Maandspecial: Andrej Tarkovski

Andrej Tarkovski regisseur van de maand

Volgens velen maakte Andrej Tarkovski de mooiste films. Wij waren bij de officiële opening van de tentoonstelling in Eye Filmmuseum in Amsterdam, gingen in gesprek met Andrej Tarkovski junior en beschouwen de komende maand films en thema’s van de beroemde Russische cineast Andrej Tarkovski (1932-1986).

Andrei Tarkovsky The Exhibition (nog te zien tot en met 6 december) is op een waardige, indrukwekkende wijze vormgegeven. Het werkt enorm goed dat we in een donkere ruimte de buitenwereld achter ons laten en de spirituele, mystieke wereld van een tijdloos kunstenaar binnenstappen. Temidden van alle betoverende beelden en dialogen die zo’n indruk op de ontvankelijke bezoeker maken, zijn er de foto’s van het leven van de filmer en diens wereld zelf. Ze brengen ons weer terug op aarde, op eigen voeten. De man achter de films is ook maar een van ons, met vriendschappen, tegenslagen, familiekiekjes en toekomstdromen.

Deze maand recensies, essays en andere beschouwingen over het bijzondere werk van Andrej Tarkovski. Onder de foto vind je links naar die artikelen.

– Interview met Andrej Tarkovski jr. (14 oktober 2019)
– De Verzegelde Tijd: Bezield testament over de filmkunst (10 oktober 2019)
– Hoop en vertrouwen in Het Offer (7 oktober 2019)
– De Spiegel: Venster op het eigen leven (4 oktober 2019)
– Kunst als verlangen naar het ideaal (2 oktober 2019)
– Stalker: Transcendente filmkunst (29 september 2019)
– Solaris: spiegel uit de kosmos (26 september 2019)
– Andrej Roebljov: hoog spel met bel (22 september 2019)
– De jeugd van Ivan: het gevecht van een twaalfjarige oorlogsheld (19 september 2019)
– Tarkovski: de man achter de film is een van ons (16 september 2019)