IDFA 2013 – Preview

Preview IDFA 2013 

Rond het Rembrandtplein in Amsterdam zal het komende weken weer een drukte van jewelste zijn. Documentairemakers, pers en publiek verenigen zich rond de belangrijkste locaties van verreweg het grootste documentairefestival van Nederland: het IDFA. Het festival begint 20 november en duurt tot en met 1 december. Kunst- en filmcriticus Bob van der Sterre en kunsthistoricus George Vermij doen verslag voor Indebioscoop. 

Een blikvanger van het IDFA is het retrospectief. Vorig jaar gaf Victor Kossakovsky een zeer vermakelijke masterclass over de originele aanpak van zijn films. Dit jaar staat de Cambodjaanse regisseur Rithy Panh in het zonnetje. Zijn films gaan vaak over de Rode Khmer-geschiedenis van het land. Vrijdag 22 november geeft hij een masterclass in Tuschinski. Zijn nieuwe film The Missing Picture is al bijna uitverkocht.

IDFA 2013 The Missing Picture

292 Documentaires, ook populaire films
Alles bij elkaar opgeteld, kom je bij deze editie tot niet minder dan 292 documentaires in vijfentwintig programmaonderdelen. De eerste wereldoorlog (acht films), films uit Zuidoost-Azië (veertien), standup comedy (zes), Niek Koppen in focus (vier). Om maar een paar te noemen.

Interessant is ook het programmaonderdeel Based on the Same Story. Zeven documentaires worden met speelfilms vergeleken. Een voorbeeld is The Last King of Scotland (Kevin MacDonald, 2006) versus General Idi Amin Dada (Barbet Schroeder, 1974). MacDonald zal van de partij zijn om uit te leggen hoe beide films anders naar het karakter Amin kijken. Een leuk bezoek want hij is ook regisseur van een van de documentaires in dit programma: One Day in September, die wordt vergeleken met Spielbergs Munich (2005).

Wie het zichzelf makkelijk wil maken, kiest voor populaire films van andere festivals: Best of Fests. En degene die de novemberkou te bar vindt, kan ook terecht op de site van IDFA, met honderden gratis en deels betaalde films van eerdere edities. Het is ook een manier om het festival financieel te steunen.

IDFA 2013 Ukraine is not a brothel

Bikvangers
Wat zijn de films waar we op moeten gaan letten? Ukraine is not a brothel is een van de films die tongen zal losmaken. Een film over de blote borsten-actiegroep Femen, en dus marketingstrateeg Victor Svatsky die achter de groep zit, en de waarheid over de prostitutie uit de Oekraïne. Ongetwijfeld een confronterende film.

Wie wil weten wat er nu precies gebeurt in Syrië, kan zich verdiepen via Return to Homs. Via twee vrienden die bij de rebellen vechten, zien we de oorlog in levende lijve. Een Syrisch-Duitse film; vermoedelijk zeer aangrijpend.

Ai Weiwei, het middelpunt van het vorige IFFR (International Film Festival Rotterdam), is er ook weer bij. Hij werd in 2011 gearresteerd en moest drie maanden in een isolatiecel verblijven. Nu is hij voorwaardelijk vrij. Hij wordt vanwege belastingontduiking aangeklaagd – wat hij een ‘fake case’ noemt. Ai Weiwei a Fake Case is gemaakt door een Deense filmploeg.

IDFA 2013 Torre David

Kraken in Venezuela
Meer mogelijke aanraders. Is Uri Geller een paragnostische spion? The Secret Life of Uri Geller stelt deze vraag. In The Horses Of Fukushima kijken we naar 23 paarden die de tsunami hebben overleefd. In Torre David zien we een kraakpandflat in Venezuela. In de toren, die nooit af is gemaakt, wonen nu 750 gezinnen. En Coach Zoran And His African Tigers, over de Servische coach van het Sudanese voetbalteam, zou wel eens dé feelgooddocu kunnen worden.

Er is veel, véél meer. Op het You Tube-kanaal van het festival staan nu al 114 trailers – en het aantal zal alleen maar toenemen.

 

15 november 2013

 

DEEL 1

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 4

DEEL 5

DEEL 6