Girl Most Likely

**

recensie  Girl Most Likely

Loos alarm voor verwend nest

door Karina Meerman

Verwende dertiger moet over de knie gelegd worden in plaats van geknuffeld in oppervlakkige ‘comedy’ waarin bijna iedereen sympathieker is dan de hoofdpersoon. 

Het eerste half uur van Girl Most Likely is veelbelovend. Het wordt al heel snel duidelijk dat Imogen Duncan (Kristen Wiig) een verwend nest is. Ze voelde zich te goed voor het dorp waarin ze opgroeide, voor haar school, haar familie, haar jeugdvrienden. Ze was het populaire meisje op school, maar wilde meer. Ze won een prijs voor het schrijven van een toneelstuk en verhuisde naar New York om het daar te maken. 

recensie Girl Most Likely

Twintig jaar later is het allemaal niet gelukt. Na de korte introductie ontdekken we dat Imogen in een droomwereld leeft en daar ook graag wil blijven. Haar vriend houdt niet van haar en haar rijke vriendinnen zijn gemeen en onecht. Het maakt Imogen allemaal niks uit. Ze wil behouden wat ze denkt te hebben. 

Steeds irritanter
In een poging haar vriend terug te winnen, doet ze alsof ze zelfmoord pleegt. De arts besluit dat vanwege overvolle bedden, haar moeder in New Jersey dan maar voor haar moet zorgen. Imogens paniek is grappig, die moeder moet wel een ongelofelijk gestoord mens zijn. Maar dat valt wel mee. Hoe verder het verhaal vordert, hoe irritanter Imogen wordt, tot het punt waarop de kijker wenst dat de zelfmoordpoging was gelukt. Waar zeurt deze vrouw over??? 

Haar maffe moeder (Annette Bening) en bedeesde broer (Christopher Fitzgerald) zijn helemaal niet zo onmogelijk. In ieder geval zien we weinig terug van het obsessieve gedrag en gokprobleem waar Imogen zo door getraumatiseerd is. Ja, er is wel wat gedoe met haar vader, maar dat komt goed. En Matt Dillon speelt met overgave een geflipt vriendje van moeder, maar ook daar loos alarm. 

Girl Most Likely

Alcohol als oplossing
Huisgenoot Lee (Darren Criss) maakt tijd voor Imogen vrij en neemt haar op sleeptouw. Maar ze mokt en moppert en blijft zure dingen zeggen. Pas wanneer ze voor het eerst in haar leven een nacht is doorgezakt dankzij Lee en zijn vrienden, komt ze een beetje los. De boodschap is kennelijk dat alcohol de oplossing is voor een persoonlijke crisis. En omdat het een middelmatige comedy is, komt uiteindelijk alles op pootjes terecht.  

Vergelijk Girl Most Likely met Young Adult, waarin gedesillusioneerde schrijvende dertiger en ex-Prom Queen Mavis Gary (Charlize Theron) terugkeert naar haar geboortedorp in de hoop haar man terug te winnen. Dat is net allemaal wat slimmer, de emoties scherper en de nare Mavis ondergaat geen louterende ervaring. Zij krijgt haar verdiende loon. Imogen krijgt dat niet. Die had ergens in haar jonge jaren een emmer koud water over zich heen moeten krijgen (want een draai om de oren mag immers niet) tijdens een weekje bootcamp bij de opvoed-nanny. 

 

13 juli 2013

 

 

MEER RECENSIES