Camera Obscura

In Camera Obscura duikt Bob van der Sterre in de fascinerende krochten van de wereldcinema op zoek naar onontdekte en vergeten pareltjes. Iedere maand presenteert hij op InDeBioscoop drie obscure films met een bepaald thema. Meer weten? Lees het interview met Bob naar aanleiding van 10 jaar Camera Obscura. Wil je je kennis op gebied van obscure films testen? Doe dan de Grote Camera Obscura Quiz!

Camera Obscura

 • Camera Obscura Special: Filmstad Amsterdam
  In de Camera Obscura-specials over steden mag onze eigen filmstad Amsterdam niet ontbreken. De meest gefilmde stad van Nederland. Bob van der Sterre vertelt.
  Lees verder
 • Camera Obscura Special: Tokio in de cinema
  Tokio is de meest in cinema voorkomende Japanse stad. Denk aan films als Lost in Translation of Enter the Void. Hoe zit het eigenlijk met de Japanse films zelf? Vierde aflevering over cinema in een wereldstad.
  Lees verder
 • Camera Obscura Special: Londen in voor- en tegenspoed
  De beste films en mooiste films in en over Londen lees je in Camera Obscura Special, de derde aflevering van een special over wereldsteden door Bob van der Sterre.
  Lees verder
 • Camera Obscura Special: De cinema van New York City
  De beste en mooiste films over en in New York lees je in het tweede deel van de Camera Obscura Special over wereldsteden. Driemaandelijkse rubriek van Bob van der Sterre.
  Lees verder
 • Camera Obscura Special: Het échte Parijs
  De mooiste en beste films over en in Parijs lees je in de eerste aflevering van de serie Camera Obscura Special over films in wereldsteden. Parijs is al sinds mensenheugenis een bron van inspiratie voor regisseurs.
  Lees verder
 • Films om niet tijdens Kerst aan te zetten
  Ligt een verdrietige kerst op de loer? Treurige gevoelens door familieperikelen die nu naar de oppervlakte komen? Dan is er nóg een reden om treurig te worden: de voorlopig laatste Camera Obscura.
  Lees verder
 • Carrière maken… voordat de bom valt
  De tekst van Doe Maar blijft nog steeds van toepassing. Hoe ga je anders die enorme hypotheken of huren betalen? Drie minder bekende films uit andere tijden die hier de draak mee steken.
  Lees verder
 • Vervreemdend communisme
  Het grimmige, vervreemdende gezicht van het communisme achter de mooie collectieve droom. Een lastig onderwerp in film. The Death of Stalin laat al een en ander zien. Drie obscure filmtitels uit oude Sovjetlanden deden dat nog eerder.
  Lees verder
 • Geen dak boven je hoofd hebben
  De wereld houdt er niet van, maar cinema is er dol op: daklozen. Klassiekers genoeg: The Fisher King, My Man Godfrey, Down and Out in Beverly Hills, Sullivan´s Travels, Miracolo in Milano. In de praktijk is het natuurlijk lang niet zo leuk.
  Lees verder
 • Originaliteit: een kwestie van smaak
  Sommige films lijken zoveel op andere films dat er geen toeval meer kan zijn. Bekende voorbeelden: hoe The Others (2001) lijkt op The Innocents (1961) of Drive (2011) op The Driver (1978).
  Lees verder
 • Journalisten in de ring
  Journalisten worden vaak heldhaftig geportretteerd, zoals in The Post. Dat is best vervreemdend voor mensen die echt met journalisten te maken hebben gehad. Ze zijn minstens even zo vaak onuitstaanbaar, cynisch en arrogant.
  Lees verder
 • Jaartallen
  Er is iets enorm stijlvols van een jaartal als filmtitel. 1917 was echt niet de eerste. Er zijn er véél meer. Zijn er ook minder bekende varianten? Ja dus! We duiken in de films 1871, 1984 en 1. April 2000
  Lees verder
 • Burgerwachten met vuisten
  Wat als de wet niet werkt? Dan ben je zelf maar rechter en beul tegelijk. Puik materiaal voor films en genoeg klassiekers in dit genre (Point Blank, Get Carter, Death Wish). Uiteraard zijn er ook een paar minder bekende films.
  Lees verder
 • Archeologen die iets te diep graven
  Dankzij films, games en boeken (zoals Lara Croft, Indiana Jones en The Mummy) leven we met de misvatting dat het beroep van archeoloog enorm spannend is. Best ironisch: graven, niet vinden, wel vinden, afstoffen, catalogiseren.
  Lees verder
 • Sport en misdaad
  Geen duo dat je snel verwacht. Toch is er verwantschap. Denk bijvoorbeeld aan I, Tonya. Of aan matchfixing. Zijn er ook obscure voorbeelden? Jazeker, te weten Delitto al circolo del tennis, The Basketball Fix en Pilkarski Poker.
  Lees verder
 • Acteurs in de hoofdrol
  Hoezo acteurs in de hoofdrol? Hebben ze niet altijd de hoofdrol? Soms gaan films echt over de acteurs zelf. Zoals Being John Malkovich en The Congress (Robin Wright). Drie andere voorbeelden met een saillant detail.
  Lees verder