Aftersun beste film van 2023

Aftersun beste film van 2023

Het Schotse drama Aftersun is door de redactie van InDeBioscoop gekozen tot beste bioscoopfilm van 2023. In haar speelfilmdebuut portretteert Charlotte Wells de relatie tussen de jonge tiener Sophie en haar dertigjarige vader Calum.

Aftersun

Redacteur Tim Bouwhuis zegt over Aftersun het volgende: “Dit gevoelige coming-of-agedrama laat nog maar eens zien waarom (en hoe) cinema kan dienen als een ‘empathiemachine’. Een meisje, inmiddels een vrouw, neemt ons mee in haar herinneringen aan een bedrieglijke zomervakantie met haar vader. De warme beelden van toen blijken gevoelens van spijt, onmacht en pijn te kunnen helen.”

Past Lives, het speelfilmdebuut van Celine Song, eindigt op de tweede plaats. Volgens Cor Oliemeulen heeft dit romantische drama niets zweverigs. “De film stelt oprechte, diepmenselijke emoties centraal die in alle warmte op een realistische manier worden opgediend, zonder ze van de daken te schreeuwen. De dialogen zijn lichtvoetig, de relationele complexiteit is delicaat en geloofwaardig, net als de vertolkingen van de drie personages. Deze masterclass in storytelling bewijst hoe krachtig en subtiel tegelijk een eenvoudig thema kan zijn. Alle compassie komt samen in de weergaloze slotscène in een kleurrijke straat in East Village.”

About Dry Grasses eindigde als derde in onze verkiezing. “Regisseur Ceylan is niet de eerste die opmerkt dat de symboliek die ligt in de verdovende stilte van de sneeuw, de onuitgesproken spanningen in de Turkse cultuur, perfect vertalen kan”, scheef Yordan Coban in zijn recensie. “De ontwikkelde Turkse progressieve man, die Samet pretendeert te zijn, kan zich niet meer boeien voor de ideologische politieke strijd die nog altijd voelbaar is, maar bedolven ligt onder een groot pak sneeuw. De vraag is of het dorre gras, na al die jaren van sneeuw, nog zal groeien over dit verdeelde land.”

Godland eindigt op de vierde plaats. In dit drama van de IJslandse filmmaker Hlynur Pálmason wordt in de 19e eeuw een jonge Deense priester naar een afgelegen deel van IJsland gestuurd. Hoe dieper hij het IJslandse landschap intrekt, hoe meer hij het besef van zijn eigen realiteit, zijn missie en zijn plichtsbesef verliest. “Bijna ieder filmbeeld is een foto op zich: een indrukwekkend en steeds wisselend decor voor het verhaal dat zich in de film ontvouwt. We zien uitgestrekte vlakten, moerassen, smalle en brede waterstromen, bergen, kloven, en zelfs een vulkaanuitbarsting in al zijn pracht. En dat alles overkoepeld door prachtige luchten in verschillende seizoenen”, aldus Maaike Mulder.

Ondanks het verschil van meningen over Oppenheimer wist deze filmbiografie van Christopher Nolan de vijfde plek te behalen. Ralph Evers: “Het openingsshot behoort tot die openingsshots die je bijblijven, die iets – in dit geval uiterst omineus – aankondigen. Goeie vondst! De film zelf weet net aan te boeien, de drie uur dat ie duurt, en werkt toe naar een allesvernietigende climax. De sterrencast is ronduit genieten, met name Oldman als Truman. Wat ga ik die acteur missen, nu hij aangekondigd heeft na het vierde seizoen van de erg goede serie Slow Horses een punt achter zijn carrière te zetten.”

Eerdere winnaars ‘IDB-film van het Jaar’
Aftersun is de opvolger van Dwelling in the Fuchun Mountains dat onze redactie in 2022 verkoos tot beste film van het jaar. Boyhood (2014), Réalité (2015), Hell or High Water (2016), The Handmaiden (2017), Phantom Thread (2018), de IDB-film van het millennium La grande bellezza (gekozen in 2019), Beanpole (2020) en The Father (2021) gingen deze winnaars voor.

 

1 januari 2024