IFFR

IFFR Rotterdam

 • IFFR 2022 – Deel 4: Misdaadfilms die de adem benemen
  In ons vierde en laatste verslag van IFFR 2022 kijken we naar drie misdaadfilms. Een Italiaans-Nederlandse productie, een Kazachse misdaadkomedie en een documentaire-drama dat de adem beneemt.
  Lees verder
 • IFFR 2022 – Deel 3: Mafheid in overvloed
  We kijken naar de merkwaardigste films van het festival. Van een moderne medusavertelling tot een bizarre Japanse actiefilm. Openstaan voor het ongewone is essentieel om deze films te waarderen.
  Lees verder
 • IFFR 2022 – Deel 2: Hoofdcompetitie(s) geparkeerd
  Opvallend dit jaar is dat de vaste etalage van het festival, de selectie Tigers, volledig ontbreekt en dat ook de titels uit de Big Screen Competition niet voor publiek beschikbaar zijn.
  Lees verder
 • IFFR 2022 – Deel 1: Opgroeien onder het oog van God
  In dit eerste deel bespreken we vier debuutfilms van vrouwen met opgroeiende meisjes/vrouwen in de hoofdrollen. Opvallend is het loslaten van christelijke dogma’s om volwassen te kunnen worden.
  Lees verder
 • IFFR 2022: 15 aanraders
  IFFR is (opnieuw) sterk getroffen door de coronacrisis en gaat ditmaal helemaal online. In vergelijking met andere jaren brengen wij een uitgeklede tiplijst: 15 aanraders voor IFFR 2022.
  Lees verder
 • IFFR 2022 in zes vragen en antwoorden
  IFFR 2022 is bij voorbaat getekend door het coronavirus: alles is online. In dit stuk leggen we in zes vragen en antwoorden uit wat je kunt verwachten als IFFR 2022-bezoeker.
  Lees verder
 • IFFR 2021 (juni-editie) – Dicht op elkaar
  Het IFFR gooide voor het tweede deel van haar jubileumprogramma de zalen open in het enige land ter wereld waar de volksvertegenwoordiging voor een strategie van kudde-immuniteit koos. Dat leidt tot een tweedeling.
  Lees verder
 • IFFR 2021 (juni-editie) – Heden en verleden
  Heden en verleden liggen dichtbij elkaar in het Regained-programma van IFFR. Oude films gaan over toekomst en nieuwe films over het verleden. IFFR biedt een paar fraaie voorbeelden uit Zwitserland en Iran.
  Lees verder
 • IFFR 2021 (juni-editie) – Terug naar de bioscoop (?)
  Hoewel Cinephilia Now: Part I – Secrets within walls en The Village Detective: a song cycle zich allebei niet expliciet verhouden tot de impact van de covid-crisis, zeggen ze veel over de versplintering van de filmkunst in een globaal, digitaal tijdperk.
  Lees verder
 • Korte films: 2017, 2018 en 2020
  Net als tijdens het festival besteedt IFFR ook tijdens haar online viering van het 50-jarig bestaan aandacht aan shorts. In dit tweede deel van een tweeluik bespreken we drie politiek geëngageerde films die met de vorm experimenteren.
  Lees verder
 • De nueva otra vez
  Diaseries en statische voordrachtjes compenseren in in De nueva otra vez (2019) allerminst het pijnlijke gebrek aan bewegend beeld dat de emotionele crisis van de protagoniste zichtbaar en voelbaar maakt.
  Lees verder
 • 11 Minutes
  Dat er in elf minuten verdomd veel kan gebeuren, bewijst filmmaker Jerzy Skolimowski, die in vijftig jaar IFFR maar liefst twintig films mocht presenteren. 11 Minutes onderstreept de eigenzinnigheid van zowel filmmaker als filmfestival.
  Lees verder
 • Parabellum
  Regisseur Lukas Valenta Rinner liet zich bij het maken van Parabellum inspireren door de Doomsday Preppers die zich voorbereiden op het einde van de beschaving. Klinkt onheilspellend, maar levert het ook een interessante film op?
  Lees verder
 • Something Must Break
  Terwijl Ellie op zoek is haar eigen identiteit te ontdekken, wordt ze op slag verliefd op Andreas. Kan de relatie standhouden, terwijl ze zichzelf nog niet kent? En kan iemand überhaupt van haar houden?
  Lees verder
 • It Felt Like Love
  Natuurlijk moeten jongeren zelf zien te dealen met hun ontluikende seksualiteit, maar een klein beetje begeleiding van een ervaringsdeskundige kan soms uitwassen voorkomen.
  Lees verder
 • O império do desjeo
  Na een uur kijken heeft O império do desejo meer weg van een intellectuele variant van een Tiroler-seksfilm zonder lederhosen, echter volhouders laten zich uiteindelijk wel trakteren op enkele originele climaxen van Reichenbachs anarchistische universum.
  Lees verder