IFFR 2014 – Deel 1

Festivalverslag IFFR 2014: Deel 1 

door George Vermij

Het IFFR is weer begonnen en Rotterdam is weer het epicentrum voor alle cinefielen in het land. Indebioscoop is natuurlijk ook van de partij en in ons eerste exclusieve verslag aandacht voor Britse onderbroekenlol met Steve Coogan, cruisende mannen aan een Frans meer en twee keer hard en onwrikbaar Engels realisme. 

Alan Partridge: Alpha Papa is eigenlijk niets meer dan een langere en minder geslaagde voortzetting van de komedieseries die gemaakt zijn rondom het figuur Alan Partridge. In eerste instantie vervulde Partridge een bijrol als sportverslaggever in de satirische en venijnige nieuwspersiflageserie The Day Today om vervolgens zijn eigen neptalkshow Knowing me Knowing you te krijgen. Partridge wordt door Steve Coogan neergezet als een arrogante en ijdele sul met een afschuwelijke smaak voor kleding en muziek die keer op keer in gênante situaties belandt. Zo ook in de film, waar Partridge is beland op de onderste tree van de celebrity-ladder en een radioprogramma op een lokaal station heeft.

IFFR 2014 Alan Partridge: Alpha Papa

Als ontslagen dreigen wegens een reorganisatie weet Alan een bevriende DJ eruit te werken. Die flipt vervolgens en stormt met een jachtgeweer het radiostation binnen. Er volgt een gijzeling  waarin Partridge de onhandige tussenpersoon is, wat weer tot allerlei komische situaties leidt. Helaas missen veel geintjes de roos en zijn vooral de bijrollen te makkelijke typetjes die misschien in een korte aflevering op tv zouden werken, maar op het grote scherm irriteren door hun oppervlakkigheid. De film voelt ook aan als een reboot  van een serie die al te lang loopt en waarvan je de meeste personages al te vaak voorbij hebt zien komen.

Cruisen in de Franse zon
L’inconnu du lac speelt zich geheel af bij een mooi Frans meer tijdens een zwoele zomer. Het meer is een ontmoetingsplek voor mannen die uit zijn op seksueel contact met elkaar. De film volgt Franck die op de plek cruist en in contact komt met een oudere man die met hem praat over relaties en het zoeken van genot. Gaandeweg raakt Franck ook in de ban van de knappe en mysterieuze Michel. Zijn fascinatie wordt versterkt als Franck de getuige is van een moord die Michel pleegt, mooi gevangen in een lang shot van het meer.

IFFR 2014 L'inconnu du lac

Regisseur Alain Guiraudie weet vooral visueel een ambigue sfeer neer te zetten die schippert tussen idylle en dreiging. De film is op het Festival in Cannes lovend ontvangen wegens het expliciet tonen van seks tussen mannen. Guiraudie combineert hier ook weer beelden van een sereen landschap met beelden van zeer vleselijke lust en verlangen. Toch is L’inconnu du lac qua verhaal voorspelbaar en zijn de karakters vrij vlak. Het thema van de gevaarlijke verleidelijkheid van de vreemdeling is niet nieuw en Guiraudie komt hier niet met verrassende inzichten. Voor een bepaald publiek zal de film zeker gewaagd zijn in zijn uitbeelding van seks, maar afgezien daarvan is het een onopmerkelijke film.

De harde Britse werkelijkheid
Clio Barnards The Selfish Giant is een eerlijke en bij vlagen poëtische film over twee kinderen die als schrootverzamelaars worstelen aan de onderkant van de Engelse maatschappij. Naast het IFFR zal de film vanaf donderdag te zien zijn in de bioscoop, dus houd onze site in de gaten voor de lange recensie.

Enigszins vergelijkbaar in zijn duistere realistische stijl is de serie Southcliffe die werd gemaakt voor de omroep Channel 4 en waarvan het eerste seizoen te zien is op het festival. Southcliffe gaat over de bewoners van een slaperig en afgelegen kustdorpje dat wordt wakker geschud door een bloedige moordpartij. De serie verspringt in de tijd en toont de levens van de dader en zijn slachtoffers terwijl een journalist zoekt naar antwoorden. De delen zijn geschoten in een realistische stijl met veel lange en soms ook vervreemdende shots die het rauwe kustlandschap vangen. Deze indringende stijl zuigt je mee in de verhalen van de bewoners en zorgt tegelijk voor een dreiging. De moorden halen oude wonden open en geheimen komen boven tafel.

IFFE 2014 Southcliffe

Regisseur Sean Durkin werd bekend met het intense Martha Marcy May Marlene waar een meisje moet wennen aan het leven nadat zij is gevlucht uit een sekte. Durkin weet dezelfde dreigende sfeer op te roepen in Southcliffe terwijl hij ook ruimte geeft voor het uitwerken van complexe karakters. Hij wordt daarin bijgestaan door goed acteerwerk van onder andere Sean Harris als getraumatiseerde veteraan en Anatol Yusef als overspelige man die rouwt om zijn vermoorde echtgenote.

 

23 januari 2014

 

PREVIEW IFFR 2014

DEEL 2

DEEL 3

DEEL 4

DEEL 5

DEEL 6

DEEL 7

DEEL 8

EPILOOG