InDeBioscoop verslaat Film Festival Berlijn

InDeBioscoop verslaat Film Festival Berlijn
Feest voor de ware filmliefhebber

door Bert Goessen

Het 68ste Internationaal Film Festival van Berlijn dat op 15 februari van start gaat is de voorlaatste editie onder leiding van festivaldirecteur Dieter Kosslick, die dit jaar 70 wordt en in 2019 afscheid neemt. De jury die op het einde van het festival de Gouden Beer toekent aan de beste competitiefilm staat dit jaar onder leiding van de Duitse regisseur Tom Tykwer.

Don't Worry, He Won't Get Far on Foot

Wat opvalt aan het competitieprogramma van dit jaar is dat er weinig bekende namen in voorkomen. Alleen Wes Anderson en Gus van Sant zijn twee Amerikaanse regisseurs die  bij het grote publiek enige bekendheid genieten. Wes Anderson vooral vanwege zijn voorlaatste film THE GRAND BUDAPEST HOTEL, waarmee hij in Berlijn in 2014 de Zilveren Beer won. Zijn laatste film heet ISLE OF THE DOGS en is de openingsfilm van de  68ste Berliner  Filmfestspiele. Het is een animatiefilm in de trant van FANTASTIC MR. FOX waarmee Anderson in 2009 veel succes oogstte.

De ander bekende naam die uit 19 competitiefilms meedingt naar de hoofdprijs is Gus van Sant. Na films als GOOD WILL HUNTING (1997), ELEPHANT (2003), MILK (2008) en PROMISED LAND (2012) draagt zijn nieuwste film de intrigerende titel DON’T WORRY, HE WON’T GET FAR ON FOOT. De film vertelt het waargebeurde verhaal van een alcoholist die na in een rolstoel te zijn beland zijn tekentalent ontdekt. Joaquin Phoenix (THE MASTER, HER) en Jonah Hill (WAR DOGS, DJANGO UNCHAINED) spelen de hoofdrollen.

Staat van dienst
Iets minder bekende namen, maar desalniettemin regisseurs met al een behoorlijke staat van dienst zijn:

– Benoît Jacquot uit Frankrijk met EVA, de verfilming van de gelijknamige roman van de Britse schrijver James Hadley Chase, met Isabelle Huppert in de hoofdrol.

Bert Goessen– Philip Gröning uit Duitsland met MEIN BRUDER HEIST ROBERT UND IST EIN IDIOT, een drie uur durend drama over een tweeling op de rand naar volwassenheid. Hoe meer ze van elkaar proberen los te komen, hoe erger ze verstikt raken in hun symbiose. Gröning maakt doorgaans lange films zoals zijn drie uur durende meditatieve kloosterfilm DIE GROSSE STILLE (2005) en het beklemmende huiselijk gewelddrama DIE FRAU DES POLIZISTEN (2013)

– Christian Petzold uit Duitsland met TRANSIT, een vluchtelingendrama dat zich afspeelt in Marseille. In 2012 maakte Petzhold internationaal furore met zijn film BARBARA waarin een plattelandsdokter in de jaren 80 probeert te vluchten uit het voormalige Oost-Duitsland.

– Lav Diaz uit de Filipijnen met de vier uur durende geschiedeniskroniek SEASON OF THE DEVIL. Lav Diaz won in 2016 de Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië met zijn eveneens vier uur durende film THE WOMAN WHO LEFT.

Buiten competitie
Naast de 19 films in competitie worden er vijf films in het hoofdprogramma vertoond die buiten competitie meedoen. Twee opvallende titels: UNSANE van Steven Soderbergh, een psychologisch thriller met Claire Foy (THE CROWN) en 7 DAYS IN ENTEBBE van Josė Padilha, een film die gebaseerd is op de historische reddingsoperatie tijdens een vliegtuigkaping in 1976. Padilha won in 2008 een Gouden Beer met zijn film TROPA DE ELITE.

Drie films waar ik bijzonder benieuwd naar ben en die zeker als kansrijke outsiders beschouwd mogen worden zijn:

– FIGLIA MIA van de Italiaanse regisseuse Laura Bispuri, met een verhaal over twee vrouwen die zich tot elkaar aangetrokken voelen op het prachtig uitgelichte eiland Sardinië. In 2015 debuteerde Bispuri met de indrukwekkende film SWORN VIRGIN.

– LAS HEREDERAS van Marcello Martinessi uit Paraguay. Een debuutfilm die naar het schijnt van ongelooflijke schoonheid is.

Utøya 22. juli

– UTØYA 22. JULI van de Noorse regisseur Erik Poppe waarin een adembenemende reconstructie wordt gegeven van de aanslag op het eiland Utøya door Anders Behring Breivik. Een aanslag waarbij in 2011 69 doden vielen en waar Noorwegen nog steeds onder gebukt gaat.

Naast de competitiefilms zijn er in Berlijn nog veel meer films te zien. 37 films in het onderdeel Panorama, 36 films in het onderdeel Forum, korte films, documentaires, kinderfilms en speciale Berlinale-voorstellingen.

Degenen die dit niet genoeg vinden kunnen zich ook nog laven aan de talloze films die er elke dag op de EFM, de European Film Market, te zien zijn. Kortom een feest voor de ware filmliefhebber.
 

14 februari 2018

 

MEER FILMFESTIVALS