Help, alweer een sequel!

COLUMN

Help, alweer een sequel!

door Cor Oliemeulen

Nog niet zo lang geleden dacht men dat een sequel een te verwaarlozen ziekte was. Een griepje, dat vanzelf weer over gaat. Tegenwoordig woekert het als een epidemie, veroorzaakt door een storing van het brein. Elke vorm van creatieve activiteit in de rechter hersenhelft wordt ontregeld door de kil calculerende linker hersenhelft. Hollywood is de parasiet en het bioscooppubliek fungeert als gastheer in een perfecte symbiose. Welkom in 2017: het jaar van de sequel!

Een blik in het nieuwe jaar leert dat er nu al bijna dertig vervolgfilms staan geprogrammeerd. We zien tweede delen van John Wick, De Smurfen, Guardians of the Galaxy, Fifty Shades, World War Z, Pacific Rim, Cloverfield, Annabelle en Creed. En wie tot twee kan tellen, is meestal zo bij drie. Buiten Hollywood komt de Brit Danny Boyle na de intense belevenissen van een groep vrienden in de drugscene van Edinburgh op de proppen met T2 Trainspotting. Dezelfde kameraden, maar dan 21 jaar later. Dat is bijna even onvoorstelbaar als Jules en Vincent in Pulp Fiction 2 bij McDonalds achter de rollator. En wat moeten we ons voorstellen bij de sequels van Alien en Blade Runner?

De perfecte symbiose tussen producent en kijker leidt tot het achtste deel van Fast & Furious. Bij Pirates of the Caribbean, The Divergent Series en Transformers zijn we inmiddels de tel kwijt. Het feit dat de nieuwe Resident Evil ‘The Final Chapter’ heet, belooft een definitief afscheid van deze computergame die tot speelfilm werd getransformeerd. Maar zolang de kassa rinkelt, weet je het nooit. Dat geldt ook voor Saw: ze hadden beter bij deel 10 kunnen beginnen en dan langzaam aftellen totdat de hoofdpersoon geen enkele vinger meer over had.

Digitale films hebben het celluloid uit de cinema verdrongen. Dit betekent dat je sneller films kunt maken. Iedereen kan tegenwoordig films maken. En dat zie je. Scènes doe je gewoon over, decors plak je met de computer achter de personages en een digitale set gebruik je gewoon opnieuw voor een sequel. Tel uit je winst. Ook Star Wars heeft de smaak weer te pakken. Sinds de allereerste film uit 1977 handig werd omgedoopt in deel 4 (A New Hope), kwam er ruimte voor drie extra films en zijn we 40 jaar later toe aan deel 8.

De vooruitzichten voor de Nederlandse film bieden een lichtpuntje. Er staan nog geen vervolgfilms gepland! Dat Soof 2 momenteel veel bioscoopbezoekers trekt is van harte gegund. Maar het is tegelijk een voorbode van sequels van een hele rits andere romkoms – hoewel Barry Atsma zijn handen vol zal hebben aan zijn regiedebuut. De formule van Mees Kees is razend populair en schreeuwt steeds om een nieuw vervolg, net als de jaarlijkse release van Sinterklaasfilms. Er gaan geruchten dat er in 2017 ook een versie voor volwassenen zal verschijnen: De Club van Sinterklaas en het masturberende paard. Vast bedoeld om al die frustraties bij deelnemers aan de Pieten-discussie weg te nemen.
 
15 december 2016

 

 

 

 

MEER COLUMNS