Focus op David Lynch

Focus op David Lynch
Weinig mensen zo veelzijdig als David Lynch. Deze 71-jarige Amerikaan schrijft, schildert, fotografeert, produceert, acteert en musiceert. Het meest bekend is hij als maker van de Amerikaanse mysterieserie Twin Peaks die begin jaren negentig op tv werd uitgezonden, en nu 25 jaar later een vervolg kent. Met slechts tien speelfilms in zijn oeuvre wordt Lynch beschouwd als een van de grootste filmregisseurs.

EYE brengt vanaf 23 november zijn speelfilmdebuut Eraserhead terug in de bioscoop. Dinsdagavond 31 oktober is de documentaire David Lynch: The Art Life te zien in het Amsterdamse filmmuseum. Alsof dat nog niet genoeg is, opent het Bonnefantenmuseum in Maastricht eind november 2018 de grote David Lynch-overzichtstentoonstelling Someone is in my House. Dit is de eerste museale presentatie van het oeuvre van David Lynch in Nederland. Tijdens de tentoonstelling presenteert Lumière Cinema (ook in Maastricht) een landelijk filmprogramma rond zijn werk.

David Lynch

Eraserhead
Eraserhead is even enigmatisch gebleven als zijn schepper. Lynch’s lange speelfilmdebuut ging 19 maart 1977 in première op het Filmex Film Festival in Los Angeles, trok niet meer dan 25 bezoekers maar groeide in de jaren daarna uit tot cultklassieker. De film was in Nederland pas in 1983 te zien en is op zijn minst gezegd een verontrustende ervaring.

Het verheel gaat over Henry Spencer, een jongeman met een excentrieke bos haar die zijn vriendinnetje heeft bezwangerd en met zijn gezinnetje een afbraakappartement betrekt. Plot, psychologie en storyline waren het raam uitgegooid, wat restte was een surrealistische bespiegeling over leven en dood, seks en het universum, verpakt in zwarte humor, gelardeerd door een macabere industriële soundtrack.

Onder kunst- en horrorliefhebbers geldt de film als een meesterlijke groteske. De beklemmende verbeelding van een stel met een mutant als kind – een wormvormig, nauwelijks menselijk creatuur dat dag en nacht huilt – is zowel aangrijpend als angstaanjagend. ‘A dream of dark and troubling things’, zei Lynch over zijn debuut.

De re-release van Eraserhead betreft een digitale 4K-restauratie, die in 2014 werd voltooid en tot stand kwam onder supervisie van de regisseur in samenwerking met mediaconcern CBS en het Franse filmproductie- en distributiebedrijf MK2 Films. De heruitbreng bevat de originele stereosoundtrack en doet recht aan het experimentele sounddesign van Alan R. Splet en Frederick Elmes’ betoverende zwart-witcamerawerk.

Documentaire
Ongeveer gelijktijdig met de uitbreng van Eraserhead brengt EYE de documentaire David Lynch: The Art Life in de bioscoop. Hierin gaat Lynch, scharrelend in zijn atelier in de heuvels van Hollywood, terug naar de wortels van zijn creativiteit. Hij vertelt over zijn jeugd, zijn ouders, de vroege jaren aan de kunstacademie in Philadelphia en hoe de schilderkunst zijn oeuvre heeft bepaald. Zijn kunstwerken die voorbijkomen sluiten daar in een slimme montage op aan.
 

16 oktober 2017

 
MEER NIEUWS EN ACHTERGROND