Preview Eastern Neighbours Film Festival 2015

Eastern Neighbours Film Festival 

door Ralph Evers

Van 4 – 8 november (Den Haag) en op 11 en 12 – 14 november (Amsterdam) heeft de zevende editie van het Eastern Neighbours Film Festival (ENFF) plaats. Een rijk programma aan films uit de Balkan (voormalig Joegoslavië, Turkije, Albanië, Georgië en Macedonië) en enkele films uit Rusland en Oekraïne. 

Er zijn verschillende programma’s te bewonderen op het ENFF. Zo is er aandacht voor Old Gold, films uit het voormalige Joegoslavië, die de tand des tijds hebben doorstaan. In dit kader speelt de film Rondo. Een van de steracteurs van die film, Milena Dravic is in Den Haag aanwezig voor een toelichting en een Q&A bij de vertoning van deze film.

Rondo

Engaged cinema
Er is een programma over twintig jaar na het Dayton-akkoord, het verdrag dat een eind maakte aan de Bosnische burgeroorlog in december 1995. Thematiek die nog altijd actueel is in films uit het voormalig Joegoslavië. Ook in die tijd kwam er een enorme vluchtelingenstroom op gang. Een vraag waar Europa vandaag de dag mee geconfronteerd wordt, evenals de Balkan-regio, zoals we dagelijks in het nieuws kunnen zien.

Jasmila Zbanic gaat met documentaire One day in Sarajevo  terug naar een gebeurtenis in de zomer van 1914, toen de Franz Ferdinand door een lid van Crna Ruka (Zwarte Hand, een organisatie die de afscheiding van Bosnië wilde bevrijden van het Habsburgse rijk en bij Servië wilde aansluiten) Gavrilo Princip vermoord werd. Deze moord wordt gezien als de directe aanleiding tot de Eerste Wereldoorlog, die tot op de dag van vandaag haar sporen in Europa (en daarbuiten) heeft nagelaten.

Culturele kennismaking
Het ENFF biedt een platform waarin voornamelijk Balkan-films hun Nederlandse première beleven.  Zowel korte als lange films. Daarnaast is er aandacht voor de cultuur van onze zuidelijke oosterburen. Er zijn wijnproeverijen, discussies rondom documentaires, premières en Q&A’s.

Cowboys 

Eind oktober trapte het ENFF af in het Hoogt in Utrecht, met twee films die vorig jaar reeds schitterden op het ENFF. De Kroatische Oscar-inzending Kauboji  (Cowboys) en de Servische documentaire Barbarians. Een druk bezochte Hoogt-bioscoop was het gevolg. Onder de bezoekers vele Kroaten en Serviërs, de Nederlanders waren in de minderheid. De films werden ingeleid in zowel de moedertaal als in het Engels. De Q&A na afloop verliep volgens hetzelfde stramien.

De Kroatische ambassade verzorgde ondertussen in de foyer een aantal tafels vol lokale lekkernijen als Kroatische wijn en een bijbehorend hapje. De sfeer was ontspannen en er werd volop genetwerkt en gekletst.

Na haar hoofdmoot in Den Haag gehad te hebben gaan enkele films nog on tour  naar Amsterdam.
Zie de website voor alle informatie.

 

6 november 2014

 

 

ALLE-SPECIALS