Nanda Aris, recensent Indebioscoop

Nanda Aris

nanda

Tussen de weilanden, net buiten een dorpje, groeide ik op. Er gebeurde weinig, dus film kijken wat favoriet. Films kwamen op tv of uit de videotheek.

Toen ik klaar was met de middelbare school, wist ik dat ik iets met kunst en cultuur wilde studeren. Het liefst gecombineerd. Ik vond de studie in Groningen, en verhuisde naar de (middel)grote stad. Ik koos als specialisatie film. Op woensdagochtend hadden we filmviewingen in het filmhuis. ‘Ha top, lekker film kijken voor de studie!’, dachten wij studenten toen we dat zagen op het rooster. We begonnen met alleen stomme films, en bouwden heel langzaam op naar de meer eigentijdse films. Ik zou van een aantal films niet meer kunnen vertellen hoe ze waren, doordat ik meermaals in slaap gevallen ben. In de ochtend in het donker zitten, en kijken naar een trage film was niet bepaald energie verhogend. Toch zag ik ook een aantal juwelen, die niet meer op het doek vertoond worden. Oude klassiekers, films die de filmindustrie en filmwetenschap beïnvloed hebben.

Tijdens mijn studie werkte ik bij de Coffee Company als barista, waar Alfred Bos (een kleine americano), mijn vaste gast was en we vaak aan de praat raakten over zijn werk en de muziek die ik draaide in de Coffee Company. Hij vertelde mij eens dat Indebioscoop mensen zocht die konden schrijven, en zo begon het allemaal!

Na mijn studie ben ik aan het werk gegaan als communicatie- en marketingmedewerker bij Kipster (www.kipster.nl), dat kippenhokken en kippen verhuurt en verkoopt. Heel wat anders, maar omdat ik graag de link met mijn studie blijf houden, en het natuurlijk leuk vind om als eerste nieuwe films te zien en te mogen beoordelen, schrijf ik voor Indebioscoop.

 

Films: Taxi Driver – Lord of the Rings-trilogie – Intouchables – Modern Times – O Brother, Where Art Thou? – The Godfather-trilogie – Boyhood – Roma città aperta – The Shawshank Redemption – Forrest Gump – Into the Wild – Cidade de Deus – Life of Brian – A Beautiful Mind – Amores Perros – Shichinin no Samurai – Pulp Fiction
Boekverfilming: The Lord of the Rings (2001, Peter Jackson)
The Lord of the Rings (J.R.R. Tolkien)
Filmquote: “Happiness is only real when shared”
Chris in Into the Wild (2007)
Bioscoop: Tuschinski, Amsterdam (maar ook The Movies, Rialto en de Filmhallen zijn favoriet)
Bioscoopsnack: Niet vaak, maar of M&M’s of paprikachips (maar als een film maar een beetje goed is, eet ik niet)
Soundtrack: Diarios de motocicleta (2004)
Filmscène: Intouchables (2011)