Camera Obscura

In Camera Obscura duikt Bob van der Sterre in de fascinerende krochten van de wereldcinema op zoek naar onontdekte en vergeten pareltjes. Iedere maand presenteert hij op InDeBioscoop drie obscure films met een bepaald thema. Meer weten? Lees het interview met Bob naar aanleiding van 10 jaar Camera Obscura.

Camera Obscura

 • Vervreemdend communisme
  Het grimmige, vervreemdende gezicht van het communisme achter de mooie collectieve droom. Een lastig onderwerp in film. The Death of Stalin laat al een en ander zien. Drie obscure filmtitels uit oude Sovjetlanden deden dat nog eerder.
  Lees verder
 • Geen dak boven je hoofd hebben
  De wereld houdt er niet van, maar cinema is er dol op: daklozen. Klassiekers genoeg: The Fisher King, My Man Godfrey, Down and Out in Beverly Hills, Sullivan´s Travels, Miracolo in Milano. In de praktijk is het natuurlijk lang niet zo leuk.
  Lees verder
 • Originaliteit: een kwestie van smaak
  Sommige films lijken zoveel op andere films dat er geen toeval meer kan zijn. Bekende voorbeelden: hoe The Others (2001) lijkt op The Innocents (1961) of Drive (2011) op The Driver (1978).
  Lees verder
 • Journalisten in de ring
  Journalisten worden vaak heldhaftig geportretteerd, zoals in The Post. Dat is best vervreemdend voor mensen die echt met journalisten te maken hebben gehad. Ze zijn minstens even zo vaak onuitstaanbaar, cynisch en arrogant.
  Lees verder
 • Jaartallen
  Er is iets enorm stijlvols van een jaartal als filmtitel. 1917 was echt niet de eerste. Er zijn er véél meer. Zijn er ook minder bekende varianten? Ja dus! We duiken in de films 1871, 1984 en 1. April 2000
  Lees verder
 • Burgerwachten met vuisten
  Wat als de wet niet werkt? Dan ben je zelf maar rechter en beul tegelijk. Puik materiaal voor films en genoeg klassiekers in dit genre (Point Blank, Get Carter, Death Wish). Uiteraard zijn er ook een paar minder bekende films.
  Lees verder
 • Archeologen die iets te diep graven
  Dankzij films, games en boeken (zoals Lara Croft, Indiana Jones en The Mummy) leven we met de misvatting dat het beroep van archeoloog enorm spannend is. Best ironisch: graven, niet vinden, wel vinden, afstoffen, catalogiseren.
  Lees verder
 • Sport en misdaad
  Geen duo dat je snel verwacht. Toch is er verwantschap. Denk bijvoorbeeld aan I, Tonya. Of aan matchfixing. Zijn er ook obscure voorbeelden? Jazeker, te weten Delitto al circolo del tennis, The Basketball Fix en Pilkarski Poker.
  Lees verder
 • Acteurs in de hoofdrol
  Hoezo acteurs in de hoofdrol? Hebben ze niet altijd de hoofdrol? Soms gaan films echt over de acteurs zelf. Zoals Being John Malkovich en The Congress (Robin Wright). Drie andere voorbeelden met een saillant detail.
  Lees verder
 • 80’s kitsch!
  Geen decennium in de twintigste eeuw wist zijn kitsch zo goed uit te buiten als de jaren tachtig. De verwijzingen naar die tijd zijn nu ook alom maar de jarentachtigkitsch is veelzijdiger dan je had gedacht.
  Lees verder
 • Hitchcock op de hielen
  Alfred Hitchcock is al veertig jaar dood, maar zijn naam blijft doorleven. De meester van de suspense kende zelf grote bewondering voor Henri-Georges Clouzot maar kende zelf ook vele bewonderaars.
  Lees verder
 • Nationalisten in vroegere tijden
  Nationalisme. En dan niet als pure propaganda (Über Alles in der Welt, Braveheart, Patriot Games) maar films over het onderwerp. Ditmaal in onze rubriek: Der Schweizermacher - The Ugly American - Before the Rain
  Lees verder
 • Whodunnits en whodiddits
  Wie heeft het gedaan? De butler natuurlijk! Toppers in het genre zijn Gosford Park en Murder by Death. Toch leuk om de geschiedenis in te duiken en een paar obscure varianten te vinden.
  Lees verder
 • Sombere mannen
  Mannen met depressies: een lastig onderwerp in cinema. Ze zijn vaak psychopathisch of heldhaftig maar zelden ordinair somber. Hieronder drie films die dat niet uit de weg zijn gegaan.
  Lees verder
 • Eigenwijze meisjes
  Meisjes en vrouwen: vaak problematisch in cinema. Te perfect, te oppervlakkig, te stoer. Waar zien we eerlijke portretten van leuke en eigenwijze vrouwen? Er zijn een paar voorbeelden in de obscure hoek.
  Lees verder
 • Camera Obscura Quiz
  Welkom bij de grote Camera Obscura Quiz! Voor de duidelijkheid: deze quiz is niet heel serieus, zoals de rubriek Camera Obscura ook niet zo heel serieus is. Wil je het toch proberen? Ga je gang!
  Lees verder