Anna Muylaert op WCA Festival

Nieuwe film Anna Muylaert tijdens WCA Festival

door Alfred Bos

Tijdens het World Cinema Amsterdam Festival, georganiseerd door Rialto, is Don’t Call Me Son (Mãe Só Há Uma), de nieuwe film van Anna Muylaert (1964) in Nederlandse première gegaan. Na haar doorbraakfilm The Second Mother (Que Horas Ela Volta?) van vorig jaar gaat de Braziliaanse regisseur opnieuw in de slag met moeders.

Don’t Call Me Son (Mãe Só Há Uma)

Donderdag 1 september verschijnt Don’t Call Me Son (Mãe Só Há Uma), de nieuwe speelfilm van de Braziliaanse regisseur Anna Muylaert, in de Nederlandse bioscoop. De film verhaalt over Pierre, een 17-jarige scholier in Săo Paolo, die in een dubbele identiteitscrisis verkeert. Hij vrijt met meisjes en jongens, en hult zich in vrouwenkleren.

Op een dag staat de politie voor de deur. Pierre blijkt als baby te zijn gestolen door zijn ‘moeder’ en moet terug naar het gezin van zijn biologische ouders. Daar voelt hij zich totaal misplaatst; zijn ‘nieuwe’ moeder noemt hem Felipe. Pierre/Felipe, een rol van de debuterende Naomi Nero, gaat rebelleren op zijn hoogst eigen manier.

Anna Muylaert brak het afgelopen jaar internationaal door met The Second Mother (Que Horas Ela Volta?), die werd onderscheiden met de publieksprijs van het Internationaal Film Festival te Berlijn. Ook haar nieuwe film viel eerder dit jaar in Berlijn in de prijzen. De lezers van het tijdschrift Männer (Mannen) riepen Don’t Call Me Son uit tot beste film.

De Braziliaanse actrice Daniela Nefussi speelt de beide moederrollen. Ze werkte eerder met Muylaert in É Proibido Fumar (Verboden te roken) uit 2009, de tweede speelfilm van de in Säo Paolo geboren regisseur. Over die dubbelrol zegt Muylaert: “Dat is een metafoor. Het is altijd dezelfde moeder. Ook al ga je jaren in therapie, om af te leren hoe je bent geprogrammeerd door je moeder, overal, van Tokio tot Brazilië, vind je dezelfde moeder. De moeder is iets wat we moeten leren afzetten in onszelf.”

Don’t Call Me Son draait vanaf donderdag 1 september in de Nederlandse bioscoop (en dinsdag 6 september 20.15 uur in de open lucht op de VU Campus). Het World Cinema Amsterdam Festival loopt tot en met zaterdag 27 augustus is Rialto en De Balie in Amsterdam. Meer informatie over het WCA.

Volgende week publiceert Indebioscoop een uitgebreid interview met Anna Muylaert.

23 augustus 2016


MEER NIEUWS EN ACHTERGROND