Preview IDFA 2017 – Deel 2
door Bob van der Sterre
InDeBioscoop heeft het hele programma van het IDFA 2017 (van 15 tot 26 november) doorgespit. Deel 2: Klassiek, kunsten en kunstenaars en maatschappelijk engagement.
Klassiekers
Het is mooi dat we elk jaar ook wat klassiekers kunnen zien op IDFA. Een buitenkans om onze kennis van de documentaire bij te spijkeren! Zie het Visual Voice-programma voor een overzicht van alle klassiekers.
The Land of Silence and Darkness (85 min.)
Werner Herzogs film uit 1971: een strijd van een doofblinde vrouw. Wat nu bijna routinematig geproduceerd wordt was in tijd van Herzog nog een vernieuwend onderwerp.
Paris (97 min.)
Deze film uit 1998 van Raymond Depardon is een kruising tussen fictie en feiten. Beslist de moeite waard. Zijn nieuwste film, 12 Days, is hier ook te zien.
Aileen: Life and Death of a Serial Killer (89 min.)
Een klassieker van Nick Broomfield. Zijn stijl is omstreden (bot en confronterend) maar zijn docu’s zijn zelden saai of vervelend. Deze is een vervolg uit 2003 van een film die hij in 1992 al maakte: Aileen Wuornos: The Selling of a Serial Killer.
The Act of Killing (159 min.)
Deze beroemde documentaire uit 2012, van Joshua Oppenheimer, draait ook weer tijdens deze IDFA. Enigszins verwant is het idee van de nieuwe documentaire Ghost Hunting, met Palestijnse gevangenen die hun tijd in een Israëlische gevangenis naspelen.
Koyaanisqatsi (86 min.)
Blijft een prachtige film, deze film uit 1982. De geschiedenis mag er ook zijn: zes jaar duurde de productie. Dat zie je er van af.
Kunsten en kunstenaars
Van cinema tot klassieke muziek: hier zijn ze verzameld, de moedige mensen die het leven ooit een klein beetje de moeite waard maakten voor anderen.
The Battle of Algiers: A Film Within History (117 min.)
De destijds zeer omstreden film, The Battle of Algiers, is een bewijs van hoe film soms een gigantische politieke lading kan hebben. Dit is een schoolvoorbeeld. De Algerijnen lopen ermee weg, de Fransen liepen weg van woede toen de regisseur in 1967 de gouden leeuw won. Fans van revoluties blijken ook fans van deze film. Hier leren we de geschiedenis.
Beuijs (107 min.)
Joseph Beuijs was in de jaren zestig en zeventig een van de meest vooraanstaande kunstenaars. Zijn naam lijkt anno nu niet meer zoveel te doen maar dat is ten onrechte: hij stond aan de wieg van heel veel kunstvernieuwing. Deze film doet recht met veel archiefbeelden en laat vooral de kunstenaar zelf aan het woord.
Antonio Lopez 1970: Sex, Fashion and Disco (90 min.)
Kan een titel nog meer groen licht hebben voor een filmbezoeker? Daar lijkt wel taxonomisch over te zijn nagedacht. Dit is een portret van een beroemde mode-illustrator en kunstenaar. Hij stierf in 1987 maar inspireerde velen met zijn stijl.
Boom for Real: The Late Teenage Years of Jean-Michel Basquiat (78 min.)
Ook een titel die niets aan duidelijkheid te wensen overlaat. Verwacht veel archiefmateriaal in dit portret van de jonge kunstenaar Basquiat. Uit een tijd dat New York en Soho nog echt bruisten.
Filmworker (94 min.)
Zeer interessant: een portret van de klusjesman van Stanley Kubrick (die ook acteur was geweest in Barry Lyndon). Een kijkje achter de schermen van een de grootste genieën in de cinema. Een portret van nog zo’n filmfanaat is Spielberg, een biografie van meer dan twee uur lengte, en die geen punten scoort voor de titel.
Maatschappelijk engagement
Het is uiterst leerzaam om de wereld vanuit andermans perspectief te bekijken. En zo zwaar op de hand zijn ze ook lang niet allemaal.
Freedom for the Wolf (89 min.)
Vermoedelijk een van de meest somber stemmende films is deze. Een film die uitlegt dat het op zich het nobele streven naar vrijheid vaak wordt gebruikt voor het tegenovergestelde. Genoeg praktijkvoorbeelden waarbij burgers kansloos zijn tegen de macht. Is dat een nieuw verhaal? Nee. Maar nu leggen filosofen en politici uit hoe dit systeem werkt – of dus niet werkt.
City of the Sun (100 min.)
Op het oog interessante film over het bijna verlaten Georgische stadje Chiatura. Van woonstad naar spookstad: zo ziet dat er dus uit. Reken op veel verstilde beelden van afbladderende muren en stille straten en ik gok ook wel een paar rond wapperende plastic tasjes.
The Lonely Battle of Thomas Reid (85 min.)
Ierse boer neemt het op tegen chipfabrikant Intel. Hoe dat zo komt? Ze willen zijn land. Wat hij wil? Nooit en te nimmer huis en haard verlaten. Hoe soms een einzelgänger in de weg staat van ‘het systeem’, je ziet het hier. Dat belooft mooie, oprechte cinema van een koppige boer versus ernstig kijkende mannen in maatpakken met schoenen in de modder.
The Russian Job (63 min.)
Wat er gebeurt als een Zweedse manager wordt aangesteld om het Russische Avtovaz Car gaat leiden? Deze film vertelt dit verhaal dat vermoedelijk wel oog heeft voor een paar geestige momenten.
Whose Streets? (144 min.)
Ferguson. Deze docu kiest een kant van dit conflict van afgelopen jaar: die van de zwarte gemeenschap. We ervaren bijna door hun ogen hoe zij deze situatie hebben ervaren. Zal een pittige film zijn, ook meer dan twee uur lang.
12 november 2017
Preview IDFA 2017 Deel 1
Preview IDFA 2017 Deel 3
Preview IDFA 2017 Deel 4