LIFF 2013 – Preview

Preview Leiden International Film Festival 2013 

Leiden is naast Nederlands oudste studentenstad stiekem ook altijd een filmstad geweest. Een van de oudste bioscopen van Nederland staat nog steeds trots in de Breestraat en Paul Verhoeven schoot er zijn eerste films met zijn studievrienden. De achtste editie van het Leiden International Film Festival (LIFF) wordt gehouden van 1 tot en met 10 november. Kunsthistoricus George Vermij volgt het festival voor Indebioscoop. 

Het LIFF is een leuk, knus en ambitieus festival dat is uitgegroeid tot een belangrijk cultureel evenement in Leiden. Hier alvast een voorproefje van een festival dat voor alle filmliefhebbers wat te bieden heeft.

Independent films
Dit jaar heeft het festival een programmaonderdeel gewijd aan Amerikaanse independent films. Die selectie bevat onder meer de film Enough Said met de onlangs overleden acteur James Gandolfini (Tony Soprano) in een van zijn laatste rollen. Hij speelt de love interest van alleenstaande moeder Julia Louis-Dreyfus (Seinfeld) die hem gaandeweg beter leert kennen.

Enough Said met James Gandolfini te zien tijdens het LIFF

Op het programma staat ook Joss Whedons (de cultscriptschrijver achter Buffy, Firefly en The Avengers) bewerking van Shakespeare’s toneelstuk Much ado about nothing. In de VS was er al veel buzz om de film The Spectacular Now over de onwaarschijnlijke romance tussen een feestende tiener en een introvert meisje. Ook deze film strijdt in Leiden mee voor de publieksprijs.

Het festival focust met het World Cinema-programma op films uit bepaalde regio’s zoals Reel China, Window to Russia en Films of Change from the Middle-East. Voor klassiekers is er ook ruimte. Zo opent het festival met Charlie Chaplins zwijgende films The Pilgrim en The Immigrant voorzien van livemuziek van het Residentie Orkest. Ook is er de zwijgende Russische sciencefictionfilm Aelita uit 1924: een modern Mars is nagebouwd in een communistisch Moskou.

Belangrijke voorpremières
Zoals elk jaar heeft het LIFF ook nu een aantal belangrijke voorpremières. Het langverwachte Inside Llewyn Davis van de gebroeders Coen gaat over een denkbeeldige aan lager wal geraakte folkzanger die doet denken aan Bob Dylan en heeft rollen van onder meer Carey Mulligan en Justin Timberlake.

De Italiaanse regisseur Paolo Sorrentino wist al eerder te imponeren met La conseguenza dell’amore en Il Divo waarin hij gebruikmaakt van het beheerste acteertalent van Toni Servillo. Het duo is nu terug met La Grande Bellezza dat door veel critici al wordt gezien als een moderne versie van La Dolce Vita en zich eveneens afspeelt binnen de kringen van de high society in Rome.

Tom Hanks in Captain Phillips tijdens het LIFF

Tot slot is er de nieuwe film van Paul Greengrass (Bloody Sunday, The Bourne Supremacy) Captain Phillips over een de gijzeling van een Amerikaans vrachtschip door Somalische piraten en met Tom Hanks in de hoofdrol.

Meer informatie lees je hier  op de website van het LIFF.
Tijdens het festival doen wij verslag van de hoogtepunten. Houd dus deze site goed in de gaten!

 

28 oktober 2013

 

DEEL 1

DEEL 2

DEEL 3