IFFR 2014 – Preview

Preview IFFR 2014

Het International Film Festival Rotterdam (IFFR) is het grootste en belangrijkste filmfestival in Nederland. Ook dit jaar belooft het programma een spannende mix van kwalitatieve publieksfilms en een verrassende selectie van nieuwe arthouse cinema. Indebioscoop licht alvast een tipje van de sluier op. George Vermij en Ralph Evers volgen voor ons het festival op de voet.

Een film die al veel aandacht heeft gekregen is Spike Jonze’s Her met Joaquin Phoenix als een eenzame man die verliefd wordt op zijn virtuele hulp met de stem van Scarlett Johansson. Een beetje alsof je valt op Siri die je toespreekt van je iPhone en zich langzaam bewust wordt van gevoelens. Jonze maakte al eerder bizarre films zoals Being John Malkovich en Adaptation.; Her belooft zeker in die lijn te vallen.

IFFR 2014 Preview Nebraska

Cultfiguren
Een terugkerende Amerikaanse filmauteur is Alexander Payne van wie op voorgaande edities Sideways en The Descendants waren te zien. Nu is Payne terug met Nebraska waar acteur Bruce Dern (bekend van cultrollen zoals in Silent Running en Coming Home) volgens veel critici de rol van zijn leven speelt als een oude zuurpruim.

Een ander cultfiguur is James Franco die zich steeds meer aan het profileren is als regisseur. Zo maakte hij laatst een filmbewerking van William Faulkners meesterwerk As I lay dying. Van een heel andere aard is zijn Interior Leather Bar, dat op het IFFR te zien is. Het betreft een reconstructie van de gecensureerde scènes uit William Friedkins beruchte Cruising uit 1980. In die film speelt Al Pacino een undercover agent die steeds meer opgaat in de morsige wereld van de New Yorkse gayscene als hij een lustmoord onderzoekt. Franco speelt bepaalde scènes na die wegens homofobie oorspronkelijk uit de film werden gesneden.

Bloederig
En dan is er Big Bad Wolves dat door niemand minder dan Quentin Tarantino is gehypt. Dat belooft dus wat. Big Bad Wolves is een thriller uit Israël waarin het draait om een serie gruwelijke moorden en een man die uit is op wraak.

IFFR 2014 preview Big Bad Wolves

Bloederig wordt het ook in het Spaanse La Cueva. Het verhaal klinkt generiek. Een groep vrienden ontdekt tijdens vakantie een grot en gaat op onderzoek uit. Dat mondt natuurlijk uit in een Spaans slasherfilm.

Massatoerisme
Tot slot is er het verrassende Spies & Glistrup uit Denemarken. De film gaat over het waargebeurde succesverhaal van een ongewoon duo dat in de jaren zestig aan de wieg zou staan van het Deense massatoerisme en stinkend rijk werd. De film windt geen doekjes om de excessen van het leven aan de top en biedt een mooi tijdsbeeld waar de Sky nog the limit was.

Dit was natuurlijk maar het topje van de ijsberg die het IFFR is. Meer weten over wat voor bijzondere en onmisbare films er te zien waren? Houd de komende dagen Indebioscoop in de gaten voor exclusieve festivalverslagen. Het festival zal worden gehouden van 22 januari tot en met 2 februari. Klik hier voor de officiële website.

 

16 januari 2014

 

DEEL 1

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 4

DEEL 5

DEEL 6

DEEL 7

DEEL 8

EPILOOG