IDB goes global

IDB goes global

La Guarida + The Electric

door Nanda Aris

Ik heb het geluk vele plekken van de wereld te kunnen zien, en ik neem jullie graag een beetje mee op reis. Door te vertellen over filmlocaties, theaters, scènes uit films, of festivals die ik tegenkom.

La Guarida (Havana)

La Guarida

Zo was ik onlangs in La Guarida in Havana, Cuba, waar de film Fresa y Chocolate (1993) opgenomen is. Het is de enige Cubaanse film die ooit is genomineerd voor een Oscar. De film vertelt het verhaal van David, een communistische heteroseksuele man, en Diego, een kritische homoseksuele man. Ze intrigeren elkaar, zonder dat er een romance opbloeit. Het is een verhaal over acceptatie, vriendschap, tolerantie, politiek én Cuba.

La Guarida

La Guarida werd in 1996 officieel een restaurant, nadat Cuba in de jaren ervoor de paladares (een klein, door familie gerund restaurant) legaliseerde. De trap in de hal is prachtig, oud en vervallen, maar geweldig als filmdecor. Bij binnenkomst valt de knusse sfeer op, door de kleine ruimte waarin verschillende hoekjes gecreëerd zijn. Het restaurant is populair, dus reserveren is aan te raden.

 

The Electric (Birmingham)

The Electric

In Birmingham staat de oudste bioscoop van Engeland. Op 27 december 1909 werd er de eerste stille film vertoond, begeleid door pianomuziek. De bioscoop heeft vele naamwisselingen gehad, en heeft in veel verschillende hoedanigheden bestaan. Zo is het naast bioscoop nieuwstheater geweest, en werden er in slechtere tijden pornografische films vertoond in de hoop bezoekersaantallen op te krikken.

The Electric

Tegenwoordig trekt de bioscoop zo’n 50.000 bezoekers per jaar, heeft hij twee bioscoopzalen en kunnen de films bekeken worden vanaf de zwart leren banken die achterin de bioscoopzaal staan. De bioscoop is klein maar fijn, met een barretje beneden, een expositie, en ruime openingstijden.

 
6 oktober 2016

 

Alle columns