Top 5 films 2014

Top 5 films + Miskleun van 2014

Boyhood

Acht recensenten van Indebioscoop bespreken hun vijf favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Traditioneel kiest iedereen ook de grootste miskleun. Tot en met Oudejaarsdag lees je hier elke dag een persoonlijke terugblik op het filmjaar 2014.

NA DEEL 3: Nanda Aris

 

5. – INTERSTELLAR

De nieuwste film van Christopher Nolan doet de kijker wederom duizelen. Een film die zeker meermaals bekeken kan worden, om de concepten en ideeën compleet te begrijpen. Of misschien lukt het dan nog steeds niet, en hoeft dat ook niet; het zet hoe dan ook aan het denken. Matthew McConaughey gaat samen met een groep experts de ruimte in, om uit te zoeken of er andere planeten zijn waar de mens zou kunnen leven, omdat het leven op aarde eindig is.

 

4. – JUST EAT IT: A FOOD WASTE STORY

Een vreemde eend in de bijt, een film die niet snel in een ander lijstje te vinden zal zijn. Just Eat It: A Food Waste Story  van filmmakers en food lovers  Jen Rustemeyer en Grant Baldwin was te zien op het IDFA 2014. Jen en Grant besloten een halfjaar lang geen normale boodschappen meer te doen, maar alleen nog te leven van voedsel dat anders weggegooid zou worden. Dat klinkt als besluiten om zwerver te worden, maar eigenlijk konden ze er heel best van leven. Niet gek, als je je bedenkt dat bijna vijftig procent van al het geproduceerde voedsel niet gegeten wordt. Vele kanten worden belicht: de boer, de retailer, de consument en de deskundige. Daardoor educatief, grappig, en een werkelijke eyeopener.

 

3. – THE WOLF OF WALL STREET

Grootse film over een groots en meeslepend leven, van regisseur Martin Scorsese. Helaas greep Leonardo wederom naast een Oscar, wat te wijten was aan zeer sterke concurrentie, en niet aan zijn acteren. De biografische film vertelt over het leven van Jordan Belfort, de effectenmakelaar die in de jaren negentig op lucratieve wijze geld wist te verdienen en ernaar ging leven, wat uiteindelijk zijn ondergang zou betekenen.

 

2. – THE SALT OF THE EARTH

Documentairemaker Wim Wenders portretteert op prachtige wijze het leven en werk van fotograaf Sebastiao Salgado. In samenwerking met diens zoon Juliano Ribeiro Salgado weet hij van foto’s een levendige film te maken. De empatische Sebastiao Salgado heeft een indrukwekkende staat van dienst; hij reisde door meer dan 100 landen en fotografeerde in vooral veel schitterende zwartwit foto’s onder andere de gevolgen van de droogte in de Sahel-regio in de jaren tachtig, de verschrikkingen in Rwanda halverwege de jaren negentig, en in een later stadium ook natuurschoon.

 

1. – BOYHOOD

Absolute nummer één van 2014. De film waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt, maar daarmee juist verrassend bijna drie uur lang weet te boeien. Een verademing in traditioneel narratief georiënteerd Hollywood. Richard Linklater filmde twaalf jaar lang een aantal weken per jaar en kon zo het daadwerkelijke ouder worden van Ellar Coltrane (Mason), Lorelei Linklater (zijn zusje), Ethan Hawke (zijn vader) en Patricia Arquette (zijn moeder) vastleggen.

 

Miskleun van 2014:

BLACKMAIL

De thriller Blackmail  van de Spaanse regisseur Eugenio Mira begint veelbelovend met mooie close-ups van onderdelen van een piano, begeleid door onheilspellende muziek, maar weet dit na de introductie absoluut niet waar te maken. Een pianist (Elijah Wood) met podiumangst moet, onder schot nota bene, het concert van zijn leven spelen. De immer bang kijkende Wood, de voorspelbaarheid, en vooral de ontzettende ongeloofwaardigheid maken het tot een behoorlijke miskleun.

 

26 december 2014