Top 5 films 2014

Top 5 films + Miskleun van 2014

Under the Skin

Acht recensenten van Indebioscoop bespreken hun vijf favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Traditioneel kiest iedereen ook de grootste miskleun. Tot en met Oudejaarsdag lees je hier elke dag een persoonlijke terugblik op het filmjaar 2014.

WS DEEL 5: Wouter Spillebeen

 

THE DOUBLE

Richard Ayoade is een eigenzinnige Brit, een hipster zonder weerga en een hilarisch neurotische komiek. Het mag dan ook niet verbazen dat zijn eerste speelfilm Submarine  een mooi experiment was, een verkenning van stijlen en onderwerpen. Dat heeft hij nu verfijnd in The Double, een donkere en heerlijke bewerking van Dostojevski’s gelijknamige boek in een Kafkaëske sfeer met een dubbelrol voor Jesse Eisenberg, die zo letterlijk de twee uitersten van zijn acteervermogen tentoon kan spreiden.

 

THE GRAND BUDAPEST HOTEL

Sinds ik als kind voor de eerste keer The Royal Tenenbaums  zag, weet ik dat Wes Anderson geen alledaagse filmmaker is. Wie bekend is met zijn oeuvre weet dat hij vasthoudt aan formules, technieken, kostuums, kleuren, kadrering, camerabewegingen… die hem volledig onderscheiden van eender welke andere regisseur. Een Wes Anderson is onmiddellijk herkenbaar; The Grand Budapest Hotel  is misschien wel zijn beste tot nu toe. Zijn jongste is minder donker dan pakweg The Darjeeling Limited, maar is des te grappig. Het gebruik van periodegetrouwe practical effects geeft de film een uniek cachet dat door mijn persoonlijke favoriete regisseur moeilijk overtroffen zal worden.

 

HER

Het is makkelijk om Spike Jonze’s Her  te klasseren als een film die zich vragen stelt bij de ontwikkeling van technologie. Maar dan zou deze parel in dezelfde categorie vallen als Transcendence, wat een schande zou betekenen. Her  geeft geloofwaardigheid aan de meest onwaarschijnlijke relatie, maakt een personage van een object en bezorgt gaandeweg enkele van de meest vertederende en bijtende filmmomenten van dit jaar. De scènes met Rooney Mara alleen al zijn genoeg om me verknocht te krijgen. Dit is een romantische film die begrijpt hoe echte romantiek werkt. Daarom wordt zelfs de liefde tussen een man en zijn telefoon benijdenswaardig.

 

WATERMARK

Kronkelende opgedroogde rivierbeddingen, kabbelende beekjes, roerloze stuwmeren, razende watervallen en iedereen die van al dat water afhankelijk is, zijn het onderwerp van de prachtige documentaire Watermark. De Canadese fotograaf Edward Burtynsky deelt zijn passie en zijn eeuwige zoektocht naar het perfecte beeld en zijn landgenote Jennifer Baichwal weeft het geheel samen in een film met niet alleen geweldige en unieke beelden, maar ook een boodschap die aanwezig is, maar niet door de strot geramd wordt.

 

UNDER THE SKIN

Een thriller waarin (een vaak nogal naakte) Scarlett Johansson Schotse mannen verleidt en in een zwarte smurrie laat verdwijnen: wat moet dat in godsnaam worden? De meest mysterieuze en intrigerende film van het afgelopen jaar, dát. Under the Skin  is een heerlijk spel van beeldtaal, onuitgesproken woorden, subtiele hints en een topprestatie van Johansson. Lees niets over de verhaallijn, maar laat je verrassen door de bevreemdende soundtrack, de ongewone plot en enkele scènes die met verborgen camera’s zijn opgenomen.

 

Miskleun van 2014:

TRANSCENDENCE

Ik heb een kleine bekentenis te doen: Ik ben fan van Johnny Depp. Hij bracht ons enkele van mijn favoriete films, zoals Arizona Dream, Fear and Loathing in Las Vegas  en Dead Man. Zijn gastrolletje in Ricky Gervais’ Life’s Too Short  blijft trouwens een van mijn favoriete tv-momenten van de laatste jaren. Maar het slabakt wat. Pirates  stelt steeds meer teleur en The Lone Ranger  was ook niet meteen een schot in de roos. Dit jaar kregen we Transcendence, een poging om Depp nog eens te casten in een diepe, ernstige rol met een filosofische weerklank. Jammer genoeg werd het niet dat, maar een pretentieus stukje sci-fi met een belachelijke boodschap en een prestatie van Depp die overkomt alsof hij al zijn scènes zonder een greintje enthousiasme op Skype aframmelde. Hopelijk ziet een getalenteerde regisseur nog wat in de acteur, want die hoop ben ik kwijt. Zeker na zijn beschamende stomdronken optreden op de Hollywood Film Awards in november. Om het met zijn woorden te zeggen: “Y-y-yyyyyyou have to watchhh itttt…”.

 

28 december 2014