HAFF 2014 – Deel 4

HAFF 2013 – Van masterclass, demo’s, docu’s, studentenfilms naar ratjetoe

door Eva Baaren

Ook de derde dag van het 16e Holland Animation Film Festival (HAFF) in Utrecht kent een enorm aanbod aan technieken en stijlen en biedt voor ieder wat wils.

Het programma begint deze vrijdag al vroeg met de nieuwste 3D technieken, het beste uit België en de favoriete filmpjes van gerenommeerde makers. Ook de geschiedenis van de animatiefilm wordt flink onder de loep genomen in een masterclass van HAFF Festival Fellow prof. dr. Donald Crafton, die ’s middags nog twee keer ten tonele verschijnt om zijn analyses met beeldmateriaal toe te lichten.

In een historisch overzicht, beginnend met de eerste cartoons van rond 1900 (zoals Émile Cohl’s Fantasmagorie en Le Retapeur de Cervelles) en eindigend met hedendaagse producties zoals James Dicks The Big Upgrade en Sony’s PS3 demofilm Kara, wijst Crafton zijn toehoorders op de terugkerende relatie tussen animator en animatie en de vaak voorkomende obsessie met het (cartoon)lichaam.

HAFF 2013 - Tito On Ice

Road trip Balkan
Voor wie de filmpjes van dronken Disneypaarden, kotsende restaurantbezoekers, zich volvretende Warner Brothers-varkentjes en emotionele cyborgs liever laten voor wat ze zijn, blijft meer dan genoeg over. Bijvoorbeeld de documentaire Tito On Ice, die op artistieke wijze de gevolgen van het uiteenvallen van Joegoslavië voor de kunstenaarswereld in de Balkan laat zien. In deze 76 minuten durende road trip door Slovenië, Kroatië, Servië en Bosnië-Herzegovina worden opnames van interviews en omgevingen afgewisseld met parallelle papieren miniatuurversies, waaraan de makers hun eigen, vaak komische, interpretatie hebben toegevoegd.

De prachtige details van O Apóstolo
Opgewarmd door de les cartoongeschiedenis, door Tito On Ice  (Joost Swarte) en door een paar sterke studentenfilms zoals Washed Ashore (Jonas Ott), Rising Hope (Milen Vitanov), Frühzug (Delia Hess) en Ecart de Conduite (Rocio Alvarez), is het tijd voor het avondprogramma.

O Apóstolo

Dit begint met een goed gevulde zaal bij O Apóstolo (Fernando Cortizo), een vermakelijke film over een ontsnapte gevangene en een vervloekt Spaans dorpje op de route naar Santiago de Compostella. Naast een vermakelijk verhaal is dit een knap gemaakte stereoscopische stop-motion film, waar geen enkel detail over het hoofd is gezien.

Onware geschiedenis
Misschien komt het door de kwaliteit van O Apóstolo dat de laatste film van de avond en tevens openingsfilm van het festival A Liar’s Autobiography: The Untrue Story Of Monty Python’s Graham Chapman toch een beetje tegenvalt. Zelfs in een volle zaal met welwillend publiek blijft de film een ratjetoe van vreemde scènes, aan elkaar geplakt door het autobiografische audioboek van Chapman, waarin weinig bijzonders wordt verteld. De film is dan ook vooral een viering van Chapman enerzijds en verschillende animatiestijlen anderzijds, die soms eerder naar zichzelf verwijzen, dan naar de film waarin ze zitten.

HAFF 2013: A Liar’s Autobiography

Desondanks is ook dag drie van het HAFF een geslaagde dag met voor elk wat wils. En dat belooft veel goeds voor het weekend.

25 maart 2013

 

DEEL 1: Eerste festivaldag HAFF hapert, maar slaagt

DEEL 2: Recensies Padak en Crulic

DEEL 3: Animatiefilm Junkyard wint Grote Prijs

DEEL 5: Levendige sfeer is eigen aan dit festival

DEEL 6: De laatste dag