Wim Meijer, recensent van Indebioscoop

Wim Meijer

Wim Meijer

Sinds ik video ontdekte werden er wekelijks meerdere banden gehuurd. De films waren niet aan te slepen, en niet alleen omdat ik geen klap te doen had. Nu, zo’n twintig jaar later, is er weinig veranderd. Jah, werk, maar oké. De banden hebben enkel plaatsgemaakt voor het grote, witte doek of HBO/Netflix.

Nog altijd slepen bewegende beelden mij mee en kan ik geen fatsoenlijk gesprek voeren met een TV of scherm op de achtergrond. Film is totale ontspanning, prikkelt mij, geeft stof tot nadenken of zorgt voor hersenloos vermaak. Zeker na een dag IT-oplossingen bedacht te hebben in de financiële wereld. Want dat doe ik.

Films beoordeel ik graag binnen het genre, zonder alles uit Hollywood meteen af te serveren als commerciële rotzooi. Dat is me echt te makkelijk, want zelfs met geld als drijfveer kunnen er prima films worden gemaakt. Marvel Studios doet dat met name goed. Ik kan me voor veel interesseren, zowel binnen als buiten cinema. Een aangeboren nieuwsgierigheid die uiteindelijk tot een studie filosofie leidde, na een medische omweg.

Echt een voorkeur voor een genre is er dan ook niet, al prefereer ik dialoog boven actie. Favoriete film is dan ook het relatief onbekende The Sunset Limited, een HBO-film bestaande uit anderhalf uur dialoog tussen Tommy Lee Jones als suïcidale professor Natuurkunde die net voor de trein is gesprongen en Samuel L. Jackson als rechtschapen christen die de zelfmoordpoging verijdelde. Absoluut geweldig.
 

Films: The Sunset Limited, Pulp Fiction, Inglourious Basterds, Gladiator, The Man From Earth, American Beauty, Birdman, The Dark Knight, Adam’s Apples, Oldeuboi, I Saw The Devil
Boekverfilming:
Filmquote: “Death smiles at us all, all a man can do is smile back.”
Maximus Decimus Meridius in Gladiator (2000)
Bioscoop: LUX, Nijmegen
Bioscoopsnack: Gele M&M’s
Soundtrack: Gladiator (2000)
Hans Zimmer maakt veel muziek, maar deze tune blijft me altijd bij.
Filmscène: Inglourious Bastards (2009)
Wim Meijer schreef voor InDeBioscoop:
The Other Side of Hope
The Space Between Us
Personal Shopper
Top 5 + Miskleun van 2016
Neruda
Waterboys
Verslag: LIFF 2016 Deel 4 (slot)
Snowden
The Light Between Oceans
Verslag: LIFF 2016 Deel 1
The Windmill Massacre
Verslag: Film Fest Gent 2016 Epiloog
Genius
Verslag: Film Fest Gent 2016 Deel 4
Verslag: Film Fest Gent 2016 Deel 3
Verslag: Film Fest Gent 2016 Deel 2
Verslag: Film Fest Gent 2016 Deel 1
Nerve
Free State of Jones
The Secret Life of Pets
Star Trek Beyond
The Purge: Election Year
Eye in the Sky
I Am Wrath
Eddie the Eagle
Brooklyn