Proloog: 2019 | Tijdreis naar de filmset

Filmhuis van het Verleden | Proloog: 2019
Tijdreis naar de filmset

door Axel F. Jomich

Het mooie van film is dat iedereen het wonderlijke theater op zijn eigen manier beleeft.

Wie Back to the Future heeft gezien, herinnert zich vast dat de futuristische auto – een grijze DeLorean DMC-12 – op het eind compleet door een trein werd verwoest. Wat je waarschijnlijk niet weet, is dat de uitvinder van deze tijdmachine, Doc Emmett Brown, door de jaren heen drie versies heeft gebouwd. De eerste werd vernietigd door de bliksem. De laatst overgebleven DeLorean uit de film is in oktober 2018 in Australië geveild voor ruim 80.000 euro.

Er ligt een Porsche-motor in, vliegtuigonderdelen en knipperlichten leveren extra effecten en de vleugeldeuren werken nog perfect. Toen mijn oom hem op de veiling kocht, zat de originele Flux Capacitor nog op het dashboard. Dat ingenieuze instrument had Doc op 5 november 1955 bedacht nadat hij op het toilet was uitgegleden en zijn hoofd had gestoten. Na dertig jaar experimenteren wist hij het zeker: tijdreizen is mogelijk! Je had dan wel 1,21 gigawatt aan energie nodig, wat in die dagen slechts door plutonium kon worden opgewekt.

Enkele Libiërs die Doc benaderden om een bom te maken, hadden een kist van dat radioactieve goedje gestolen van een Amerikaanse legerbasis. Maar Doc had die achterovergedrukt in de hoop dat de Libiërs hem niet konden opsporen. Tevergeefs, zo blijkt in de eerste film van de trilogie. We schrijven 1985 als Doc en Marty, gekleed in stralingspakken, bij de rijdende tijdmachine staan op de parkeerplaats van een winkelcentrum in Hill Valley. Doc heeft voorzichtig een plutoniumstaaf in een hermetisch compartiment laten glijden, de tijdcircuits aangezet en de datum van dertig jaar eerder ingevoerd.

Maar dan verschijnt een slingerend Volkswagenbusje vol Libiërs die met machinegeweren beginnen te knallen. Nadat Doc is neergeschoten, springt Marty in paniek in de DeLorean en rijdt voor zijn leven. Exact op het moment dat de snelheid van 140 kilometer per uur op de teller staat, verdwijnt de auto in een wolk van explosieve lichtflitsen, slechts twee meterslange vuursporen achterlatend, om vervolgens op te doemen in een weiland waar hij een vogelverschrikker omrijdt en tot stilstand komt in een schuur. De geschrokken boerenfamilie weet het zeker: de aliens zijn geland.

De DeLorean van mijn oom, die inmiddels aan een hartkwaal lijdt, staat nu in mijn garage en ik mag erin rijden. Ooit werd er een speciale microchip gebruikt om de Flux Capacitor aan te sturen, maar die is verdwenen en nooit teruggevonden. Vele pogingen om zo’n chip te maken, zijn mislukt. Totdat … totdat ik vorige week een anonieme brief uit het jaar 2015 kreeg met daarop een microchip geplakt. Je zult het niet geloven, maar de chip werkt!!! Je kunt niet alleen dag, maand, jaar, uur en minuut invoeren, maar ook de locatie!

Net zoals Doc allereerst zijn hond Einstein een minuut liet tijdreizen, testte ik de tijdmachine gisternacht radiografisch bestuurd op een verlaten autoweg met Binky, de hamster van mijn buurmeisje. Precies één minuut later kwam de DeLorean terug geflitst, helemaal onder het ijs, maar Binky verkeerde nog in blakende gezondheid.

Nu is het 5 november 2019, precies 64 jaar nadat Doc Emmett Brown de tijdmachine uitvond. Ik ben inmiddels verhuisd naar een geheim adres, want ik wil niet dat de auto wordt misbruikt om de toekomst te manipuleren. Ik heb het mijn oom plechtig beloofd: ik gebruik hem alleen om terug te reizen in de tijd, naar mooie momenten in de filmgeschiedenis. Het lijkt me fantastisch om acteurs, actrices en filmmakers te ontmoeten, van dichtbij te ervaren hoe ze waren op de filmset en hoe bepaalde filmscènes tot stand zijn gekomen.

De tank zit vol, de banden zijn opgepompt en een dikke jas is aangetrokken. Ik start de auto en toets in: 28 december 1895, Boulevard des Capucines, Parijs. Fasten your seatbelts, it’s going to be a bumpy ride.

 


 

Bronnen en tips:
Films: Back to the Future (1985), Back to the Future II (1989), Back to the Future III (1990), Hugo (2011)
Websites: https://www.youtube.com/watch?v=zW7A3aV_qjI
https://backtothefuture.fandom.com/wiki/Main_Page

 

ALLE TIJDREIZEN