Manifesto 2018 – Deel 2

Manifesto Film Festival – Deel 2: Korte films
‘Focus on the Netherlands’

door Sjoerd van Wijk

De sfeer van het eerste Manifesto Film Festival komt met name tot zijn recht in de vele korte films. In een kleine zaal kijken we en na afloop discussiëren we er over, samen met een aantal van de makers. Het blijkt een intieme ervaring. In het programma ‘Focus on the Netherlands’ staat ons land centraal. Vijf korte films van Nederlandse makelij, die sterk uiteenlopen qua thematiek en stijl.

Het programma gaat voor een gedeelte over het karakter van de Nederlandse samenleving. De urgente documentaire Seismos brengt een indringende kijk in de problematiek rondom de Groningse gasbel. Zwervende shots gecombineerd met verhalen van omwoners in voice-over geven deze situatie een eigen verhaal.

The Woman Weighing Gold voelt meer Frans dan Nederlands, niet alleen door de taal. Het video-essay over de Gouden Eeuw is een hoogdravend verhaal over de vertoonde kunst van Hollandse meesters, stijlvol afgewisseld met modern transport, als duiding van het ontluikende kapitalisme.

Manifesto Film Festival

Wisselende kwaliteit
Andere werken hebben een kleinere band met Nederland, buiten het feit dat de productie (deels) Nederlands is. De kwaliteit wisselt sterk. Ensammen tracht op lichtvoetige en eigenzinnige wijze de belevingswereld van een meisje, dat is beperkt door sociale angst, weer te geven, maar doet dit op een te geknutselde manier.

Future Perfect werpt een indringende sobere blik op Koreanen die ondanks de populariteit discreet plastische chirurgie ondergaan in hun queeste naar schoonheid, maar wordt daarin te steriel.

De afsluiter Shiro is een weinig bijzondere uiteenzetting van een standaardverhaal over wraak, waar een dromerige flashback weinig aan kan veranderen.

 

29 mei 2018

 

DEEL 1: Speelfilms en documentaires

 

 

MEER FILMFESTIVALS