Reis 3: 1933 | Het linkerbeen van Claudette Colbert

Filmhuis van het Verleden | Reis 3: 1933
Het linkerbeen van Colbert

door Axel F. Jomich

Het is december 1933 en Claudette Colbert wil haar been niet laten zien.

– We hebben je salaris verdubbeld en je stribbelt alleen maar tegen, zegt Frank Capra, de regisseur.
– Een dame trekt haar jurk niet omhoog.
Capra roept het meisje van de make-up.
– Lieverd, laat jij je been maar zien. Dan gebruiken we dat shot als close-up.
De ogen in Colberts appelvormige gezicht worden nog groter.
– Dat is niet mijn been! Ik doe het zelf wel. Mijn God, dit is de slechtste film die ik ooit heb gemaakt!

Ik sta met enkele passanten een paar meter achter de filmcrew in het Franklin Canyon Park waar de beroemde liftscène van It Happened One Night wordt opgenomen. Het is warm voor de tijd van het jaar en het cederhout van de mahoniebomen ruikt naar potloodslijpsel. Aan de overkant van het weggetje zit een al even chagrijnige Clark Gable op het hek een wortel te eten. Ik hoor iemand zeggen dat de acteur voor straf is uitgeleend aan Columbia vanwege zijn affaire met Joan Crawford, de grote ster van MGM. Gable zou regelmatig dronken op de set verschijnen en met iedereen ruzie maken. Er wordt wat afgeroddeld op een filmset.

Iedereen wil onderhand wel het been van Claudette Colbert zien.
– Vooruit met de geit! maant Gable.
– Je moet me wel vanaf de linkerkant filmen.
– Camera loopt! Actie! roept Capra.
Colbert trekt tergend langzaam haar jurk op.
– Hoger, nog hoger! roept Capra.
Gable springt van het hek en kijkt alsof hij nog nooit zo’n mooi ledemaat heeft gezien. Links op de weg komt een auto aanrijden.
– En cut!

It Happened One Night

De scène moet nog een paar keer over voordat de regisseur tevreden is.
– Geloof me, het wordt echt wel wat met dit nieuwe script van Robert Roskin.
– Ik vraag me af of Myrna Loy, Margaret Sullivan, Carole Lombard en Miriam Hopkins het nu wél zouden hebben geaccepteerd, verzucht Colbert terwijl ze haar jurk rechttrekt.
– Vooruit met de geit!
De werkdag zit er op. Clark Gable stapt achterin een auto, Claudette Colbert achterin een andere auto.

Ik had graag nog naar de actrice willen roepen dat ook het publiek de film echt leuk zal vinden. En dat ze niet moet denken dat ze kansloos is bij de Oscars volgend jaar – omdat Bette Davis de gedoodverfde winnares is – en wél naar de uitreiking moet gaan. Maar als tijdreiziger moet je altijd oppassen dat je niet teveel over de toekomst zegt. In plaats daarvan steek ik het weggetje over, vang nog net een glimp van Colberts linkerbeen op voordat zij het portier dichttrekt en bluf tegen Frank Capra dat ik van de Thousand Oakes Post ben en enkele vragen wil stellen.

– Onze stad is trots dat It Happened One Night voor een groot deel hier is opgenomen.
– Hmm.
– Binnenkort wordt de Hays Code ingevoerd.
– Hmm.
– Denkt u dat deze scène door de censuur komt?
– Hmm.
– Ik heb gehoord dat de film op 22 februari 1934 in première gaat?
Capra kijkt op van zijn stapel papieren.
– Dat klopt. Hoe weet je dat eigenlijk?
– Connecties.
– Hmm…  Nou, ik heb nog niets gehoord hoe Columbia de marketing wil opzetten. Verdomde acteurs met hun hoge salarissen! Er zal wel weer niets van over blijven. Gelukkig kan ik snel weer een nieuwe film gaan maken. Hopelijk wordt dat wel een succes.
– It’s a wonderful life, lach ik hem toe.
Capra kijkt een beetje schaapachtig en keert terug naar zijn papieren.

Een paar minuten later loop ik de weg terug door het park richting Mulholland Drive. Ik hoor het geluid van eenden op het meer en vanaf de berm schiet een slang uit een kuil naar de overkant. Het doet me denken aan de filmset van zonet. Nadat ik een lift heb gekregen, sta ik twee uur later bij een affiche aan het begin van Thousand Oaks Boulevard.
– De stad groet de makers van It Happened One Night, lees ik.

Ik pak een dikke stift uit mijn tas en schrijf er in grote letters op: ‘Screwball comedy, hier begint het’.

 


 

Bronnen en tips:
Film: It Happened One Night (1934)
Websites: https://www.imdb.com/title/tt0025316/trivia?ref_=tt_trv_trv
http://www.thecinessential.com/it-happened-one-night/scenessential
https://cinemontage.org/colbert-report-it-almost-didnt-happen-one-night/
https://catalog.afi.com/Catalog/MovieDetails/6316?cxt=ymalhttp://eeweems.com/capra/_it_happened_one_night.html
https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=_0XY-5SPyyE

 

ALLE TIJDREIZEN