Camera Obscura Quiz

Welkom bij de grote Camera Obscura Quiz!

Voor de duidelijkheid: deze quiz is niet heel serieus, zoals de rubriek Camera Obscura ook niet zo heel serieus is. Bob van der Sterre, die deze rubriek al 10 jaar maakt, stelde de quiz samen.

De vragen zijn uiteraard obscuur, zoals je bij een obscure quiz niet anders zou mogen verwachten. Wil je het toch proberen? Ga je gang!
Het zijn 40 vragen, je bent er ongeveer een kwartiertje mee bezig.

Results

#1. Wat deed Orson Welles nadat hij drie opnamedagen voor de Belgische film Malpertuis dronken was (aflevering ‘Erfenissen: zo dus niet’)?

#2. In de aflevering ‘Van die dagen…’ komen we naast bloedige vrijdag, misdadige zaterdag wat voor zondag tegen?

#3. Welke acteur (Camera Obscura-episode ‘Rare jongens, die aliens’) deed als geen enkele andere acteur ter wereld zoveel moeite om stoer een sigaret tussen de lippen te hebben?

#4. Waar komen de stripkarakters in de Tsjechische komedie Who wants to kill Jessie (episode ‘Strips en films’) in het echte leven terecht?

#5. Waar komen de drie ‘Exotische Sherlocks’ vandaan in de gelijknamige aflevering?

#6. Wat werd Curt McDowell, een regisseur van een van de ‘Seksfilms die geen seksfilms zijn.... of toch wel’ twee jaar na het verschijnen van de film?

#7. Wat heeft de huwelijksbemiddelaar in de komische film Austernprinzessen (1918) in de episode ‘De 1%’ om de keuze voor een partner makkelijker te maken?

#8. Welke briljant gefilmde ‘zelfmoordpoging’ zien we in de Poolse misdaadfilm Vabank (‘Communistische gangsterfilms’)?

#9. Hoe kenschetsen mensen de depressieve leraar Geschiedenis Ilja in de film We’ll live till Monday in de aflevering ‘Scholen om van weg te rennen’?

#10. Welke zanger had de enige hoofdrol van zijn leven in Two lane Blacktop (‘Autorijden om je verveling te bestrijden’)?

#11. Waarheen gaat de reis in L’Autostop uit 1991, een bizarre combinatie van reclame voor Fiat en gepassioneerd drama in ‘Autorijden om je verveling te bestrijden’? En welke beroemde regisseur maakte die film?

#12. Welk virus in Variola Vera (episode ‘Pas op met die virussen!’) maakt een ramp in welk ziekenhuis waar?

#13. In welke stad in het heden (d.w.z. jaren zeventig) spelen Catherine Deneuve en Marcello Mastroianni een western in Touche pas à la femme blanche (episode ‘Vrolijk anarchisme’)?

#14. Wat gebeurt er met Philippe Noiret in zijn dorp in Le Vieux Fusil (aflevering ‘Kleine, persoonlijke verhalen rondom de bevrijding’)?

#15. Wat voor raar en vernieuwend foefje pasten Otto Preminger en zijn cameraman toe in zijn curieuze hippiekomedie Skidoo (episode ‘Luchtige hippiefilms’)?

#16. Wat is The Stuff in de episode ‘Gezondheid en cynisme’, waarmee de film de hype van gezond eten bespot?

#17. Voor wat voor particulier project komt in de Zuid-Koreaanse film Where is Miss Young een man de hele film door mensen om geld vragen (aflevering ‘Mannen en vrouwen en moeilijke vriendschappen’)?

#18. In de episode ‘Gekkenhuizencinema’ stopte Georges Franju met het regisseren van de film La Tête Contre les Murs over een gekkenhuis, en moest Jean-Pierre Mocky die de hoofdrol speelde en de film had geïnitieerd de film afmaken. Waarom?

#19. Waar is de komische film The Gods Must be Crazy (1980) gemaakt (aflevering ‘Edele wilden’)?

#20. Wat verdiende de bosjesman N!xau in dezelfde film?

#21. De oplichter in de Bulgaarse komedie Opasen Char heeft maar een zwakte (episode ‘Eerste- en Tweedeklas oplichters’) en wordt dan ineens oprecht. Welke zwakte is dat?

#22. Om wie weent Petra haar bittere tranen in Der Bitteren Träner der Petra von Kant (in ‘De moderne vrouw, vroeger’)?

#23. Wat was er zo bijzonder aan de film The Bigamist in 1953 (episode ‘Flashbacks in de hoofdrol’)?

#24. Wat hoest de vreemde, helderziende moeder op in Arcana van Giulio Questi (aflevering ‘Van je familie moet je het niet hebben’)?

#25. Wie speelt de dubbelganger van Roger Moore in The Man Who Haunted Himself (aflevering ‘Doppelgänger vs. Dubbelgangers’)?

#26. Wat zegt iemand kalm op het oneindige feest in Buñuels El Angél Exterminador als een vrouw een glas door het raam gooit (episode ‘Rare gasten’)?

#27. Waar luisterden de actrices werkelijk naar bij het opnemen van de film Black Christmas, die gaat over ‘Telefoonterreur’?

#28. Wat zegt Theo van Gogh in een cameo in de drugsfilm ‘De Witte Waan’ van Adriaan van Ditvoorst?

#29. Het Sovjet-Russische antwoord op Star Wars was de drie uur durende duofilm Moscow – Cassiopeia (1973) en Otroki vo vselennoy (1974). Wat was er verbijsterend aan die film (episode ‘Astronauten in moeilijkheden’)?

#30. Van welk oud land zeggen de mensen in Pimlico (episode ‘Eigenwijze ministaatjes’) af te stammen en daarom recht te hebben op onafhankelijkheid?

#31. In Le Couple Témoin (1977) (episode ‘Namaaklevens’) zijn Claudine en Jean-Michel geselecteerd om een tijdje te wonen in ‘het huis van de toekomst’, een project van het ‘ministerie van de toekomst’. Ze worden door wetenschappers gemeten en bekeken. Hoeveel procent gemiddeld zijn zij dat zij hiervoor in aanmerking komen?

#32. In de episode ‘Huizen met problemen’ komt ook de film Dr. Terror House of Horrors voor, met een verhaal van een onuitroeibare hand van een dode kunstenaar. Dat script is van Milton Subotsky. Welke drie films produceerde hij daarna (onder anderen)?

#33. Hoeveel kinderen denkt Giacinto Mazzatella te hebben in Brutti, Sporchi e Cattivi (aflevering ‘Disfunctionele families’)?

#34. Welke van deze titels is de enige waarmee de thriller van Ibañez Serrador uit 1976 niet bekend is (episode ‘Horrorkinderen’)?

#35. Hoe legt Matthews in Le Cerveau (1969) uit aan zijn financiers hoe hij een trein gaat kapen (episode ‘Treinen in Actie’)?

#36. Wat doet de zwerver Boudu bij de goedige familie Lestingois, die hem uit het water haalde in Boudu Sauvé des Eaux en opneemt in hun gezin (‘Red nooit een zwerver’)?

#37. Wie was Enrico Mattei in Il Caso Mattei (aflevering ‘Onafhankelijke handelaars’)?

#38. Welke dingen gebeuren bij de verjongingskuur waardoor Hélène in de film Traîtement de Choc gaat wantrouwen aan de kuur (‘Wat gebeurt er toch in dat huisje’)?

#39. Wat overkwam José Giovanni, alias Joseph Damiani, scenarioschrijver van Le Trou (aflevering ‘Ideale schoonzonen in de bajes’), in de Tweede Wereldoorlog?

#40. Welke film is zonder dat het ooit iemand opviel al twee keer in de Camera Obscura terecht gekomen, zowel in aflevering 17 (‘Horrorkinderen’) als in 7 (‘Wat gebeurt er toch in dat huisje?’)?

Klik voor je score

Ga hier naar Camera Obscura