Imagine 2023 – Preview

Imagine 2023 – Preview:
Fantasie in de meest brede zin

door Bob van der Sterre

Imagine, van 25 oktober tot 4 november in Amsterdam, biedt als gebruikelijk fantastische films zo breed als je het maar kunt opvatten. Een festival dat arthouse ziet als brandhout voor de open haard en waar door de film heen joelen de gewoonste zaak van de wereld is. 

Goed, ik overdrijf natuurlijk, maar overdrijven is ontzettend leuk. Dat beseffen de filmmakers die passen bij Imagine ook. En de bezoekers die dol zijn op een portie fantasie.

Het festival wordt gehouden in LAB111 en De FilmHallen in de Kinkerbuurt. Op InDeBioscoop geven we tips over allerlei films op Imagine en beantwoorden de vragen over het festival.

The Boy and the Heron

The Boy and the Heron

Wanneer is Imagine?
25 oktober – 4 november.

Waar vind ik het programma van Imagine 2023?
Je vindt het hier op de website van Imagine. Of bekijk het blokkenschema.

Hoeveel films zijn er te zien?
Imagine heeft pak hem beet 60 full feature films en tegen de 50 shorts.

Welke bekende films zijn er te zien?
Blikvangers volgens Imagine zelf:

  • The Boy and the Heron (openingsfilm Imagine 2023 van Hayao Miyazaki)
  • Dream Scenario (met Nicolas Cage)
  • Concrete Utopia (Koreaanse Oscarinzending)
  • The Exorcist 50th Anniversary
  • Kubi (Takeshi Kitano)
  • Bitten (sexy horror)

Welke speciale programma’s zijn er te zien?

Waar vind ik de ticketinformatie?
Bekijk de informatie op de website van Imagine.

Waar vind ik informatie over de locaties?
Bekijk de informatie op de website van Imagine.

Wat is de Instagrampagina?
Bekijk de Instagrampagina van Imagine.

Wat doet InDeBioscoop aan Imagine?
We beschrijven de meest opvallende films van Imagine in vier delen. We beginnen met humor en suspense/horror. Hierna volgt een special over de vier Iraanse themafilms. De laatste episode is sciencefiction. Bekijk onze content van vorige jaren om alvast in de juiste sfeer te komen.

Dream Scenario

Dream Scenario

Rebranding, relocation en recalendering: een goed idee?
Nog even over de rebranding, relocation en recalendering (?) die vorig jaar plaatsvond. Om maar antwoord te geven op de vraag in de kop: ja, dat is een goed idee. Evolutie hoort bij een festival als Imagine. Films veranderen, ideeën veranderen, opvattingen veranderen.

In 1984 begon het allemaal aan de Weteringschans met het horrorfestival ‘Weekend of Terror’. Het heette later ‘Festival van de Fantastische Film’, ‘Amsterdam Fantastic Film Festival’, ‘Imagine Film Festival’ en nu ‘Imagine Fantastic Film Festival’ alias IFFF.

Er waren veranderingen in programmering, in thema’s, in locaties. In 2013 ging het festival bijvoorbeeld van het centrum naar Eye, net tegenover het station in Amsterdam-Noord. Sinds vorig jaar is het weer terug in de stad met de twee locaties in de Kinkerbuurt.

Ik denk dat de meest recente verhuizing een goede stap is. Eye is immers een chique filmmuseum waar je Werner Herzogs krabbels over Fitzcarraldo geëxposeerd ziet in glazen kastjes, waar in een filmbibliotheek nerds vechten om Het lef van Altman te mogen lenen, waar je wacht op een tafeltje voordat je je te dure pinot grigio kan drinken. Bij Imagine denk ik aan bier, popcorn, gejoel en gegil, en cocktails met borrelende inhoud waar paarse rook uit opstijgt (dat verzin ik maar zou best passen).

Zelf hoop ik dat Imagine de komende jaren thematisch en historisch wat meer de diepte in gaat. Dat is logisch, als liefhebber van oude obscure films (prachtplek om mijn rubriek te pushen; test je kennis bijvoorbeeld met de Grote Camera Obscura Quiz).

Hopelijk komt Imagine tot zichzelf in de Kinkerbuurt!

 

22 oktober 2023

 


MEER FILMFESTIVAL