Pluk de Nacht: het gevoel is magisch

Pluk de Nacht: het gevoel is magisch 

door Nanda Aris

De elfde editie van Pluk de Nacht in Amsterdam is in volle gang. Een gratis filmfestival waarin je vanuit een strandstoel in de buitenlucht film kunt kijken. 

Vaak eerst een korte film bij schemering, en wanneer de zon echt onder is, zo rond half tien, start de speelfilm. Allerlei films passeren de revue: documentaire, roadmovie, animatie of romantische komedie. Een ding hebben de films gemeen: ze worden niet op grote schaal in de Nederlandse bioscoop vertoond. En om ze toch een podium (of scherm) te bieden, laat Pluk ze zien op het Stenen Hoofd in Amsterdam. 

Impressie Pluk de Nacht 2014

Onder de sterrenhemel
Zo vertoont Pluk deze woensdag 13 augustus de film 20.000 Days on Earth  over de excentrieke muzikant Nick Cave. De film is een filosofische, fictieve documentaire, waarin we Nick Cave volgen. Hij gunt ons een interessante kijk op zijn artistieke bestaan en het proces van creatie. Bij vlagen wordt er flink gelachen. Woonachtig in Brighton, schrijft Cave graag over het weer: ‘Het weer wordt fictief, omdat ik erover schrijf. Des te meer ik schrijf over het weer, des te slechter het wordt.’ De film is vanaf 30 oktober nog in kleine kring te zien. 

Het Pluk-gevoel is magisch: met z’n allen onder de sterrenhemel naar een film kijken, biertje in de hand, op een strandstoel. Of als deze op zijn, op een andere stoel/bank/zitzak/plaid. Iedereen schuift in, maakt plaats voor elkaar, en wanneer je het koud krijgt, kun je een dikke plaid ophalen bij een van de vele vrijwilligers die het festival helpen. Het terrein voelt klein en kneuterig, met voldoende barretjes en eettentjes. Daarnaast is er ruimte voor kunst en media-installaties. Wanneer je na afloop van de film nog geen zin hebt om naar huis te gaan, kun je dansen bij Klup de Nacht. En voor de mensen die wel huiswaarts keren, staat bij de uitgang een Duveltje klaar voor onderweg. 

Pluk de Nacht vindt naast Amsterdam ook in Arnhem en nieuwkomer Utrecht plaats. Van 6 tot en met 16 augustus op het Stenen Hoofd in Amsterdam, van 21 tot en met 23 augustus bij de Werkspoorkathedraal in Utrecht en van 27 tot en met 30 augustus in Arnhem

 

15 augustus 2014