Interviews

Interviews

 • Regisseur Victor D. Ponten over Catacombe – 18 september 2018
  Vijf jaar heeft Victor D. Ponten gewerkt aan Catacombe, zijn speelfilm over een profvoetballer die verstrikt raakt in het warnet van de matchfixing.

Victor D. Ponten (foto: Milan van Dril)

 • Regisseur Muayad Alayan over The Reports on Sarah and Saleem – 9 september 2018
  Voor een intrigerend verhaal hoefde de Palestijnse filmmaker Muayad Alayan niet ver te zoeken. Hoe een affaire tussen een Israëlische vrouw en een Palestijnse man verwordt tot een spionagecomplot en zes levens vernietigt.
 • Regisseur Damien Manivel van Takara – 27 juli 2018
  Heel stil, heel klein en heel kleurrijk. Dat is wellicht de bondigste manier om Takara, la nuit où j’ai nagé, het eerste gezamenlijke project van Kohei Igarashi en Damien Manivel, te beschrijven.
 • Erik Poppe, regisseur Utøya 22. Juli – 12 juni 2018
  “We hebben allemaal gehoord wat er die dag is gebeurd, maar het overgrote deel van de aandacht ging uit naar de dader. Over hem weten we bijna alles, van de slachtoffers weten we nauwelijks.”
 • Lucas van Woerkum van Symphonic Cinema – 23 april 2018
  Met muziek en film werkt het doorgaans zo: de film leidt het verhaal en de muziek ondersteunt de film. De Nederlandse regisseur Lucas van Woerkum draait het om, hij maakt speelfilms ter illustratie van de muziek.
 • Ronnie van der Veer, foley-artiest – 2 april 2018
  “Vaak zeggen mensen na afloop van een film dat ze het camerawerk mooi vonden. Over geluid hoor je ze nooit. Geluid komt wel binnen, maar minder bewust.”
 • Maggie Lee, artistiek directeur CinemAsia – 25 februari 2017
  Deel 1: “Twee van de grootste filmmarkten ter wereld vind je in Azië”.
  Deel 2: “Deze films geven een heel ander beeld over Azië dan de gebruikelijke clichés.”
 • Jan Matthys, regisseur van Vele hemels boven de zevende – 5 december 2017
  Vele hemels boven de zevende is de eerste speelfilm van Jan Matthys, de gelauwerde televisieregisseur uit België. De film naar de debuutroman van Griet Op De Beeck – in Nederland meer dan een kwart miljoen maal verkocht – is een initiatief van Matthys, die na jaren van werk in opdracht de stap van beeldscherm naar het witte doek zet.
 • Michaël Roskam, regisseur van Le Fidèle – 6 november 2017
  Le Fidèle is de derde speelfilm van de Belgische regisseur Michaël R. Roskam. Het is tevens zijn derde film met steracteur Matthias Schoenaerts in een van de hoofdrollen.
 • Daniela Thomas, regisseur van Vazante – 2 oktober 2017
  Vazante is de eerste solofilm van Daniela Thomas. Het historische drama, gesitueerd op een plantage in het Braziliaanse hoogland van de vroege negentiende eeuw, is een allegorie over de geboorte van haar vaderland.
 • Alain Gomis, regisseur van Félicité – 4 september 2017
  “Ik wil kunnen bepalen hoe ik een film draai. Het is niet genoeg om deel uit te maken van de internationale filmscene en mijn films te kunnen vertonen op de filmfestivals wereldwijd.”
 • Aslı Özge, regisseur van Auf Einmal – 23 mei 2017
  Na een aantal bekroonde kortfilms schreef en regisseerde ze twee speelfilms die een inkijkje geven in de levens van gewone mensen in haar geboortestad. Ook Auf Einmal is een karakterstudie, ditmaal met een thriller-twist.
 • Rob van Scheers, biograaf van Paul Verhoeven – 4 maart 2017
  In 1991 schreef Rob van Scheers een briefje aan Paul Verhoeven, of hij wilde meewerken aan een biografie. Vijfentwintig jaar later liep hij in het gezelschap van de regisseur over de rode loper van het Filmfestival van Cannes.
 • Erik Lieshout, regisseur To Stay Alive – A Method – 31 januari 2017
  Erik Lieshout maakt films over cultuur, documentaires waarin hij schrijvers of muzikanten en hun ideeën portretteert. Of met schrijvers en muzikanten op zoek gaat naar de betekenis van ideeën.
 • Martin Koolhoven, regisseur Brimstone – 22 januari 2017
  Het grote Martin Koolhoven interview, DEEL 2. Over Europese mainstreamfilm, marketingmachine Hollywood, nieuwe rol China en universele aantrekkingskracht van de western. En sneeuw.