Nieuws

Nieuws en achtergrond

  • Joel en Ethan Coen regisseurs van de maand – 3 juli 2024
    Eye Amsterdam houdt van 11 juli tot 11 september een uitgebreid retrospectief van de onafhankelijke Amerikaanse filmmakers Joel en Ethan Coen. InDeBiosoop bespreekt in de maand juli films van de broers.
  • Preview Previously Unreleased 2024 – 24 juni 2024
    Voor fervente filmhuisbezoekers is het recept inmiddels bekend: als de zomermaanden aanbreken, komt EYE met een prikkelende selectie van films die nog niet eerder op een Nederlandse bioscooprelease werden getrakteerd.
  • Aftersun beste film van 2023 – 1 januari 2024
    Het Schotse drama Aftersun is door InDeBioscoop gekozen tot beste bioscoopfilm van 2023. Past Lives en About Dry Grasses eindigden respectievelijk tweede en derde.
  • Film by the Sea is 25 jaar – 24 augustus 2023
    Het jarige Film by the Sea in Vlissingen opent vrijdag 8 september met Perfect Days van Wim Wenders. Ongeveer de helft van de 100 films is van de hand van vrouwelijke makers.
  • Preview Previously Unreleased 2023 – 23 juni 2023
    Net als tijdens voorgaande zomers blikken we bij InDeBioscoop graag weer vooruit op het bijzondere filmprogramma Previously Unreleased. Festivalpareltjes die eerder niet werden opgepikt door een Nederlandse distributeur zijn met dank aan filminstituut EYE alsnog in de zalen te zien.
  • Werner Herzog regisseur van de maand – 30 mei 2023
    Eye Filmmuseum presenteert van 18 juni tot en met 1 oktober de tentoonstelling ‘The Ecstatic Truth’ over Herzog en lanceert een omvangrijk filmprogramma, dat ook in een aantal andere bioscopen zal draaien. Genoeg reden voor InDeBioscoop om deze eigenzinnige regisseur in de maand juni in de spotlights te plaatsen.
  • Dwelling in the Fuchun Mountains beste film van 2022 – 1 januari 2023
    Het Chinese drama Dwelling in the Fuchun Mountains is door de redactie van InDeBioscoop gekozen tot beste bioscoopfilm van 2022. Licorice Pizza eindigt op de tweede plaats, Drive My Car op drie.
  • Themamaand Sidney Poitier & Denzel Washington – 29 juni 2022
    Sidney Poitier was een groot voorbeeld en een goede vriend van Denzel Washington. Ze speelden nooit samen in een film, vandaar dat Eye Amsterdam in haar zomerprogramma van 8 juli tot 31 augustus beide Amerikaanse acteurs voor het eerst bij elkaar brengt op het witte doek.
  • Preview Previously Unreleased 2022 – 24 juni 2022
    In het oog springen twee monumentale titels die indruk maakten op de festivals waar ze eerder te zien waren. Het Roemeense Malmkrog en het Chinese Dwelling in the Fuchun Mountains horen makkelijk bij het beste dat filmjaar 2022 te bieden heeft.
  • The Father beste film van 2021 – 31 december 2021
    Hoewel de bioscopen slechts op halve kracht mochten draaien en streamingdiensten spekkoper waren, heeft onze redactie de ‘IDB-film van het Jaar 2021’ gekozen. Winnaar is The Father (met een weergaloze Anthony Hopkins als dementerende oudere), op de voet gevolgd door Quo Vadis, Aida?, The French Dispatch, Herr Bachmann und Seine Klasse, Mandibules en Beginning.
  • Charlie Chaplin was omstreden maar vooral geniaal – 30 september 2021
    Tien speelfilms van de legendarische Engelse komiek Charlie Chaplin zijn volledig gerestaureerd vanaf 14 oktober te zien in de bioscoop. Op InDeBioscoop lees je deze maand besprekingen van al die films.
  • Preview Previously Unreleased 2021 – 22 juni 2021
    Iedere zomer selecteert EYE Filmmuseum een aantal titels die nog niet eerder regulier te zien waren in de Nederlandse filmtheaters. De slepende coronatoestand heeft dit jaar gelukkig geen invloed op de omvang van het aanbod.
  • 50 jaar IFFR in 50 films – 22 februari 2021
    Het International Film Festival Rotterdam viert dit jaar het 50-jarig bestaan met onder meer IFFR Unleashed: 50/50. Vijftig films uit vijftig jaar IFFR zijn ieder vijftig dagen online te zien. Wij bespreken op IDB alle 50 films!
  • Beanpole beste film van 2020 – 2 januari 2021
    Beanpole is door de redactie van InDeBioscoop gekozen tot de beste film van 2020. Het Russische oorlogsdrama van Kantemir Balagov eindigde voor runners-up House of Hummingbird, For Sama en 1917.
  • IDFA 2020: close-up van het programma – 15 november 2020
    Deze IDFA is alles anders. Het festival zal zich grotendeels online afspelen. Wat valt er te zien? IDB duikt weer diep in het programma en maakt een top 4 binnen veel voorkomende documentaire-genres.
  • 10 jaar Camera Obscura – 9 augustus 2020
    Camera Obscura bestaat tien jaar. Al die tijd redt Bob van der Sterre films uit het grote filmmoeras waarin ze gevallen waren. Volgens hem is een leukere passie nauwelijks voor te stellen. “Mensen onderschatten het plezier van obscure films.”
  • Berlinale 2020: Nadruk op Europese arthouse – 18 februari 2020
    De nadruk van het 70ste filmfestival van Berlijn ligt vooral op Europese arthouse, gelardeerd met films uit Azië en Noord- en Zuid-Amerika. Gevestigde namen afgewisseld met werk van minder bekende regisseurs. Bert Goessen doet weer verslag.
  • La Grande Bellezza beste film van het millennium – 30 december 2019
    La grande bellezza is door de redactie van InDeBioscoop gekozen tot beste film van de 21ste eeuw. De eeuwige stad Rome als het “decor voor de ontmaskering van loze ambities en lege pretenties”.
  • Andrej Tarkovski regisseur van de maand – 15 september 2019
    Volgens velen maakte Andrej Tarkovski de mooiste films. Wij waren bij de officiële opening van de tentoonstelling in Eye Filmmuseum in Amsterdam, gingen in gesprek met Andrej Tarkovski junior en beschouwen de komende maand films en thema’s van de beroemde Russische cineast Andrej Tarkovski (1932-1986).
  • Themamaand: Isabelle Huppert – 5 juli 2019
    Met meer dan dertig films, interviews, gasten en Q&A’s brengt het Amsterdamse filmtheater EYE een hommage aan Isabelle Huppert. Ook InDeBioscoop wijdt een retrospectief aan deze onverzettelijke Franse actrice in deze themamaand.
  • Phantom Thread beste film 2018 – 1 januari 2019
    Het romantische drama Phantom Thread van Paul Thomas Anderson is door InDeBioscoop gekozen tot beste film van 2018. Ready Player One van Steven Spielberg werd de Miskleun van het Jaar.
  • Themamaand: Billy Wilder – 3 juli 2018
    Wij richten de komende weken de schijnwerpers op het werk van deze legendarische Hollywood-regisseur, die vooral bekend was van komedies met een donker randje, maar goed uit de voeten kon met bijna elk genre.
  • Een magische zomer met Ghibli – 25 juni 2018
    Het wordt een magische zomer in LAB111 in Amsterdam en KINO Rotterdam. Vanaf juli kun je in die twee bioscopen respectievelijk 18 en 16 films van Ghibli te zien. Deze Japanse studio is verantwoordelijk voor een groot aantal beroemde anime-films.
  • Vier dagen subversieve films – 25 mei 2018
    Het Manifesto Film Festival heeft haar eerste editie verspreid over meerdere filmtheaters in Amsterdam van 25 tot en met 28 mei.
  • Escobar opent Amsterdam Spanish Film Festival – 22 mei 2018
    Het Amsterdam Spanish Film Festival opent 29 mei zijn vierde editie met het misdaaddrama Escobar, het waargebeurde verhaal van de romantische relatie tussen journaliste Virginia Vallejode (Penélope Crux) en drugsbaas Pablo Escobar (Javier Bardem).
  • 1968: You Say You Want a Revolution – 30 april 2018
    Tot en met 25 mei klinkt de stem van het jaar 1968 in de zalen van EYE. In films van onder anderen Jean-Luc Godard, Peter Bogdanovich, George A. Romero, Stanley Kubrick en Lindsay Anderson onderzoekt het Amsterdamse filmmuseum de geest van het revolutiejaar 1968.
  • Preview IFFR 2018 – 21 januari 2018
    De eerste blik op het programma, dat deze week bekend werd gemaakt, stelt niet teleur. InDeBioscoop is er weer bij en licht een tipje van de sluier op met tien films waarvan het cinefiele hart sneller gaat kloppen.
  • Thuis IDFA 2017 – 15 november 2017
    Voor de thuisblijvers selecteerden wij dit jaar zes boeiende documentaires.
  • Filmfestivals La Notte – 17 oktober 2017
    Twaalf filmfestivals maken samen een filmprogramma: La Notte. Tijdens La Notte worden de meest uiteenlopende films vertoond. Van documentaires tot shorts, van Latijns Amerika tot het Noordzeegebied, van dansfilms tot fantastische films.
  • Focus op David Lynch – 16 oktober 2017
    Met slechts tien speelfilms in zijn oeuvre wordt Lynch beschouwd als een van de grootste filmregisseurs.
  • AFFR: Filmfestival over gebouwen – 4 oktober 2017
    Er is tegenwoordig bijna voor iedere liefhebber van iets wel een filmfestival. Dat is een geweldig gegeven van onze moderne tijd. Het Architecture Film Festival Rotterdam (AFFR) begeeft zich diep in een van de meest obscure filmniches: films over architectuur. Bob van der Sterre blikt vooruit.
  • De negen levens van Martin Scorsese – 25 juni 2017
    Onze redactie stort zich gedurende de hele maand juli vol overgave op het oeuvre van deze toonaangevende Amerikaanse regisseur.
  • Altijd op zoek naar filmjuweeltjes – 1 mei 2017
    Filmkenner, filmdistributeur en oud-bioscoopeigenaar Bert Goessen doet in mei exclusief voor InDeBioscoop verslag van het filmfestival van Cannes.
  • Imagine: hét festival van de fantastische film – 10 april 2017
    Prikkelende, bloedstollende, gewelddadige, bizarre en fantasierijke films, want Imagine is hét festival van de fantastische film. InDeBioscoop is er weer bij en maakt vast een selectie.
  • What Ever Happened to Bette and Joan? – 20 maart 2017
    Actrices boven de vijftig hebben het moeilijk in Hollywood. Dat was in 1962 niet anders toen eeuwige rivalen Bette Davis en Joan Crawford tot elkaar waren veroordeeld om voor het eerst samen in een film te spelen.
  • Paul Verhoeven op papier – 6 februari 2017
    In 1991 schreef Rob van Scheers een ‘eenvoudig briefje’ aan Paul Verhoeven. Vijfentwintig jaar later ligt de derde, herziene en aangevulde editie van zijn vuistdikke Verhoeven-biografie in de winkel.
  • Hell or High Water beste film 2016 – 1 januari 2017
    Indebioscoop heeft Hell or High Water gekozen als beste film van 2016. Vijf van de acht deelnemende recensenten noemden deze eigentijdse western in hun top 5.
  • Béla Tarr toont kwetsbaarheid menselijke beschaving – 13 december 2016
    EYE Amsterdam houdt van 21 januari tot en met 7 mei 2017 de tentoonstelling Béla Tarr – Till the End of the World. Béla Tarr wordt wereldwijd beschouwd als de meest invloedrijke filmauteur van de afgelopen dertig jaar.
  • Nieuwe film Anna Muylaert tijdens WCA Festival – 23 augustus 2016
    Tijdens het World Cinema Amsterdam Festival is Don’t Call Me Son (Mãe Só Há Uma), de nieuwe film van Anna Muylaert (1964) in Nederlandse première gegaan. De Braziliaanse regisseur gaat opnieuw in de slag met moeders.
  • Turkse melancholie en hartstocht – 24 mei 2016
    Door al het gesteggel over Turkije zou je bijna vergeten dat er in dat land nog mooie films worden gemaakt. Een selectie hiervan is te zien tijdens het Rode Tulp Film Festival.
  • Heerlijk Spaans sentiment – 22 mei 2016
    Het tweede Amsterdam Spanish Film Festival (ASFF) trapt af met La Novia. Tuschinski en EYE staan zes dagen lang in het teken van een grote landelijke première tot en met debuutfilms, compilaties en oude bekenden.
  • In VR waait het niet – 26 maart 2016
    De Kaleidoscope 2016 World Tour toont de laatste stand van zaken in de hyperrealiteit van virtual reality (VR). Wat betekent VR voor film en de filmfan?
  • Office opent Cinemasia 2016 – 23 februari 2016
    De negende editie van Cinemasia, van 1 maart tot en met 6 maart, toont zo’n veertig featurefilms en documentaires, plus een programma van kortfilms uit Azië in de Amsterdamse bioscopen Kriterion en Rialto.
  • Johnny Depp als Trump – 11 februari 2016
    Is hij het echt? Ja, en levensecht ook nog: Johnny Depp als Donald Trump. Hij is niet de enige coryfee die meedeed aan het maandenlange geheime project van de bekende Amerikaanse parodiewebsite Funny or Die.
  • ‘Réalité beste film van 2015’ – 1 januari 2016
    Indebioscoop kiest Réalité als beste film van 2015. Bij de negen beoordelende recensenten stond deze absurde Franse komedie van Quentin Dupieux op de eerste plaats.
  • Eastern Neighbours Film Festival – 6 november 2015
    Een rijk programma aan films uit de Balkan (voormalig Joegoslavië, Turkije, Albanië, Georgië en Macedonië) en enkele films uit Rusland en Oekraïne.
  • Feelgood in monumentale kerk – 28 oktober 2015
    Het SuikerZoetFilmFestival in Schiedam wil monumentale Havenkerk als bioscoop. Er is crowdfunding gestart.
  • Dierenleed op de filmset – 1 februari 2014
    De dolfijn Flipper, de Bengaalse tijger uit Life of Pi en het aapje uit The Hangover. Slechts enkele dieren die we in hun glorie hebben bewonderd op het witte doek. Er is nog iets dat ze met elkaar gemeen hebben: ze zijn allemaal slachtoffer.
  • Controverse rond lesbisch drama – 15 oktober 2013
    Regisseur en hoofdrolspeelsters La Vie d’Adèle gooien met modder naar elkaar en kunnen de felbegeerde Oscar wel vergeten.
  • ScriptAcademy springt in op behoefte hongerige filmproducenten – 25 juni 2013
    Vanwege faillissement hield de Amsterdamse Scriptschool eind vorig jaar op met bestaan. Hoofddocenten Paul Bertram en Marja Tutert spanden zich de afgelopen maanden in om de opleiding te behouden. In september maakt de school een doorstart onder de naam ScriptAcademy.
  • Films uit het vergeten land Afghanistan – 22 februari 2013
    De Afghaanse filmsector klimt langzaam uit een dal, maar de enige zekerheid is dat de arme bevolking graag aan de harde werkelijkheid ontsnapt.