Top 3 films 2013 Karina Meerman

Top 3 2013

Recensenten van Indebioscoop bespreken hun drie favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Ook vallen er enorme missers te noteren. 

DEEL 6: Karina Meerman

Het leek zo eenvoudig wat Indebioscoop vroeg: bepaal voor jezelf de drie beste films van 2013 en leg uit waarom. Het kostte me ontzaglijk veel moeite. Voor het beoordelen van een film voor anderen hanteer ik namelijk andere criteria dan voor mijzelf, maar ik wist niet welke dat precies waren. 

Vijfsterrenfilm Short Term 12  is prachtig en ontroerend, maar staat niet in mijn persoonlijke top drie omdat ik de film nooit zou aanschaffen. Criterium 1: past hij in de kast?

Mijn paar meter films bestaan vooral uit superhelden, avonturenfilms, klassieke SF en hier en daar wat animatie. Iron Man 3  hoort daarbij, maar is geen top drie-materiaal. De angstaanvallen van Tony Stark en de overdaad aan vliegende robots maakten het voor mij de minste film in de Iron Man -serie. Criterium 2: Is hij onderhoudend genoeg om meermaals te zien?  

Films zijn voor mij puur amusement, een manier om aan de werkelijkheid te ontsnappen naar een betere of fantasierijkere plek. Geen deprimerende Scandinavische kunstzinnigheid dus, maar wel The Lone Ranger. Beslist geen cinematografische topper, maar wel een klassieke held uit de populaire cultuur, opnieuw uitgevonden met bombastisch genoegen. Ik heb hardop gelachen tijdens de preview.

Thor 2 gaat ook in top 3, ondanks Nathalie Portman, omdat het script vaak geestig is en het verhaal klopt binnen het Thor-universum. Man of Steel  haalt het dus niet: een moordende Superman kan gewoon niet. Het was visueel spektakel zonder ziel. En daar is dan het derde criterium: leef ik mee? 

En dus is nummer drie The Desolation of Smaug. Omdat Peter Jackson me wederom overtuigend terugbrengt naar Midden-Aarde. Omdat ik een fantasylezer ben en Smaug aan al mijn drakenverwachtingen voldoet. Omdat ik af en toe vergeet dat ik naar dwergen zit te kijken en omdat de spinnen zo realistisch akelig bewegen dat ik mijn 3D-bril af moet zetten.  
 

Miskleun van het Jaar
De zeperd van het jaar was veel makkelijker te benoemen: APP de film. Leuk concept, een film met een second screen, maar het het acteerwerk was bedroevend en het verhaal had meer gaten dan een Emmentalerkaas. 

 

23 december 2013 

 

DEEL 1

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 4

DEEL 5

DEEL 7