HAFF 2013 – Deel 1

HAFF 2013 – Eerste festivaldag na haperende start geslaagd

door Eva Baaren

Woensdag 20 maart ging in Utrecht het 16e Holland Animation Film Festival (HAFF) van start. Een verslag van de eerste festivaldag. 

Het is nog even wennen voor de vrijwilligers van het festival op de eerste dag van het HAFF. Terwijl de eerste enthousiaste bezoekers, gasten en juryleden rond half een binnen druppelen voor passe-partouts, toegangskaartjes en een kopje koffie, moet de ticketadministratie nog even op gang komen. Ook zijn er de nodige haperingen in voorstellingen.

In de eerste filmronde gaat de vertoning van de Italiaanse remake van Pinocchio door technische problemen niet door, en ook bij Crulic moet er eerst het een en ander worden opgelost. De sfeer is er echter niet minder om in het knusse Utrechtse Louis Hartlooper Complex, zeker niet als de avond valt en de zalen langzaam vollopen met genodigden en nieuwsgierige bezoekers voor de officiële openingsfilms Barcode 3.0 en A Liar’s Autobiography: The Untrue Story Of Monty Python’s Graham Chapman 3D.

Big-Hands-Oh-Big-Hands....

Bonte stoet
Naast een aantal feature films – waar waaronder Crulic en Padak – (recensies van deze films zie je hier) biedt de eerste dag van het festival een bonte stoet aan verhalende, abstracte, kleurrijke, kleurloze, ritmische, symbolische, muzikale, dromerige, enge, komische en absurde korte films van makers uit de hele wereld. Naast technieken met potlood, verf, krijt, houtskool en digitale 3D is er vakkundig en creatief gebruik gemaakt van poppen, papiercollages, olieverf en zelfs een Alexeïeff-Parker pinscherm.

Ook de thema’s liegen er niet om. In de competitie voor de korte film zijn onder andere opvallende werken te zien van de Chinees Lei Lei (Big Hands Oh Big Hands, Let It Be Bigger and Bigger) en de Japanner Ping Wong (Under the Lion Crotch) die in komische fel gekleurde video’s – over respectievelijk mensen met grote handen, en een leeuw met een vliegende penis – hun visie geven op het communisme en het kapitalistische grootkapitaal in hun land.

Seven Minutes in the Warsaw Ghetto

Wendingen des levens
Van een minder kleurrijk kaliber is Seven Minutes in the Warsaw Ghetto van Johan Oettinger. Een kort maar indrukwekkend filmpje met levendige poppen en veel grijstinten over een Joods jongetje in een door nazi’s omringd getto.

Ook Hilco Hulsing’s Junkyard, winnaar van de VNAP Vakprijs voor Nederlandse Animatie en genomineerd voor de Grote Animatieprijs, pakt de wendingen des leven aan en blijft na afloop nog een flinke tijd resoneren.

Voor mensen die behoefte hebben aan wat meer lichtvoetig materiaal biedt de competitie gelukkig ook genoeg vrolijks. Naast het komische The Banker en een aandoenlijk filmpje over een man in een verkeerd lichaam (Edmond était un âne)  zijn er ook nog Tim Burtons Frankenweenie en Butler & Fells Paranorman, twee 90 minuten durende 3D films met een heerlijk voorspelbaar Hollywoodkarakter. Samen met vele korte films maken ze de eerste festivaldag na de haperende start van de middag helemaal goed.

 

22 maart 2013

 

DEEL 2: Recensies Padak en Crulic

DEEL 3: Animatiefilm Junkyard wint Grote Prijs

DEEL 4: Masterclass, demo’s, docu’s en ratjetoe

DEEL 5: Levendige sfeer is eigen aan dit festival

DEEL 6: De laatste dag