IFFR 2015 – Preview

Preview IFFR 2015

Het internationale filmfestival in Rotterdam IFFR biedt ook tijdens zijn vierenveertigste editie een prikkelende mix van arthouse, genrecinema en documentaires. George Vermij, die het IFFR weer zal verslaan, maakte alvast een selectie van de films die hem het meest opvallen.

Frank is al een lange tijd uit en is dankzij het IFFR nu eindelijk in Nederland te zien. De film is een grappig portret van een beginnende muzikant die toevallig deel gaat uitmaken van de bizarre cultband Soronprfbs. De leadzanger wordt gespeeld door Michael Fassbender die gedurende de hele film een groot masker van papier-maché draagt. Frank  biedt humoristische kritiek op de vluchtigheid van hype en roem en het belang van het volgen van je eigen creatieve pad.

Frank

De hel van de Filipijnen
De Japanse regisseur Shin’ya Tsukamoto schroomt niet om te choqueren met geweld. Hij begon zijn carrière met de bodyhorror van de Tetsuo-films, maar maakte ook een intens psychologisch portret met het zenuwslopende Kotoko. Het is daarom niet verrassend dat deze extreme auteur zich nu waagt aan een oorlogsfilm. Fires on the Plain volgt het murw gevochten Japanse leger op de Filipijnen tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog. Gebaseerd op de roman van Shohei Ooka die ook in 1959 treffend door Kon Ichikawa werd verfilmd, is Fires on the Plain zeker geen film voor mensen met een zwakke maag. Verwacht de gruwelen van de strijd in Azië die rauw verbeeld worden en tonen dat oorlog de ultieme hel is.

Visionaire documentairemaker en het leven van de criticus
De Brit Adam Curtis maakt al vanaf de jaren negentig ambitieuze en lange documentaires die een beeld geven van de soms radicale gevolgen van politieke en technologische veranderingen. Stilistisch is hij ook een vernieuwend filmmaker die door een beklemmende stortvloed van archiefbeelden, interviews en ander materiaal je aan het denken weet te zetten. Het IFFR heeft nu een primeur met de vertoning van zijn nieuwe film Bitter Lake. Curtis behandelt daarin de oorlog in Afghanistan aan de hand van ongebruikt beeldmateriaal dat door de BBC werd geschoten tijdens het conflict.

Life Itself

Life Itself is verplichte kost voor cinefielen en mensen die het leuk vinden om over film te schrijven. De documentaire is een portret van de bekende en geliefde recensent Roger Ebert die voor velen het gezicht van de filmkritiek is geworden. De film toont zijn door film gedomineerde leven en laat bekende regisseurs aan het woord over Ebert en zijn rol als criticus.

Belangrijke voorpremières
De grotere films op het IFFR kan je natuurlijk na verloop van tijd ook buiten het festival bekijken. Dit jaar valt Inherent Vice van Paul Thomas Anderson in die categorie. De film kan het best omschreven worden als een psychedelische thriller met absurde komische momenten. Regisseuse Mia Hansen–Løve’s nieuwe film Eden is een nostalgische terugblik op de beginperiode van de Parijse dance-scene in de jaren negentig. De film bevat een pompende soundtrack met dansvloerklassiekers van Daft Punk.

IFFR-coryfee Christian Petzold is ook weer present, nu met Phoenix. Deze eigentijdse meester van vervreemdende en minimale cinema levert met die film een psychologisch drama over een vrouw die in het door de oorlog vernietigde Berlijn op zoek is naar haar man en de persoon die haar heeft verraden aan de nazi’s.

Phoenix

En tot slot…
Het IFFR eert dit jaar de Zuid-Koreaanse regisseur en scenarist Jang Jing die bekend is wegens zijn toegankelijke films met diepere satirische lading. Het Cinema Regained-programma biedt unieke documentaires over cinema zoals Electric Boogaloo over de b-filmstudio Cannon en The Search for Weng Weng over een Filipijnse dwerg die een actieheld werd. Verder is het Scopitone-café in de Schouwburg nog een leuke tip als je even geen pieken hebt. Daar worden gratis bijzondere muziekdocu’s vertoond.

Kijk voor meer informatie op www.iffr.com en houd Indebioscoop in de gaten voor exclusieve festivalverslagen. Het festival zal worden gehouden van 21 januari tot en met 1 februari 2015.

 

17 januari 2015

 

DEEL 1

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 4

DEEL 5