12 documentaires voor de thuisblijvers

Thuis IDFA 2014

Voor wie niet naar het IDFA kan, is een eigen filmfestival tegenwoordig zo georganiseerd. Online verschijnen steeds meer films, je moet ze alleen weten te vinden. Indebioscoop maakt het je wat makkelijker en vertoont elke festivaldag een boeiende documentaire. Twaalf films tijdens twaalf dagen IDFA 2014. Elke dag een andere mooie film op onze homepage. 

Indebioscoop Thuis IDFA 2014

The Wild and Wonderful Whites of West Virginia (2009)

Schietpartijen, overvallen, drugs, pillen, moorden én tapdansen. Wat hebben al deze dingen met elkaar gemeen? Het zijn zomaar wat zaken waarmee leden van The White Family uit West-Virginia zich bezighouden. Ze zijn legendarisch vanwege hun wilde en excessieve gedrag, maar praten en handelen volgens sommigen oprecht en vanuit het hart.

Comic Book Heaven (2014)

Deze documentaire duurt slechts twaalf minuten maar die zijn welbesteed. Erg sympathiek portret van Joe Leisner, een door de vol geverfde comic-verkoper in Queens (NY). Zijn verbazing over de toegenomen waarde van comic books kent geen grenzen. ‘Er zijn zoveel rijke mensen, ze maken van junk waardevolle artikelen.’ Leisner is sowieso niet op zijn mondje gevallen: ‘De meeste mensen zijn shit, dat is de categorie waar ze onder vallen.’ Van dit fraaie ongepolijste New Yorkse karakter word je vanzelf weer vrolijk.

Journey to the Edge of the Universe (2008)

Vergeet even de fluisterende voice-over van Sean Pertwee maar geniet van de CGI-prestaties van National Geographic. We reizen als het ware alsmaar verder, van de aarde naar de maan, van de maan naar Venus, enzovoort, tot ver, ver buiten ons zonnestelsel. Het universum blijkt veel spektakel te bieden.

Five broken camera’s (2011)

De Palestijnse boer Emad Burnat heeft elke dag te maken met de Israëlische aanwezigheid op de Westbank. Hij begon aanvankelijk de geboorte van zijn zoon te filmen maar het liep al snel uit op een documentaire over de instabiele politieke situatie, die in 2009 werd opgepikt door de Israëlische regisseur Guy Davidi. Vijf camera’s sneuvelden in de loop van het project maar leverden wel een mooie film op.

IXHXN (2013)

Volgens de makers, Graven Images, is deze documentaire een ‘interpretatie van een web van fictie’. Ster Lindsey Lohan wordt haar hele leven achtervolgd door paparazzi, en dat is door de makers geïnterpreteerd als een oorlog. We bekijken hier de twee strijdende partijen. Artistiek en interessant.

When We Were Kings (1996)

Ook al hou je niet van boksen. Leon Gast maakte met deze film een moderne klassieker, die nog steeds tot de verbeelding spreekt. Dit gaat over ‘het echte boksen’, de strijd tussen George Foreman en Muhammed Ali, maar nog meer over een onaangepast karakter – iemand die politiek en sport mengde. HBO maakte ook nog Thrilla in Manilla, over het historische gevecht tussen Ali en Joe Frazier.

The Real Goodfella (2006)

Henry Hill was een gangster in New York die werkte voor de beruchte Lucchese-familie. In 1980 werd hij informant van de FBI en getuigde hij tegen enkele maffiabazen. Martin Scorsese gebruikte het gewelddadige leven van Henry Hill voor zijn misdaadepos Goodfellas (1990) waarin Ray Liotta de rol van Hill speelt.

Necrobusiness, The Polish Ambulance Murders (2008)

De meest schandalige documentaire van onze Thuis IDFA is deze film. We gaan er niet te veel over schrijven, je moet het zien om te geloven. De context: een Poolse wet schrijft voor dat familieleden subsidie krijgen voor het begraven van een overleden persoon. In Lodz, West-Polen, heeft deze wet voor ranzige uitwassen gezorgd. Documentaire is verboden in Polen.

The Cove (2009)

Massale slachting van dolfijnen in een baai van het Japanse Taiji leverde de Oscar voor Beste Documentaire en wereldwijde verontwaardiging op. Volgens de film worden daar jaarlijks 23.000 dolfijnen en bruinvissen bijeen gedreven en met speren en messen gedood. Ontdek ook wat de zelfmoord van Flipper met The Cove heeft te maken.

Ghosts on the Underground (2010)

De London Underground is 140 jaar oud, 375 kilometer lang en gebouwd onder, door en boven begraafplaatsen en massagraven (overblijfselen van Middeleeuwse epidemieën). In de documentaire vertellen reizigers hun ervaringen met de Tube en medewerkers over onverklaarbare griezelige verschijnselen onder de grond. Onzin? Oordeel zelf!

The Next Black (2014)

De toekomst van de mode. Overal ter wereld zijn initiatieven om kleding duurzamer, milieuvriendelijker en in sommige gevallen mooier te maken. Zo nemen we een kijkje bij de ontwerpstudio van extravagante kleding voor Lady Gaga, pionier Suzanne Lee die organische kleren maakt van groene thee, suiker en bacteriën en zien we speciale kits om je kleding te repareren.

 

18 november 2014

Alle leuke filmlijstjes