Top 5 films + Miskleun van 2015 van Wouter Spillebeen

Top 5 films + Miskleun van 2015

Mad Max: Fury Road

Negen recensenten van Indebioscoop bespreken hun vijf favoriete films die dit jaar in Nederland in première gingen. Traditioneel kiest iedereen ook de Miskleun van het Jaar én een film die zij helaas misten in de bioscoop. Tot en met Oudejaarsdag lees je hier elke dag een persoonlijke terugblik op het filmjaar 2015.

Wouter Spillebeen DEEL 6: Wouter Spillebeen

Laat me beginnen met een kleine bekentenis: Ik heb dit jaar heel veel films niet gezien die ik wel wilde bekijken. Tijdgebrek speelde me parten, dus sorry Ixcanul, Youth  en Sicario, maar we zien elkaar in de nabije toekomst.

 

– BIRDMAN

Over Birdman  valt niet veel te zeggen dat nog niet gezegd is. Alleen al omwille van het metaverhaal over de vergeten acteur uit een superheldenfilm die zijn comeback maakt is deze de moeite waard. Is de film dan ook nog eens een geweldig staaltje cinematografie en montage, dan komt Birdman  makkelijk in deze lijst.

 

– SON OF SAUL

Son of Saul  is volgens velen de film die het leven in een concentratiekamp het beste weergeeft en dat is onmogelijk te weerleggen. Na het kijken voel je je claustrofobisch, paranoïde en vuil. Lásló Nemes slaagt in alles wat hij probeert.

 

– THE MARTIAN

The Martian  is volgens recensent Bob Chipman het resultaat van en een viering van wat gebeurt als iedereen vol goesting opdaagt en zijn werk doet, en dat professionalisme straalt van de film af. Wie houdt van ruimtevaart en wetenschap in het algemeen zal hier zeker van genieten. The Martian  is niet perfect, maar wel perfect vermakelijk.

 

– FOXCATCHER

Met Foxcatcher  toont Steve Carell dat hij makkelijk een ernstige rol kan neerzetten die niet alleen realistisch, maar ook diepgaand is, ondanks soms storende make-up. Het oog voor detail van de productie is ook bewonderenswaardig, want wie denkt er anders aan om valse oorlellen aan de hoofdpersonages te geven, zodat ze eruit zien als broers?

 

– MAD MAX: FURY ROAD

Mad Max: Fury Road  is een ideaal voorbeeld van hoe actiefilms geregisseerd moeten worden. De scènes met het hoogste tempo zijn chaotisch en spectaculair, maar steeds perfect te volgen. Het verhaal is simpel maar briljant en de herkenbare setting is perfect voor deze eeuw vertaald.

 

Terminator: Genisys

Miskleun van 2015:

FRANCHISE REBOOT

Met het succes van het Marvel-universum dat intussen al enkele jaren de blockbuster-zomer overheerst, zijn oude franchises die hun kans schoon zien om ook een nieuw publiek aan te spreken steeds prominenter. Terwijl Mad Max: Fury Road  een onverdeeld succes en een kritisch gelauwerd stukje actiecinema is geworden, gaat het andere namen minder goed af. Na Fantastic 4, Terminator: Genisys  en The Transporter Refueled  is de hoop op een goede reboot zeer klein geworden. Laten we eerlijk zijn: zelfs Jurassic World  was niet zo goed als we allemaal hoopten. Met de nieuwe Star Wars  en Creed, die de Rocky-legende verder zet, ziet het er in elk geval naar uit dat we verbetering kunnen verwachten.

 

Call Me Lucky

Gemist in de bios in 2015:

CALL ME LUCKY

Deze documentaire heeft alles: een politiek geëngageerd hoofdpersonage, een reis waarin persoonlijke obstakels overwonnen worden, charismatische vertellers, humor, een groot mysterie en een plottwist waar M. Night nog wat van kan leren. Lees alsjeblieft niet te veel over het leven van Barry Crimmins voor je deze documentaire over de stand-up comedywereld bij haar origine bekijkt. Deze staat op Netflix, maar het ziet er niet naar uit dat er een internationale bioscooprelease zit aan te komen.

 

28 december 2015

 

 

Alle terugblikken op 2015 (klik op de naam):
Suzan Groothuis
Alfred Bos
Ashar Medina
Bob van der Sterre
George Vermij
Wouter Spillebeen
Nanda Aris
Ralph Evers
Cor Oliemeulen