees verder
 • 5 films waarin iemand met een bijl een deur aan diggelen slaat
  De bijlscène met Jack Nicholson in The Shining is iconisch. Toch is dit niet de eerste – en zeer waarschijnlijk niet de laatste – keer dat iemand met een bijl een deur aan diggelen slaat.
  Lees verder
 • 5 melodrama’s uit de oude doos
  Bij een melodrama wordt vaak gedacht aan een film met een bedenkelijk niveau: een voorspelbaar verhaal over stereotiepe personages waarin een strijkorkestje de emoties versterkt.
  Lees verder
 • Top 50 tekenfilms
  Een overzicht van de 50 beste tekenfilms aller tijden met trailers hebben wij per decennium ingedeeld. Van Die Abenteuer des Prinzen Achmed (1927) tot The Wind Rises (2014).
  Lees verder
 • Top 50 kinderfilms
  Een overzicht van de 50 beste kinderfilms aller tijden met trailers per decennium ingedeeld. Van Sneeuwwitje en de zeven dwergen (1937) tot en met Frozen (2013).
  Lees verder
 • Top 50 komedies
  Een overzicht van de 50 beste filmkomedies met trailers vanaf 1915 tot nu per decennium ingedeeld. Van The Kid (1927) tot Intouchables (2011) en alles daartussen.
  Lees verder
 • Top 50 Nederlandse films
  Een overzicht van de 50 beste Nederlandse films met trailers vanaf 1915 tot nu per decennium ingedeeld. Van Het Geheim van Delft (1917) tot De Heineken Ontvoering (2012).
  Lees verder
 • 10 favoriete films van cursisten
  De zesdelige cursus ‘Introductie in de filmgeschiedenis’ wordt afgesloten met het bespreken van keuzefilms van de cursisten. Bij de Volksuniversiteit Oss leverde dat de volgende selectie op.
  Lees verder
 • 5 Madame Bovary-verfilmingen
  Een bijzondere roman? Een eeuwig thema? Een klassieke relatiecomedy? Madame Bovary van Flaubert (1857) kun je zien als een "desperate housewives" avant la lettre. Vijf verfilmingen.
  Lees verder
 • 5 oorlogsfilms die wat toevoegen
  De meeste oorlogsfilms die met enige regelmaat in de bioscoop verschijnen, zijn behoorlijk patriottistisch en blinken niet uit in subtiliteit. Vijf oorlogsdrama’s uit vijf landen en vijf filmperiodes.
  Lees verder
 • De 5 beste filmbiografieën van 2015
  Het jaar 2015 kent opvallend veel filmbiografieën: van Martin Luther King (Selma) tot en met Jimi Hendrix (Jimi: All is by My Side). Hier een overzicht van vijf andere biopics uit 2015.
  Lees verder
 • 10 meest tenen krommende scènes uit Nederlandse films
  Voor het verschijnen, en bliksemsnel verdwijnen, van het erotische drama De Overgave van regisseur Paul Ruven waren er ook al films waarin fragmenten met een opmerkelijk bedenkelijk niveau.
  Lees verder