HAFF 2013 – Deel 3

HAFF 2013 – Junkyard wint Grote Prijs

Junkyard van Hisko Hulsing is tijdens het Holland Animation Film Festival (HAFF) gekozen als beste film. Volgens de jury is de Nederlands-Belgische productie een ‘prachtig voorbeeld van storytelling, uitstekende vakmanschap en intens voelbare emoties als liefde, haat en wanhoop’. 

Junkyard toont de jeugdherinneringen van een man die door een junk wordt neergestoken. In de film wordt een bijzondere combinatie van technieken en materialen gebruikt: olieverfschilderijen, tekeningen en 3D-computeranimatie.

Beste lange animatiefilm
María Verónica Ramírez wint de Grand Prix features met haar film Ánima Buenos Aires. Uit het juryrapport: ‘De film slaagt erin om emotie op te wekken met herkenbare, alledaagse situaties.’ Het is een portret van de magische Argentijnse hoofdstad Buenos Aires in tijden van meedogenloze globalisering. Verschillende filmmakers en striptekenaars gebruikten een rijke combinatie van technieken.

Beste Europese studentenfilm
Jonas Ott ontvangt de Grand Prix Europese studentenfilms voor zijn film Washed Ashore. De jury is onder de indruk van de diepgang, verrassende wendingen en intensiteit. Het verhaal: Een drenkeling spoelt aan op het strand van een grote stad. Nieuwsgierig gaat hij op ontdekkingstocht. De mensen die hij ontmoet zijn echter vreemd en oppervlakkig.

Washed Ashore

Beste korte animaties
Lei Lei en Thomas Sauvin winnen de Grand Prix shorts in de categorie non-narratief met Recycled. Zo’n drieduizend gevonden kleurennegatieven uit vuilnisbelten van Beijing tonen samen in een razendsnel tempo de stad, de bewoners en de vergankelijkheid. ‘Een film die concept, techniek en geluid verbindt in een bijna episch portret van de anonieme mensheid’, aldus de jury.

Palmipedarium

In de categorie narratief ontvangt Jérémy Clapin de prijs met zijn film Palmipedarium dat volgens het juryrapport ‘indrukwekkend met een elegante regie en krachtige doch subtiele setting’ is. Het verhaal gaat over een jongen op het platteland die veel van eenden weet. Ze vliegen, zwemmen en maken geluid. Op een dag komt hij een bijzondere vogel tegen.

Overige prijswinnaars
HAFF Publieksprijs Nederlandse animatie:
Fallin’ Floyd door Paco Vink en Albert ’t Hooft (NL, 2012)

Klassefilm HAFF Junior Publieksprijs i.s.m. Eye:
Rising Hope door Milen Vitanov (Hochschule für Film und Fernsehen Konrad Wolf Potsdam, DE, 2012)

Winnaar webcompetitie HAFFTube:
Odio door Adriano Vessichelli (UK, 2012)

MovieZone HAFF Award i.s.m. Eye:
Briganti senza Leggenda (Thugs with no Legend) door Gianluigi Toccafondo (FR, 2012)

24 maart 2013

 

DEEL 1: Eerste festivaldag HAFF hapert, maar slaagt

DEEL 2: Recensies Padak en Crulic

DEEL 4: Masterclass, demo’s, docu’s en ratjetoe

DEEL 5: Levendige sfeer is eigen aan dit festival

DEEL 6: De laatste dag