1968: You Say You Want a Revolution

1968: You Say You Want a Revolution
Tot en met 25 mei klinkt de stem van het jaar 1968 in de zalen van EYE. In films van onder anderen Jean-Luc Godard, Peter Bogdanovich, George A. Romero, Stanley Kubrick en Lindsay Anderson onderzoekt het Amsterdamse filmmuseum de geest van het revolutiejaar 1968.

Protesten in Le Redoutable

Vijftig jaar geleden kwamen studenten, fabrieksarbeiders, jongeren en filmmakers in opstand tegen het gezag, van Parijs tot Mexico-Stad. In hun handen niet alleen stenen maar ook wendbare, lichte 16mm-camera’s. De filmcamera werd strijdmakker van een generatie die het recht opeiste haar leven zelf vorm te geven. Gelijke kansen voor iedereen, protest tegen racisme, neokolonialisme en de Vietnamoorlog.

Veel films van de nieuwe generatie regisseurs van vijftig jaar geleden zijn nog steeds actueel. Deze activistische filmmakers richtten zich tegen Hollywood en verbeeldden de thema’s van hun tijd. Ze improviseerden op locatie, de camera bevrijd van het statief.

Op het programma staan films uit het jaar 1968 – zoals een aantal hervertoningen van 2001: A Space Odessey. Er zijn bovendien tal van talkshows en debatten.
 

30 april 2018

 
MEER NIEUWS EN ACHTERGROND