Bob van der Sterre

Bob van der Sterre

Bob van der Sterre

Ooit werkte ik in de postkamer van een grote bank. Ik werkte daar elke avond van zes tot tien, ideale uren om films te kunnen kijken tot diep in de nacht. Mijn zuur verdiende minimumloon ging op aan het huren van video’s. Ik was niet kieskeurig, ik leende waar ik zin in had. Op mijn werk kon ik niet wachten tot ik terug was om dan de nacht te beginnen met Dracula, te vervolgen met Forrest Gump, en te eindigen met Killing Zoe. Avond aan avond keek ik de hele videotheek leeg. Wat een tijd!

Dan komt er ineens een dag dat je denkt: laat ik eens een ‘oude film’ kijken. Die dag is een geschenk uit de hemel. De filmwereld opent zich, met al zijn bizarre en verrassende filmhoekjes. De magie als je de eerste keer 8 ½ kijkt. Overrompeld worden door Citizen Kane. Ik herinner me die emoties allemaal nog goed.

Je evolueert als filmkijker – helemaal als je erover gaat schrijven. Het is wel een beetje oppassen. Je moet ook niet te professioneel worden. Nieuwsgierigheid moet de leidraad blijven. Daarom ben ik blij dat ik bij Indebioscoop straks verder kan met mijn rubriek Camera Obscura. Daarin schrijf ik met veel passie over de pareltjes van de cinema, die om uiteenlopende redenen de weg naar het filmcanon niet hebben gevonden.

Meer schrijfwerk valt te vinden op mijn eigen website, Indipendenza.nl, en ik ben ook redacteur van culturele e-zines jegensentevens.nl en tubelight.nl. Momenteel combineer ik redactiewerk met werk in de overheidscommunicatie. In 2014 zijn mijn lichtvoetige filmessays verzameld in Het lef van Altman.

 

Films: His Girl Friday – Life of Brian – The Thin Red Line (1998) – Le cercle rouge – Les valseuses – Touche pas à la femme blanche – Les enfants du paradis – 8 1/2 – Le charme discret de la bourgeoisie – Sweet Smell of Success – C’eravamo tanto amati – The Life and Death of Colonel Blimp – Czlowiek z marmuru (Man of Marble) – Les tontons flingueurs – Baisers volés – Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb – Le mépris – The Hudsucker Proxy – La grande illusion – MASH.
Boekverfilming: Ulysses (1967, Joseph Strick)
Ulysses (James Joyce)
Filmquote: “When I find myself in a position like this, I ask myself what would General Motors do? And then I do the opposite.”
Johnny Case in Holiday (1930)
Bioscoop: The Movies, Amsterdam
Bioscoopsnack: Chocoladepinda’s
Soundtrack: 2001: A Space Odyssey (1968)
Filmscène: Life of Brian (1979)

 

Bob van der Sterre schreef voor InDeBioscoop: